[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Otkriveni crteži stari 2100 godina

LIMA - Arheolozi su u Peruu otkrili pedesetak ogromnih crteža figura koji prekrivaju površinu od oko 145 kvadratnih kilometara u blizini grada Palpa, piše nemački list Špigl, a prenosi Tanjug. Crteži stari više od 2100 godina predstavljaju ljudske figure, ali i ptice, mačke i majmune, a načinili su ih pripadnici naroda Parakas, izjavio je direktor Instituta za arheološke studije u oblasti Anda, Džoni Islas.

Jedna od najistaknutijih figura predstavlja glavno božanstvo drevne civilizacije Parakas. Crteži su nastali između 600. i 100. godine pre Hrista, ocenjuje Islas. To znači da su stariji od čuvenih crteža na tlu u pustinji Naska, koji se pružaju duž pojasa dugog 56 kilometara, a otkriveni su 1994. godine. Te crteže Ujedinjene nacije proglasile su delom svetske kulturne baštine. Crteži u pustinji Naska takođe prikazuju različite životinje, a zbog ogromnih dimenzija vidljivi su i iz vazduha, pa je to navelo neke autore kao što je Erih fon Deniken, da zaključe da ti crteži dokazuju da su nekada davno našu planetu posetili vanzemaljci.

Po mišljenju arheologa, novootkriveni crteži kod grada Palpa mogli bi biti deo određenog kalendara pomoću kojeg su pripadnici naroda Parakas računali kretanje zvezda i kometa, pomračenja sunca i smenjivanje godišnjih doba.

Tanjug


vesti po rubrikama

^vesti

18:09h

Lima: Otkriveni crteži stari 2100 godina

18:17h

Diseldorf: I psi dobijaju lak za nokte

18:25h

Sijetl: Roboti će uskoro čuvati mališane

18:32h

Pariz: Ajfelova kula još ne radi zbog leda

18:38h

Majami: Gradi se podvodni hotel s pogledom na ajkule

18:46h

Žabljak: Svetsko paraski prvenstvo
   


     


FastCounter by LinkExchange