[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 10. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetska banka završila izveštaj o "perspektivama" RTB Bora

Ključ u bravu rudnika

i topionice bakra

Gubitak po toni bakra je 3.735 dolara, godišnji gubici su oko 45 miliona dolara, a ukupna dugovanja su oko pola milijarde američkih novčanica

BOR - Stručnjaci Svetske banke zaključili su da borsko rudarstvo ima perspektivu, ali da je za to potrebno izvršiti radikalne rezove kao što su zatvarnje postojećih rudnika i Topionice bakra i otvaranje novih rudnih ležišta. U izveštaju stručnjaka koje je angažovala SB, neophodni su restrukturiranje i privatizacija RTB Bor jer eksploatisanje sadašnjih rudnika, zbog niskog sadržaja bakra u rudi, nema ekonomsko pokriće, a pogon topionice bakra je dotrajao, neekonomičan i poguban po zdravlje ljudi, prenosi Beta.

Zbog svega toga, kako se navodi u izveštaju, gubitak RTB-a po toni bakra iznosi 3.735 dolara, godišnji gubici se kreću oko 45 miliona dolara, a dosadašnja dugovanja su procenjena na pola milijarde dolara.

U RTB-u Bor zaposleno je oko 9.000 radnika. Izveštaj SB, koji je strogo čuvan od očiju javnosti, sadrži četiri sugestije razrešenja krize u RTB-u. Stručnjaci su razmotrili i predlog menadžmenta RTB-a, kojim se predviđa kreditni aranžman od 45 miliona dolara za obezbeđenje proizvodnje u narednih pet godina, dok bi naredne dve godine, republička vlada sa 114 miliona dolara pokrivala gubitke. Svetska banka je takav predlog odbacila kao nepovoljan, jer se u njemu ne govori o borskoj budućnosti kroz razvoj rudnog ležišta "Borska reka", koje SB vidi kao oslonac budućeg rudarenja na tom području. Stručnjaci zameraju i to što se u tom predlogu ne govori o očuvanju životne sredine.

Osim opcije o brzom zatvaranju rudnika u Boru i Majdanpeku u 2006. i početak istraživanja nalazišta "Borska reka", gde se procenjuje značajan sadržaj rudnih rezervi bakra, SB je ponudila i plan dugoročnog rada RTB-a. Taj plan predviđa zatvaranje rudnika u Majdanpeku ali i rudnika "Veliki Krivelj" do 2009. godine. Paralelno sa tim procesom, izvršilo bi se dodatno istraživanje nalazišta "Borska reka" i pronašli investitori kako bi taj rudnik počeo da radi 2009. SB je procenila da će za otvaranje rudnika "Borska reka" i pratećih pogona biti potrebno oko 750 miliona dolara. Ukoliko neka od sugestija SB bude prihvaćena, ona je spremna da kreditira 37 miliona dolara za socijalni program, otvaranje malih i srednjih preduzeća i saniranje ekoloških problema.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:07h

Svetska banka završila izveštaj o "perspektivama" RTB Bora

17:13h

Mlađan Dinkić, ministar finansija, traži smanjenje plata poslanika i osoblja Skupštine

17:24h

Štrajk u "Župi", radnik povređen

17:31h

Na prodaju još šest banaka

17:38h

Rezerve 4,37 milijardi dolara
   


     


FastCounter by LinkExchange