[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 10. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zbog otpada koji stiže Limom, snaga HE "Potpeć" smanjena za petinu

Đubre guši turbine

Ni posle 25 godina nije postignut dogovor o zaštiti Lima

Nova Varoš - Zbog smeća koje je začepilo rešetke ulazne građevine HE "Potpeć", jedine na Limu, snaga ove centrale smanjena je za petinu, a proizvodnja tri agregata pala je sa 18 na 15 ili jedva 16 megavata po satu. Jezerom HE "Potpeć" plivaju ostrva otpada, plastike, džakova, kanti, na samoj brani smeće se gomila na rešetkama i smanjuje protok vode kroz tunele, pa su u "Limskim hidroelektranama", koje upravljaju ovom centralom, zatražili i pomoć ronilaca da bi sprečili moguće hvarije.

- Poslednjih meseci pada snaga agregata zbog začepljenja rešetki ulaznih građevina nanosom i otpadnim materijalom. Posebno je ugrožen srednji agregat, čija je snaga smanjena za tri megavata. Opasno je što ovo začepljenje izaziva podpritisak na delu nizvodno od rešetke, što može izazvati havariju i neželjene posledice. Nedavno je kroz polomljene rešetke agregata "B" prošao krupan komad drveta i izazvao oštećenje na lopaticama - rekao je Milan Bjelić, v. d. direktor "Limskih".

Pre 38 godina, kada je centrala na Limu puštena ua rad, "mrtva voda" od donjeg praga ulaza na turbine pa do dna jezera bila je duboka 18 metara. U međuvremenu, taj prostor je popunjen nanosima mulja i smećem.

- Lim je smetlište polimskih gradova od Berana, preko Bijelog Polja, do Prijepolja. Smeće iz Bijelog Polja bacaju direktno u reku kod manastira Kumanica, deponije Brodareva i Prijepolja su na obalama reke, a do jezera dolazi i deo smeća iz zajedničke deponije Priboja i Nove Varoši koja je iznad brane. Kad je dotok Lima veći od 200 kubika u sekundi, otpaci prekriju celu površinu jezera od brane pa uzvodno 800 metara - dodao je Bjelić.

Rešetke ulaznih tunela HE "Potpeć" do sada su čišćene svakih osam godina, ovog puta taj posao moraće da obave dve godine ranije. Pražnjenje akumulacije i čišćenje rešetki predviđeno je za avgust ove godine. Tada će, rekli su u "Limskim", morati da očiste četiri metra nanosa ispod donjeg praga tunela i deset metara uzvodno, kako bi elektrana nesmetano radila narednih desetak godina.

- Punih 25 godina pokušavamo da na nivou Srbije i Crne Gore postignemo dogovor o zaštiti Lima. Bilo je više sastanaka i dogovora, predstavnika vlada i elektroprivreda, ali dogovora nema - zaključili su u "Limskim hidroelektranama".

Z. Š.


vesti po rubrikama

^Srbija

17:03h

Zbog otpada koji stiže Limom, snaga HE "Potpeć" smanjena za petinu

17:11h

Lozničani planiraju sređivanje gradske deponije

17:18h

Kragujevac: Zdravstveni radnici najavili štrajk

17:25h

Loznica: Toplana opominje dužnike
     
 


     


FastCounter by LinkExchange