GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Povodom poslednjeg protesta u pravosuđu i zahteva za povećanje ličnih dohodaka

Bolje da štrajkuju protiv sebe

Poštovana redakcijo, iako verujem da nećete objaviti ovaj tekst, savest mi ne dozvoljava da ne prokomentarišem jučerašnji štrajk pravosuđa! I to ne protiv sebe samih, kako sam se ponadala na onovu naslova teksta, a kako bi im čast i profesija nalagali, već će da štrajkuju za svoje plate!

Uz izvinjenje, nažalost retkim izuzecima (na prste da izbrojiš advokate i časne sudije), mislim da većina zaposlenih u pravosuđu ne treba ni da imaju plate! Oni treba da vraćaju plate koje su godinama uzimali za nerad i teško neznanje! Toliko teško da je mene, pravnog laika, za sve njih sramota! Pomenimo samo da se stotine presuda obaraju kao kule od karata zbog, najblaže rečeno, propusta u vođenju postupka. Svi dobro znaju da prava istina i razlozi odluka o ništavnosti prvostepenih presuda leži u odlukama korumpiranih sudija, tužilaca, veštakaÖ Zastrašujuća je i istina da viši sudovi neretko poništavaju odluke nižih instanci, onda kada ih zaobiđe udeo koji im po takvoj "hijerarhiji pripada".

Zaposleni u pravosuđu svakodnevno uništavaju živote ljudi. I kada bi barem neko od njih, krajičkom preostalog morala, mogao da se barem za početak zapita koliko su plata oni drugima oduzeli, možda bi i mogli da nađu neki lepši način za sređivanje pravosuđa i da u svojim redovima odvoje kukolj od žita.

Nedavno sam u Palati pravde bila na ročištu koje je, deset dana pre toga, održano bez mene jer je u pozivu bio ispisan pogrešan datum, pa su na toj grešci zarađivali svi sem mene: i sud i sudija i advokat druge strane! A da ne pominjem sada i gomilu teških zlodela koje sam godinama saznavala u sudu i među advokatima!

S poštovanjem,
Jasna Simonović-Zagorac, Beograd


Pavaroti peva samo za bogate

Poštovani, živim u Republici Irskoj i poslednje četiri godine čitam vaše novine putem Interneta. U Glasu od 5. marta pročitala sam tekst o dolasku slavnog tenora Pavarotija u Beograd i njegovoj "velikodušnosti" da peva za samo 120 evra po karti, a spominje se i cena karte u Dablinu od 600 funti.

Kao prvo, u Irskoj se koristi evro kao valuta, a drugo, nisam bila lenja i proverila sam cenu karte na sajtu njnjnj. visitdublin. com gde se vidi da je cena mnogo, mnogo niža, od 70 do 165 evra. Na primer, Plasido Domingo će imati dva koncerta u Dablinu u martu, a karte će koštati od 70 do 166 evra. Cena za drugi koncert iznosiće 500 evra, alu uključuje i večeru na banketu i upoznavanje sa Plasidom Domingom.

Mislim da nije u redu da se objavljuju takve informacije pre nego što se provere, jer cena od 600 "funti" je suluda. I još nešto. Kao što vidite, ovde u Irskoj, gde su prosečne plate oko dve do tri hiljade evra, cene karte biće niža nego u Beogradu i to stvarno nije fer prema našim ljudima, jer izgleda da će na koncert ići ne oni koji zaista vole i slušaju Pavarotija, već oni koji žele da pokažu kako imaju da plate 120 evra za kartu.

Biljana Milenović, Republika Irska


Žigošite sve lopove

Poštovana gospodo, moja malenkost, kao obični smrtnik ove skraćene "države" zvane SCG, može samo da vam poruči: Istrajte u pisanju, javno kažite svima kakvu smo bagru doveli na vlast, pokažite i dokažite svima da je sadašnja vlast korumpirana skoro kao i prethodna, da svi misle samo o sebi i da su priče o narodu samo prazne.

Pare koje se "ne mogu pronaći" uveliko su u funkciji kupovine raznoraznih firmi na tenderima koje je vlada raspisivala, a i dalje će bogami.

Nikoga ne uhapsiše, ne otkriše maltene nijednog aktera silnih afera. Ni onih od pre, ni onih posle 5. oktobra 2000. godine, a o ubicama i njihovom otkrivanju i da ne govorimo.

Zamlaćuju nas svim i svačim, a čudiće se kada budu izgubili izbore i kada naš red za EU bude tamo neke 2017. godine.

Žigošite krivce i dalje, možda će vredeti bar nekada. Stotine hiljada vaših čitalaca, pa i moja malenkost, su uz vas.

Srdačan pozdrav i punu podršku šalje vam
Nebojša B. Maksimović Bota


Odlaganje vraćanja imovine

U kontakt-emisiji "Narod pita vladu" (3. marta ove godine), a povodom predloga propisa o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine posle 9. marta 1945. godine, ministar pravde Stojković saopštio je da ovakav propis ne bi značio odlaganje vraćanja oduzete imovine, već bi se tako na jedan određeni način samo pomoglo rešavanju ovog mučnog i složenog posla.

Međutim, ako je rok za ovo prijavljivanje do sredine sledeće godine, pa zatim sleduje evidentiranje, sagledavanje, razne analize, procene i proračuni, to bi moglo potrajati mesecima, pa možda i godinama. Zatim očigledno sledi odlaganje (na neodređeno vreme), te je ovakvo objašnjenje ministra potpuno neprihvatljivo. A ako "ne postoji politička volja" da se na jednostavan način reše neke potpuno nesporne situacije i slučajevi u okviru ovog problema, onda je odlaganje neizbežno.

Dušanka Đorđević, Beograd