[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Haški tribunal podigao optužnicu protiv kosovskog premijera koji je juče podneo ostavku

Haradinaj danas u Hagu

Nisam počinio zločin i moj odlazak nije kraj borbe za nezavisnost, poručio je Haradinaj i pozvao sunarodnike da ostanu mirni. Širom Kosova okupljanja Albanaca, Kforu i Unmiku stižu pojačanja - britanski i italijanski vojnici, francuska Legija stranaca i američki specijalci iz Avganistana i Iraka

BEOGRAD - Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo je juče ostavku na tu dužnost, a već danas bi trebalo da putuje u Hag, pošto je dobio optužnicu koju je protiv njega podigao Haški tribunal, potvrđeno je Glasu u Prištini. Haradinaj nije upoznat sa sadržajem optužnice, koja je potvrđena, ali će biti otpečaćena kada se preda Tribunalu. Posle sednice vlade, on je rekao da će otići u Hag da bi dokazao da nije kriv, da neće dozvoliti da bude hapšen niti privođen, jer nije počinio zločin.

Artmanova bez detalja

Haradinaj je ostavku podneo nakon sednice vlade Kosova na kojoj je konstatovano da je stigla optužnica. Optužnicu koja ga tereti za ratne zločine uručili su juče šefu Unmika Sorenu Jesenu- Petersenu predstavnici Haškog tribunala. Portparol glavne tužiteljke Florans Artman nije juče našem listu mogla da da nikakve detalje o optužnici, osim što je potvrdila de je optužen.

Koliko je imena na optužnici

Optužnica protiv Haradinaja sadrži tri imena, od kojih su dva poznata samo šefu Unmika, rekao je ministar za povratak u Vladi Kosova Slaviša Petković. Sam Haradinaj je rekao da se pominje još jedno ime, dok neimenovani izvor iz Vlade Kosova tvrdi da je u Prištinu stigla još jedna optužnica protiv sedmorice kosovskih Albanaca.

Prvoj jučerašnjoj sednici vlade, održanoj u ranim prepodnevnim satima, prisustvovao je i predsednik Kosova Ibrahim Rugova. Tačno u podne održana je druga sednica vlade, na kojoj je odlučeno da Haradinaja na mesto premijera privremeno zameni vicepremijer Agim Saljihaj iz Demokratskog saveza Kosova, s kojom je Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, u decembru prošle godine, formirala koalicionu vladu. Posle ove sednice, Haradinaj se obratio javnosti i pozvao žitelje Kosova da sačuvaju mir i da nastave sa ostvarivanjem standarda koji su preduslov za početak razgovora o konačnom statusu, odnosno nezavisnosti Kosova.

Avionom do Amsterdama

Za optužnicu je rekao da je "zasnovana na lažima iz Beograda i rezultat je trgovine koju su neki napravili sa srpskom vladom kako bi srpski kriminalci bili izručeni Hagu." On je poručio da njegov odlazak "ne znači kraj borbe Kosova za nezavisnost". "Svi moramo biti spremni da podnesemo neophodne žrtve kako bi naša zemlja, posle vekova žrtvovanja i patnji našeg naroda, postigla nezavisnost koju zaslužuje.

Danas sam pozvan da učinim još jednu žrtvu za koju nisam verovao da će se ikad dogoditi", naveo je Haradinaj u izveštaju za javnost i dodao i da je "međunarodna zajednica napravila veliku grešku kada je stvorila Haški tribunal, "koji se na isti način odnosi prema borcima za nezavisnost i prema agresorima koji su uništili čitave nacije i pretvorili region u ruševine".

Jedan od Haradinajevih portparola Ernest Ljuma, potvrdio je juče Glasu da će lider Alijanse za budućnost Kosova danas, vanrednim letom sa aerodroma Slatina, otputovati za Amsterdam, i da je potpuno nevin.

SAD upozorila svoje građane

- Vest o podizanju optužnice sve nas je iznenadila. Na licima građana vidi se uznemirenost, ali nemira neće biti. Uveren sam da će poslušati Haradinajev apel da budu mirni - istakao je Ljuma i dodao da će na vanrednoj sednici Skupštine Kosova, zakazanoj za petak, biti izabran novi premijer. Haradinaj je, dodao je Ljuma, za novog premijera predložio potpredsednika Alijanse Bajrama Kosumija, aktuelnog ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje.

08. Mar 2005 23:15 (GMT+01:00)

Optuženi Baljaj i Ibrahimaj?

GNJILANE - Na haškoj optužnici, pored bivšeg premijera Kosova i Metohije Ramuša Haradinaja, nalaze se i Idriz Baljaj i Ljuš Brahimaj, saznaje FoNet u izvorima bliskim šiptarskim strankama.
Idriz Baljaj se nalazi u zatvoru Dubrava, kod Istoka, dok je Ljuš Brahimaj poznat kao rođak Ramuša Haradinaja. Njih dvojica su pripadali grupi "Dukađini", kao i Haradinaj. Spekuliše se da se na listi nalaze još četiri imena.

Uprkos tome, širom Kosova počela su manja okupljanja Albanaca, a pripadnici Kfora, Unmika i Kosovske policijske službe pojačali su bezbednost, potvrđeno je Glasu iz više izvora. Na Kosmetu se nalazi oko 18.000 pripadnika Kfora kojima, prema saznanjima Glasa, stiže pojačanje. Juče ujutru Kfor je postavio na prilazu Gračanici jak kontrolni punkt, na kome se pregledaju sva putnička vozila, uključujući i vozila stranih misija.

Portparol Unmika Hua Đijang potvrdila je da je Unmik podigao stepen bezbednosti u zapadnom delu Kosova, zbog "tekuće policijske akcije u tom delu pokrajine". Na ovom području, na teritoriji opštine Dečane, nalazi se selo Glođane, rodno mesto Haradinaja. Prištinski mediji javili su da je na područje Prištine, u poslednja 24 časa, prispelo 500 britanskih vojnika.

Agencije javljaju da je sa stotinak specijalaca za razbijanje demonstracija nedavno pojačan i američki kontingent. Specijalci su stigli sa zadataka u Avganistanu i Iraku. Amerika je upozorila svoje građane na Kosmetu da preduzmu dodatne mere predostrožnosti. U američkoj kancelariji misle da je moguće da čak i eventualne mirne demonstracije postanu nasilne i prerastu u sukobe.

NATO rasporedio snage

Gotovo u isto vreme, na sever Kosova, kao pojačanje francuskom kontingentu, stigli su pripadnici Legije stranaca. Na Kosovo je stiglo i 70 italijanskih vojnika. Prema podacima Kfora, na Kosovu je trenutno oko hiljadu međunarodnih vojnika, spremnih da u svakom trenutku krenu u zaustavljanje eventualnog nasilja. Podsećamo da je početkom ove nedelje NATO počeo raspoređivanje oko 600 pripadnika oklopno-motorizovanog bataljona, a u toku je i vežba pod nazivom "Odlučni napor", koja će trajati do 13. aprila.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Haški tribunal podigao optužnicu protiv kosovskog premijera

17:40h

Reagovanja političara: Nada da na Kosovu neće biti novih sukoba

17:55h

Rasim Ljajić: Nema dokaza da je Mladić kod nas

18:05h

Advokati generala ocenjuju: Perišić ispunjava uslove za puštanje

18:10h

Sutra u Hagu o oslobađanju Milutinovića, Šainovića i Ojdanića

18:20h

Suđenje Miloševiću: Srbi nisu proterivali Albance

18:30h

Svetozar Marović danas putuje u Madrid

23:35h

General Kovač načelnik Uprave VBA

23:50h

Spomen na 9. mart

   


     


FastCounter by LinkExchange