[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gradonačelnikovi revizori potvrdili da u Toplani nije bilo malverzacija

Preko radijatora

do socijalnog mira

Što pre se moraju naći rešenja za dekomponovanje ovog preduzeća, ali uz realnu cenu grejanja, istakao je direktor ovog preduzeća

Budžetski revizori, koje je u Gradsku toplanu uputio gradonačelnik Smiljko Kostić, potvrdili su da u ovom javnom gradskom preduzeću nije bilo nepravilnosti i nezakonitosti u finansijskom poslovanju i javnim nabavkama, uz zaključak i da uz postojeću cenu grejanja i ostale trenutne prihode Toplana ne može da pokrije ni osnovne troškove za energente i tekuće održavanje.

- Nemam nikakvih primedbi na zapisnik revizorske grupe i očigledno je da se rešenja za "dekomponovanje"ovog javnog preduzeća što pre moraju naći kako bi ono što efikasnije funkcionisalo, ali uz realnu cenu grejanja, a ne da se njome kupuje socijalni mir i da se koristi u političke svrhe - rekao je za Glas direktor Dragan Stamenković.

On je potvrdio da je u pogledu svih zaostalih dugovanja naplativost dostigla oko 70 odsto, ali navodi i činjenicu da i sa stoprocentnom naplatom dugova potrošača Toplana ne bi mogla sa sadašnjom cenom da pokrije osnovne troškove poslovanja.

Toplana je početkom februara imala dva dana prekide u grejanju jer je "Jugorosgas" obustavio isporuku gasa zbog neplaćenih dugova koji se obračunavaju dva puta mesečno, sa rokom plaćanja od sedam dana. Posle toga Toplana je u dogovorima sa "Jugorosgasom" nekako uspevala da uz prolongiranje uplata obezbedi kontinuitet u grejanju.

Međutim, već u ponedeljak Toplana treba da uplati još 17 miliona duga iz prve polovine februara i još 25, 5 miliona dinara za gas utrošen u drugoj polovini februara. Za sada je potpuno neizvesno hoće li taj dug biti izmiren, ili će građani od ponedeljka imati hladne radijatore, uz činjenicu da će već krajem sledeće sedmice postati aktuelan i dug za prvu polovinu marta koji ne može biti manji od 25 miliona.

Uvaljeni u dugove

Stamenković je izjavio da su gradske političke garniture kao osnivači godinama, pa i decenijama, preko nerealnih cena grejanja "kupovale socijalni mir" ne želeći da se suoče sa realnom cenom grejanja. On navodi i da je 1998. godine Toplana za energente potrošila 2,8 dinara planiranih za investicije u toplani "Apelovac" (što sada realno vredi oko 14 miliona), dok je naredne godine iz Fonda za individualnu stambenu izgradnju uzet avans od 1,6 miliona koji sada sa revalorizacijom vredi 10,7 miliona. Trenutno je iz gradskih robnih rezervi potrošeno energenata u vrednosti od 63 miliona dinara, uz kredite koji su na kraju prošle godine, sa kamatom od 57 miliona, dostigli visinu od ukupno 136 miliona dinara. Sve su to "dugovi oko vrata" za koje se ne vidi rešenje, a koji rastu iz dana u dan - zaključio je direktor Stamenković.


M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

18:16h

Gradonačelnikovi revizori potvrdili da u Toplani nije bilo malverzacija

18:23h

Klinički centar dobio finansijsku injekciju

18:34h

"Filip Moris": Stipendije za 50 studenata

18:41h

Niški milioneri

18:49h

EPS podučava mališane štednji
        


FastCounter by LinkExchange