[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 10. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


i

Vida Petrović Škero

predsednica Vrhovnog suda Srbije

BEOGRAD - Skupština Srbije izabrala je kasno sinoć Vidu Petrović Škero za predsednicu Vrhovnog suda Srbije.
Novoizabrana predsednica Vrhovnog suda odmah po izboru položila je i potpisala zakletvu pred poslanicima. Za izbor Vide Petrović Škero glasala su 183 poslanika, dok je protiv bilo samo 26 poslanika Demokratske stranke.

Iako su navodili da nemaju ništa lično protiv nje, poslanici DS su se usprotivili njenom izboru uz obrazloženje da je dobila najmanje glasova prilikom odlučivanja o kandidatima na Visokom savetu pravosuđa, kao i da ima najmanje iskustva od svih predloženih kandidata.

Parlament je izabrao i predsednike više od 20 okružnih i opštinskih sudova u Srbiji, među kojima i Sinišu Važića za predsednika Okružnog suda u Beogradu i Slobodana Nadrljanskog za predsednika Okružnog suda u Novom Sadu. Izabrano je i više desetina sudija okružnih, opštinskih i trgovinskih sudova, među kojima i sudije vojnih odeljenja koja su formirana posle prestanka rada vojnih sudova od 1. januara ove godine.

Između ostalih, za sudiju Okružnog suda izabran je bivši istražni sudija Vojnog suda Vuk Tufegdžić, koji je bio zadužen za slučaj pogibije dvojice gardista u Topčideru. Skupština je izabrala i više javnih tužilaca i njihovih zamenika u okružnim i opštinskim sudovima u Srbija, kao i dva zamenika Republičkog javnog tužioca u vojnom odeljenju - Radoslava Milivojevića i Milana Petkovića.

Umesto razrešenjem i postavljenjem sudija i tužilaca, poslanici Skupštine Srbije juče su se tokom rasprave više bavili optužbama i stranačkim prepucavanjima o tome koja je vlast imala veći uticaj na sudske odluke.

Aleksandar Vučić je tvrdio da su se u predlogu za sudijske funkcije našli ljudi koji su "u kafanama primali naloge" za donošenje presuda i naveo primer Željka Šćepanovića, inače kandidata za sudiju Okružnog suda u Beogradu, koji je, navodno, po rečima Vučića, takav nalog dobio protiv Vojislava Šešelja za spor s Nikolom Barovićem, a pre susreta s policijskim doušnikom u kafani je tvrdio kako nema dokaze.

- Možda nije dobro da govorimo o pojedinačnim slučajevima, ali ćemo, u slučaju Vide Petrović Škero koja je predložena za kandidata za funkciju predsednika Vrhovnog suda Srbije, pokazati da imamo principijelan, a ne politički ili osvetnički odnos prema izboru sudija i tužilaca - izjavio je Vučić i dodao: - Vidu smo napadali najgorim rečima jer je bila uz DOS. Smenjena je kada se suprotstavila Đinđićevoj vladi i DOS-ovim banditima, čime je pokazala veliku ličnu hrabrost i moralni kredibilitet sudije - rekao je on, optužujući "neke" sudije da svoje sudijsko uverenje "najpre pročitaju u Blicu, Danasu i B92".

Uz radikale i poslanici DS su navodili da je stanje u pravosuđu nije dobro (i) zbog "negativne selekcije", kao i da se u Skupštini politizuje izbor sudija i tužilaca (Boško Ristić, DS). U SPO su protiv izbora Škero (i Vuka Tufegčića za sudiju) iz više razloga, a prvi je što je dobila najmanju podršku na tajnom glasanju članova Visokog saveta pravosuđa.

M. D - O. N. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Milorad Mirčić: Dinkić je uzrok nesreće koja je zadesila Srbiju

17:40h

Premijer Kosova u ostavci avionom Kfora otputovao juče u Hag

17:55h

Vida Petrović Škero predsednica Vrhovnog suda Srbije

18:05h

Lukić ide na operaciju u Roterdam?

18:10h

Perišić: Časni sude, nisam kriv

18:20h

OVK bila fašistička paravojska

18:30h

Uskoro zakon o dosijeima

18:35h

Šansa za dijalog

18:50h

Drašković položio cveće

22:20h

Marović podržao operaciju

22:30h

Lečić: Ne osnivamo novu stranku

22:35h

Administrativni odbor bez kvoruma
   


     


FastCounter by LinkExchange