[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 10. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Genetski modifikovano meso iz Južne Amerike doprema se preko Albanije i Kosova

Domaća pršuta sa Kopakabane

Na srpskom tržištu već se nalazi više od deset tona po zdravlje opasnog mesa. Sirovo meso stiže iz Brazila i SAD, a u poslednje vreme i iz Kine, gde ova roba ima veoma nisku cenu jer niko ne želi da je kupi

Prošlonedeljna zaplena 500 kilograma švercovanog brazilskog mesa samo je manji deo onoga što je carinskim organima promaklo, jer je granica sa Kosovom, odakle nam dolazi meso "egzotičnog" porekla, porozna i nemoguće je kontrolisati sve alternativne pravce. Kako Glas saznaje u Carinarnici Kraljevo, brazilska govedina, za koju se pretpostavlja da je genetski modifikovana, već je dospela u sušare užičkog kraja. Ako se zna da je procenat uspešnosti naših carinika pet odsto na ukupno krijumčarenu robu koja im promakne, onda je potpuno jasno da se na srpskom tržištu već nalazi više od deset tona po zdravlje opasnog mesa.

Oprez sa piletinom

Sanitarni i zdravstveni stručnjaci savetuju kupovinu mesa isključivo sa sertifikatom, koje je provereno i ima pečat. Takođe se savetuje da građani izbegavaju restorane za koje nisu sigurni kakvo meso nude svojim gostima, posebno kada je reč o piletini.

Kafa i heroin

Šverc kafe sveden je na najmanju moguću meru, jer je srpsko tržište već iznivelisalo cenu, ašverceri ne mogu postići trku sa velikim gigantima. Na naše tržište uporno se "probija" i heroin iz pravca Kosova, ali taj problem po Čukalovićevim rečima zahteva veliku međunarodnu saradnju. Naši carinici sami ne mogu mnogo uraditi i sprovesti veće akcije, bez funkcionisanja kompletnih međunarodnih kanala.

- Sami sebi pravimo magareću uslugu, jer smo od užičke pršute mogli stvoriti svetski brend. Pretpostavka je da se radi o genetski modifikovanom mesu, koje najčešće stiže iz Brazila i SAD, a u poslednje vreme i iz Kine. Ova roba tamo ima veoma nisku cenu, jer niko ne želi da je kupi. Kod nas je zabranjena upotreba takvog mesa, ali je od 1999. godine veoma teško kontrolisati sve alternativne švercerske puteve kojima se ona doprema - kaže za Glas Jovica Čukalović, upravnik Carinarnice Kraljevo.

Ovaj region je "filter" preko kojeg se krijumčarena roba doprema sa Kosova i iz Crne Gore. Čukalović objašnjava da su udarne tačke Mramor iz pravca Brusa, na potezu Leposavić - Rudnica, Vučja rupa na Kopaoniku, a najveća šupljina, gde se carinici i šverceri "nadmudruju kao miš i mačka", jeste jezero Gazivode na granici Srbije sa Kosovom prema Zubinom potoku.

- Između 19 i 20 sati, kada se bliži noć, ka Srbiji kreće najezda čamaca parkiranih na kosovskoj strani. Iako stalno kontrolišemo, oni imaju svoje tastere sa srpske strane jezera tako da je nadmudrivanje neprekidno - kaže Čukalović.

Meso se iz Brazila brodovima doprema do albanskih luka Valona i Drač, odakle se pokušava preko Kosova prokrijumčariti u Srbiju. Švercovani brazilski šećer, koji je takođe zaplenjen pre dva dana u Srbiju, stiže preko Crne Gore. Cela brazilsko-crnogorska šećerna maršruta ne čudi ako se zna da su legalne dažbine u Crnoj Gori za jedan uvezeni šleper oko 5.000 evra manje nego u Srbiji. Dok je tamo carinsko opterećenje jedan odsto, u Srbiji je 20 dinara po kilogramu šećera. Šverc u osnovi ima različitu cenu u okruženju, koje podstiču ilegalni uvoz. Čukalović kaže da je brazilski šećer daleko slabijeg kvaliteta od našeg, jer se proizvodi od šećerne trske, što ga čini manje slatkim - i do 30 procenata.

Za proteklih godinu dana carinici su oduzeli nekoliko hiljada kilograma švercovanog, sumnjivog mesa. Čukalović kaže da su troškovi uništenja takve robe veliki, jer se ono spaljuje u dubokim jamama, a pre toga se obrađuju određenim hemikalijama. Zato, sve ono što se zapleni na granici vraća se odakle je došlo, a roba oduzeta u dubini teritorije mora biti uništena.

U kamionu otkriveno oko 3.200 zamrznutih ptica

BEOGRAD - Carinici su na graničnom prelazu Batrovci u kamionu novosadske registracije otkrili veću količinu divljači koja je bila namenjena kupcu u Italiji.
Uprava carine saopštila je juče da je meso ptica i krupnije divljači otkriveno u ponedeljak rutinskim pregledom prijavljenog ogrevnog drveta. Kamion je pod carinskim nadzorom vraćen u carinski terminal u Šid, gde je posle istovara popisana krijumčarena divljač.
Pronađeno je 97 očišćenih divljih patki, 1.550 očišćenih prepelica, 203 prepelica sa perjem, 22 patke sa perjem, 1.061 očišćena afrička grlica, 56 jarebica sa perjem, 133 ševe sa perjem, pet fazana sa perjem, osam očišćenih fazana, četiri očišćene liske.
Pronađene su i neke od zaštićenih vrsta ptica: dve bele pliske, dve žute pliske, jedan barski petlić i 47 ptica vrste "antus pratenzis".
U kamionu je pronađeno i 20 kilograma srnetine, tri kilograma mesa divlje svinje i 22 zeca. Protiv svih aktera u ovom slučaju biće, kako je saopštila Carina, pokrenut prekršajni postupak.

Mahinacije uvek postoje

Genetski modifikovano meso je meso životinja koje su se hranile genetski modifikovanom sojom, kako bi što pre poraslo i bilo spremno za klanje. Dragana Đoković, načelnik za promet namirnica pri Ministarstvu trgovine, za Glas kaže da se, pored kontrole ispravnosti, kako mikrobiološke tako i zdravstvene, rade redovne analize kvaliteta mesa koje jedemo. Genetski modifikovano meso Srbija ne uvozi, a roba koja je predmet šverca, po osnovu prekršaja o krijumčarenju, oduzima se i uništava.
- Mahinacije uvek postoje, naš posao je da ih sprečimo. Sva živina na pijacama mora imati veterinarske potvrde, tako da tačno znamo odakle dolazi - kaže Đokovićeva.

G. Tadić


vesti po rubrikama

^društvo

16:18h

Genetski modifikovano meso iz Južne Amerike doprema se preko Albanije i Kosova

16:26h

SANU, Matica srpska i Zavod za udžbenike spremni za novi naučni projekat

16:33h

Centar za prava manjina traži da se Romima omogući normalniji život

16:40h

Okrugli sto na temu "Novinarska kleveta u Predlogu krivičnog zakonika Republike Srbije"

16:47h

Klinci cigarete koriste kao čokoladice

16:53h

Časopis Jama i na srpskom

17:02h

PKB prelazi okvire Beograda
   


     


FastCounter by LinkExchange