[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U AD "Budućnost" u Paraćinu zaustavljen proces proizvodnje

Privatizacija dovela

do prinudnog odmora

Konzorcijum koji je kupio fabriku, nije izmirio obaveze i tako lažno prikazao investicioni program

PARAĆIN - Radnici Fabrike elektroenergetske opreme "Budućnost" u Paraćinu poslati su na prinudni odmor do 4. aprila zbog teške finansijske situacije i nedostatka sirovina, što je, praktično, uzrokovalo prestanak proizvodnje. Radnici će za to vreme imati pravo na naknadu zarade od 45 odsto, pri čemu ona ne može biti manja od minimalne zarade, utvrđene zakonom.

Pitanje je samo kako će primati zarade dok su na prinudnom odmoru kada platu nisu primili već šest meseci iako su radili.
-Platu ne primamo od septembra prošle godine, poslovi se ne ugovaraju, sirovina nemamo na zalihama. Žiro-račun je blokiran već više od 80 dana, tako da su se uslovi za stečaj stekli još pre mesec dana.

Samo ako neko od naših poverilaca krene, mi smo gotovi - precizira Vladan Janjević, član Upravnog odbora "Budućnosti" i rukovodilac RJ "Kablovi".

Prema rečima radnika, ova nekada veoma uzorna firma koja nije znala za gubitak i u kojoj su zaposleni primali solidne i redovne plate, dobijali stanove a njihova deca stipendije, počela je da posrće gotovo odmah posle privatizacije, izvršene 19. septembra 2003. godine. Firmu je na aukcijskoj prodaji kupilo šest članova konzorcijuma fizičkih lica, na čelu sa Miodragom Petrovićem, 23. septembra iste godine.

Radnici tvrde da je investicioni program lažno prikazan, što potvrđuju i krivične prijave inspektora paraćinskog OUP-a za suzbijanje privrednog kriminala protiv članova konzorcijuma i pojedinih radnika koji su potpisali investicioni program.

Pored toga, Okružno javno tužilašto u Jagodini, protiv istih lica pokrenulo je zahtev za sprovođenje istrage zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i osnovane sumnje da su članovi konzorcijuma pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 14,5 miliona dinara.

Naime, članovi Konzorcijuma kupili su 70 odsto društvenog kapitala paraćinske "Budućnosti" i bili su dužni da u roku od godinu dana u opremu i preduzeće ulože 15,5 miliona dinara.

Međutim, oni su stvarno uložili 3 miliona i 100.000 dinara, a prikazali su da su uložili 17 miliona dinara, čime su povećali vrednost svog kapitala, saznajemo u Tužilaštvu.

Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^Srbija

16:27h

U AD "Budućnost" u Paraćinu zaustavljen proces proizvodnje

16:35h

Zašto su kraljevački paraplegičari ogorčeni zbog uvođenja PDV

16:42h

Prijepolje: Zavejani seljaci zarobili buldožer

16:49h

Aleksinac: Opština kupila zgrade i građevinsko zemljište "Autoremonta"

16:56h

Valjevo: Porez plaćaju svi korisnici

17:03h

Kruševac: Modernizacija saobraćajnih čvorova

17:11h

Kostolac: Izabran novi predsednik DS-a

17:18h

Valjevo: Grade stanove za izbeglice

17:25h

Šabac: Više para za obdanište
     
 


     


FastCounter by LinkExchange