[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 10. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tragom upozorenja da se prodaju falsifikati Milene Pavlović-Barili

Nevešti slikar dodavao detalje

Mileninih slika nema u slobodnoj prodaji, naročito ne po bagatelnoj ceni od 100 evra

Direktor Fondacije "Milenin dom" i Galerije "Milena Pavlović-Barili" u Požarevcu Jelica Milojković uputila je u ponedeljak domaćoj muzejskoj mreži upozorenje o učestaloj pojavi falsifikata Mileninih slika u poslednjih nekoliko meseci. Povod za ovakvo upozorenje bio je poziv jednog pančevačkog slikara i njegovo obaveštenje da je u jednoj od prodajnih galerija u Pančevu kupio sliku Milene Pavlović-Barili "Torzo s krilima" po ceni od 100 evra.
- Na fotografiji koja mi je poslata sasvim se jasno moglo videti da se radi o neveštom falsifikatu, kome je autor pridodao i neke svoje detalje - izjavila je Jelica Milojković.

Lakovernog slikara posavetovala je da falsifikat vrati galeriji, čije ime ne želi da pominje, i zatraži nazad svoj novac jer je reč o prevari.
Ovakvih pokušaja poturanja falsifikata bilo je i ranije, a poslednje dve desile su se prošle i početkom ove godine. U prvom slučaju radilo se o falsifikovanim Mileninim crtežima koje je jedan beogradski kolekcionar kupio po ceni od 100 i 200 dinara. Međutim, uverio se da je reč o falsifikatima kada mu je pokazan katalog izložbe priređene u Kulturnom centru SCG u Parizu 2002. godine, iz koga su crteži kopirani.

Falsifikuju po narudžbini

Kako Glas saznaje, u Pančevu, gde je kupljena jedna od spornih slika, "biznis" sa krivotvorenim umetninama je prilično razvijen. Kako kaže izvor našeg lista iz pančevačkog muzeja, falsifikovana dela, i to baš Milene Pavlović-Barili, čak su nuđena direktorima nekih muzeja u Srbiji. Prema njegovim rečima, postoji nekoliko slikara u Pančevu koji falsifikuju po narudžbini. U tom mestu rade i tri umetničke galerije, ali ni za jednu nema dokaza da je učestvovala u distribuciji falsifikata.

D. S.

U januaru je otkrivena prevara prodaje akta iz 1938. godine "Žena s lampom", koja je bila falsifikat slike koju poseduje Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Falsifikat je bio manjih dimenzija od originala, što je odgovaralo upravo dimenzijama reprodukcije koja se može kupiti i u požarevačkoj Galeriji.

Da se ovakve prevare ne bi dešavale i ubuduće, Jelica Milojković upozorava da Mileninih slika nema u slobodnoj prodaji, naročito ne po tako bagatelnim cenama.
- U našoj galeriji nalaze se 894 Milenina dela, u beogradskom Narodnom muzeju tri i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu desetak slika, crteža i grafika. Od stranih muzeja, njene slike poseduju Muzej "Jeu de Paume" u Parizu, Galerija Univerziteta u Jejlu i Umetnički muzej u Santa Barbari - tvrdi Milojkovićeva.

Milenine slike poseduju i privatni kolekcionari u Požarevcu i Beogradu i u nekim gradovima u Italiji, Francuskoj i Americi. Međutim, požarevačka Galerija ima precizan popis tih dela i bila bi obaveštena o prodaji nekog od njih. Zbog toga, pre nego što neko napravi nepromišljen korak i kupi neko od navodnih Mileninih dela, trebalo bi da se prethodno za procenu obrati Fondaciji "Milenin dom". U njoj, sem popisa muzeja i kolekcionara Mileninih slika, postoji i detaljna dokumentacija svih dela koja je ona stvorila od svoje druge godine do smrti, 6. marta 1945. godine.

D. Novković


vesti po rubrikama

^kultura

17:24h

Tragom upozorenja da se prodaju falsifikati Milene Pavlović-Barili

17:31h

Alternativni folk

17:38h

Više ulaganja u kulturu

17:45h

Premijera "Ljubavnog terapeuta"

22:29h

Otvoren festival "Slavija 2005."
   


     


FastCounter by LinkExchange