[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prodaja BK trejda okončana, Mobtel u vlasništvu ruske firme Alfa

Karić poseduje ugovor

Zbog posla sa Rusima, sa našeg tržišta je "ispao" austrijski lobi, koji je, preko najvišeg vrha srpske vlasti, pritiskao da kupi Mobtel, potvrdio je vodeći menadžer ove kompanije

BEOGRAD - Prodaja BK trejda, osnivača prvog operatera mobilne telefonije - Mobtela neće biti osporena, bez obzira na kontradiktorne izjave nekih učesnika, zato što je ugovor sa ruskom Alfa grupom definitivno sklopljen, potvrdio je Glasu vodeći menadžer kompanije Mobtel.

Senator, akcionar i predsednik Alfa telekoma Gleb Genadijevič Fetisov potvrdio je, takođe, da je posao završen i zahvalio se premijeru Vojislavu Koštunici, što je jedna velika ruska kompanija uspela da se pojavi u Srbiji kao investitor. Plasiranje oprečnih informacija, čak i iz same Alfa grupe, da Bogoljub Karić nije sklopio ugovor sa tom kompanijom, što je učinio potpredsednik Alfa telekoma, zadužen za odnose s javnošću Kiril Babajev, definitivno neće sprečiti Ruse da zagospodare delom srpskog telekomunikacionog tržišta.

Bolje je mirnim putem

- Arbitraža i sukobi ne vode ka rešenju već usporavaju proces privatizacije državnog dela Mobtela, pošto je Srbija prema kriterijumima Evropske unije, dužna da do aprila izađe iz jednog operatera mobilne telefonije. Predstavnici Alfa grupe koji su u petak, 4. marta, razgovarali sa predstavnicima vlade, obećali su da će svi sporovi biti prekinuti, istakao je ministar za kapitalne investicije.

"Sve je to delo antiruskog lobija, koji uz kriminalni lobi, funkcioniše u Srbiji, a kojem je cilj upravo bio da zaradi novac od prodaje Mobtela. Izmakla im je milijarda, to nije mala stvar. Njihova namera je bila da prodaju kompaniju svojim ljudima, ne bi li na kraju podelili novac. Ti ljudi ne žele da vide ni "R" od Rusije u ovoj zemlji i već četiri godine blokiraju ulaz ruskog kapitala u našu zemlju. Zbog posla sa Rusima, sa našeg tržišta je "ispao" austrijski lobi, koji je preko najvišeg vrha srpske vlasti, pritiskao da kupi Mobtel, tvrdi izvor iz samog vrha ove kompanije.

Osim dela Mobtela, i 13 odsto prihoda odnosno osnivačkih i upravljačkih prava u Mobilnoj telefoniji Srbije 064, koji su ugovorom o osnivanju Mobtela pripale BK trejdu, sada su u vlasništvu novog partnera Vlade Srbije.
- Sastanak u vladi organizovan je samo sa jednim ciljem - upoznavanjem premijera Vojislava Koštunice i ministara Predraga Bubala i Velimira Ilića sa okončanom prodajom BK trejda i samim tim, prelaskom vlasništva u Mobtelu sa porodice Karić na Alfa grupu. Niko od ministara i nije morao da bude upoznat sa tim, jer su pregovori vođeni daleko od očiju svih koji su mogli da pokvare posao - tvrdi ovaj menadžer.

On dodaje da je za Mobtel bilo zainteresovano osam svetskih kompanija i da su pregovori vođeni van Srbije. Kako saznajemo, novac od prodaje BK trejda, porodica Karić spremna je da uloži u Srbiju.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić potvrdio je da su ambasador Rusije i predstavnici Alfa grupe obavestili Vladu Srbije da je BK trejd prodat ruskoj Alfa grupi. Ilić je rekao da je potrebno dvadesetak dana da se uknjiži novi vlasnik BK trejda i da će nakon toga Ministarstvu za kapitalne investicije i vladi biti dostupni ugovori koje će moći tek tada da razmotre.

A. Matić

 

Bubalo: Postoje nedoumice

Predrag Bubalo, ministar za privredu, rekao je juče da ne zna da li je potpisan ugovor o prodaji BK trejda, pa mu je nepoznata i činjenica koji udeo Mobtela je ruska Alfa grupa time dobila. On je istakao da su mu predstavnici ruske strane na sastanku održanom u petak kod premijera Koštunice priznali "da su im neka sporna pitanja do tog susreta bila nepoznata". - Ne znam o kojoj je varijanti prodaje reč ali pretpostavljam da je obavljena na osnovu vlasničkih odnosa registrovanih u Trgovinskom sudu prema kojima država ima 49, a BK trejd 51 odsto - rekao je Bubalo.

Z. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:03h

Prodaja BK trejda okončana, Mobtel u vlasništvu ruske firme Alfa

17:11h

Ministarstvo finansija neće odobriti novo poskupljenje goriva

17:18h

Stojan Stamenković: Za vraćanje ino dugova pali se "crvena lampica"

17:24h

Ministri o godišnjem radu vlade: Rezultati će tek biti vidljivi

17:32h

Milijardu evra za energetske projekte u regionu

17:40h

Deoničari Apatinske pivare dobili spor protiv države

17:47h

Kruševac: "Invej" novi vlasnik "Rubina"

17:55h

Smederevo: Počinje štrajk u Ju-Es stilu?

18:03h

Evropa obnavlja puteve u Srbiji
   


     


FastCounter by LinkExchange