[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Beograd će, u kratkom roku, ispuniti obaveze prema Tribunalu

Pavković u Hagu

milom ili silom

Stojković: Vlada Srbije daje prednost dobrovoljnoj predaji optuženih, ali postoji i druga mogućnost

HAG - Ministar pravde Srbije Zoran Stojković juče je pred Haškim tribunalom najavio da će vlasti u Beogradu "u razumnom, kratkom roku" ispuniti obaveze prema tom sudu, uključujući i privođenje optuženog generala Nebojše Pavkovića, prenosi Beta.
Tokom rasprave o zahtevu Milana Milutinovića, Dragoljuba Ojdanića i Nikole Šainovića za oslobađanje do početka suđenja, Stojković je preneo garancije Vlade Srbije sudu da će se, ako budu pušteni, optuženi pojaviti na suđenju.

Dok ga je oštro unakrsno ispitivao tužilac Tom Hanes, Stojković je više puta ponovio da je Vlada Srbije, iako prednost daje dobrovoljnoj predaji optuženih, odlučna da ispuni obaveze prema Tribunalu.
- Do sada se šest optuženih dobrovoljno predalo i očekujem da će to u vrlo kratkom roku učiniti još jedan - rekao je Stojković.

Opomena Tužilaštvu

Predsedavajući sudija Patrik Robinson opomenuo je juče Tužilaštvo da su Milutinović, Šainović i Ojdanić dugo u pritvoru, a da suđenje još nije zakazano. Hanes je odgovorio da Tužilaštvo namerava da podnese zahtev za objedinjavanje njihovih procesa sa suđenjem generalima Lazareviću, Pavkoviću, Lukiću i Đorđeviću, objašnjavajući da su svi oni optuženi za zločine protiv čovečnosti nad kosovskim Albancima 1999.
- Ako suđenje, međutim, ne bude zakazano do 2006. godine, sud će možda morati da razmotri puštanje optuženih do početka procesa - rekao je Hanes i dodao da je na sudskom veću da odluči da li je objedinjeno suđenje sedmorici optuženih praktično.

Tužilaštvo "veoma ceni" poslednje dobrovoljne predaje, rekao je tužilac ali je insistirao na pitanju zašto srpske vlasti ne uhapse Pavkovića kada je on u više navrata javno poručivao da se neće predati.
- Meni je poznato šta je objavljeno u medijima, ali nisam bio s njim u kontaktu. Mi ćemo postupiti po zakonu. Postoji i druga mogućnost da se obezbedi da se on pojavi ovde. Njegovi lični stavovi su upravo to i Vlada se s njima ne slaže - odgovorio je Stojković.

On je negirao da zna gde se Pavković nalazi, ali je potvrdio da je nadležni sud izdao nalog za njegovo privođenje koji će policija, koja za njim traga, ispuniti kad ga pronađe. Na pitanje tužioca koliko će još vlasti Srbije čekati da se Pavković dobrovoljno preda pre nego što ga uhapse, ministar je rekao:
- Mislim da ste i vi konstatovali da se saradnja ubrzava. Očekujem da će u kratkom roku naše obaveze prema ovom sudu biti ispunjene.

Stojković je nakon rasprave pred Tribunalom ponovio da je "u toku postupak u odnosu na dvojicu optuženih penzionisanih generala Pavkovića i Lukića" i dodao "da je poznato da četvrti optuženi general Vlastimir Đorđević nije u zemlji", prenosi Fonet. Na pitanje da li je tačna tvrdnja da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić na teritoriji Srbije, Stojković je odgovorio odrečno.
- Ministarstvo unutrašnjih poslova obavilo je istragu i saopštilo da nema ničega što ukazuje da su njih dvojica u Srbiji - rekao je Stojković.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Beograd će, u kratkom roku, ispuniti obaveze prema Tribunalu

17:40h

Ramuš Haradinaj optužen za progon Srba

17:50h

Bivši ministar unutrašnjih poslova RS, Mića Stanišić ide u Hag

18:00h

Lukić odbija operaciju i ljuti se na Marovića

18:10h

Predsednik SO Preševo: Albanci nemaju povoda za nemire

18:20h

Nezadovoljni članovi OO Stari grad čekaju vanrednu skupštinu

18:30h

Kovač pravi čovek za VBA

18:35h

Imenovani konzuli i ambasadori

18:50h

Prokuplje: SPO izbacila poslanika iz stranke

19:05h

Ridvan Rašiti izručen Srbiji

23:05h

Marović: Pozitivnija ocena saradnje sa Hagom

23:20h

Fabricio Barbas: Studija o izvodljivosti u aprilu

23:30h

Tadić: Kosovo je regionalno pitanje
   


     


FastCounter by LinkExchange