[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vedrana Rudan predstavila novu knjigu "Ja, nevjernica" u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Uživajte u životu,

pa makar i u Srbiji

Vedrana je pričala konkretno, a najpreciznije je gađala u ono privatno, intimno licemerstvos kojim živimo svakodnevno

Vedrana Rudan, vesela žena hrvatska, opet je pohodila Srbiju. I opet je izazivala vrištanje od smeha. Svakoj vrsti diktature, bila ona porodična, "privatna", ili državna, političko-popovska, Vedrana se u svojim knjigama i kolumnama podsmeva sa podjednakom dozom oporog humora. U utorak uveče gostovala je u Centru za kulturnu dekontaminaciju i predstavila svoju novu knjigu "Ja, nevjernica" (Rende), a svi oni koji su tamo napravili gužvu mogli su da čuju i neke nove, gotovo melanholične intonacije.

Vedrana je čitala, pričala o pobednicima-gubitnicima, Srbima-Hrvatima, ženama-muškarcima, majkama-ćerkama, seksu, bombama i politici, razgovarala sa publikom, prozivala je. Jednostavno - priredila najinteligentnije zezanje u poslednje vreme u Beogradu.

Udate žene
- Gospođo, imate li ljubavnika? Neka ustanu sve gospođe koje imaju ljubavnika - podiže atmosferu Vedrana - Hoćeš mi reći da posle dvadeset godina braka vodite ljubav? Vi udate žene širite noge bez i jednog osećaja u sebi. Ne znam zašto ćeš se danas jeb... Šta ti treba, nove cipele, haljina...

Muškarci
- Da nemam Kikija nikad ne bih gledala krivonoge kretene kako po Kantridi trče za krivonogim debilima od kojih su jedni njihovi pa im Kiki je.. mater, a drugi su naši, pa im Kiki je.. oca, a ja mu za poluvreme nosim, molim te, još jedno pivo.

O poreklu
- Dobro veče, braćo, i budite milostivi, jer znate, negde 1991. u Zagrebu smo uspeli da pratimo program neprijateljskog RTS-a i gledali neku reportažu o najbogatijim Srbima na slapovima Nijagare. Gospodin Petrović, vlasnik pet hotela, pomoći će Srbiji, priča novinarka, gospodin Marković, takođe, a sada idemo do najbogatijeg Srbina ovde. U nekom prekrasnom hotelu, dobro veče gospodine Rudan. Šta? Okrenem ja mamu - da li je moguće da smo mi Srbi? A mama će - ne, zlato, to smo bili pre 800 godina kada smo se u ove krajeve doselili. Zato, dobro veče, braćo.

O 8. martu
- Vidim da ovde slavite 8. mart, ali Dan žena se u Hrvatskoj ne slavi. Zabranjeno je jer živimo katoličkoj zemlji, u kojoj popovi misle da su žene za rađanje i tu.... uz božji blagoslov, a ne za slavu. Mrzim popove i mrzim političare, to su uglavnom "mužjačine" koje uživaju u svojoj moći. Muči me taj svetski trend, u Hrvatskoj, Srbiji, Americi, evo i Meril Strip je nedavno o tome govorila, o toj hordi u crno obučenih mužjaka koji osećaju neodoljivu potrebu da nama ženama kažu šta je to abortus, oplodnja, prava ljubav, nevera, i s kim se moramo tuc..., a s kim ne smemo. I ja pokušavam u mojim pričama dići glas protiv tih gadova...

Strah
- Jedna mi je devojka rekla da ju je zaprepastila priča u kojoj ja govorim kako se bojim svoje dece. Stvarno se bojim svoje dece. Kada kupim cipele, osećam se krivom jer moja ćerka misli da bi ja mogla hodati bosa ili u borovo papučama, a kada kupim kaput, moja mama kaže - imaš već jedan, zašto meni ne bi kupila lekove. Kad kupim knjigu, sin me pita zašto ne meni disk.

Uglavnom, shvatila sam da se bojim svoje dece i da se moja majka boji mene, ali da sam ja u lošoj poziciji jer imam za neprijatelja majku koja stalno gubi zube, te idem zubaru barem jednom mesečno, da imam decu koja traže sve više i više kako su starija. I da, zapravo, u jednoj prosečnoj hrvatskoj porodici jedino je moja srednja generacija definitivno jeb... stranka. Ne znam kako je u Srbiji, ali ja bih da imam 90 ili 15 godina, 56 mi ne odgovara.

Još straha
- Hoćete nešto intimno, nešto o organima? Nedavno sam bila na rutinskom pregledu, a onda mi je doktor, isto tako rutinski, rekao da imam rak, našta sam mu rekla da se sigurno šali. Jer, sve dok mi on nije saopštio da verovatno moram pod nož, mislila sam da od raka umiru samo zločasti ljudi, stari, kurvetine, šefovi, udbaši, svi - samo ne ja.

A onda sam otišla pod nož, i onaj strah mi je ostao i odjednom, sve ono što mi se činilo banalno i dosadno, kao što su deca koja traže pare, pažnju, ljubav, muž koji hoće ručak, ispeglanu košulju i opranu kadu, majka koja sve vreme tvrdi da je na umoru, a laže, sve to odjednom mi se učinilo fenomenalnim. Te, eto, ako možete da naučite nešto iz mog iskustva, ako ste zdravi, bez obzira na to što živite u Srbiji, uživajte u životu. I ja živim u Hrvatskoj, pa pokušavam naći nešto lepo.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

17:03h

Vedrana Rudan predstavila novu knjigu "Ja, nevjernica" u CZKD

17:10h

Danas počinje Prvi festival internacionalnog studentskog teatra

17:17h

Program Jugoslovenske kinoteke do kraja sezone

17:24h

Budimpešta: Izložba stripa o genocidu

17:31h

"Čikaške perverzije" u Kanadi

17:38h

Desetogodišnji pomen Miji Aleksiću

17:45h

Monserat Kabalje u Rijeci
   


     


FastCounter by LinkExchange