[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Događaji nedelje U SPO se lome koplja, Srbija se bori sa "tasterima", a generali idu u Hag

Izdaja, špijunaža

i putujući generali

Dok Srbija vodi bitku sa špijunima i žbirima, našim generalima optuženim pred Haškim tribunalom naprasno je proradila savest, te dvojica tokom proteklih 10 dana odleteše u Holandiju, dok treći već danas pakuje kofere

BEOGRAD - Tek što se učinilo da su sukobi u SPO počeli da jenjavaju i da će međusobno tužakanje republičkih poslanika ove stranke i Danice Drašković prestati, stranku je tokom protekle nedelje potresla nova afera. Dobro upućenima je, naravno, bilo jasno da supruga lidera stranke neće mirovati i da su demagoški istupi stranačkih funkcionera samo pokušaj da se javnost obmane da je u ovoj partiji sve u redu. Ovaj put poslanike je potresla odluka Glavnog odbora da se u republičkom parlamentu formira novi poslanički klub koji će funkcionisati van koalicije sa NS.

Vukova reč poslednja

Ideja o formiranju samostalnog poslaničkog kluba, koju je zastupao lider Vuk Drašković, ipak je propala. Od trinaest republičkih poslanika uz lidera Draškovića ostali su samo Sanja Čeković (nesuđena šefica poslaničkog kluba), Blagica Kostić, Staniša Stevanović i Milan Ninić, što je bilo nedovoljno da odluku GO sprovede u delo, jer je za formiranje novog poslaničkog kluba potrebno pet poslanika.

Priči ni tu nije kraj. Kako je rekla Sanja Čeković, očekuje se da poslednju reč o ovim unutarstranačkim previranjima daju GO i lider Vuk Drašković. Svoje zadovoljstvo, međutim, nisu ovih dana krili poslanici verni potpredsednicima stranke Vojislavu Mihailoviću i Veroljubu Stevanoviću.

Ratko Mladić malo u Srbiji, malo nije

Ministar pravde Zoran Stojković još jednom je tokom prošle nedelje ponovio da se najtraženiji haški begunac Ratko Mladić ne nalazi u Srbiji. Ministar je tokom posete Kragujevcu rekao da su rezultati svih obavljenih provera ukazali da se general Mladić ne krije na teritoriji Srbije. Nasuprot njegovoj tvrdnji, glavni tužilac Haškog Tribunala Karla del Ponte rekla je u intervjuu jednoj austrijskoj televiziji da su se vlasti u Beogradu složile s njenim tvrdnjama da se Ratko Mladić nalazi u Beogradu.

Slobodan Živkucin, jedan od njih, izjavio je "da su devetorica poslanika lideru stranke stavili do znanja da od članstva u stranci neće odstupiti i da će i dalje ostati članovi poslaničkog kluba SPO - NS. Živkucin je, takođe, upozorio šefa stranke "da SPO neće imati perspektivu ukoliko se nastavi sa kadrovskom politikom koju nameće određena neformalna grupa".

Zanimljivo je da se u mnoštvu međusobnih optužbi u SPO-u ponovo potegla priča o tajnim službama koja poslednjih nedelja uznemirava, već ionako, zbunjenu i dezorijentisanu javnost u Srbiji. Vuk Drašković je, naime, kao glavne krivce za dešavanja u stranci optužio službe bezbednosti u Srbiji.

- Većina poslanika toga nije svesna, ali od kada su se umešale službe bezbednosti, nema priče o otvaranju tajnih dosijea i priče o zločinima - rekao je Drašković.

Da se Srbija ne može osloboditi misterioznih priča o tajnim službama, potvrđuje i prošlonedeljna odluka skupštinskog Odbora za bezbednost da se na aferu s iznošenjem arhive BIA iz zemlje i predaju američkoj obaveštajnoj agenciji CIA stavi tačka. Posle mnogobrojnih i pompeznih istupa u javnosti predsednika Odbora Milorada Mirčića iz SRS-a da Srbija mora da sazna da li je po sredi bila špijunska afera ili neki politički trik, sve se završilo na tome da je diskove sa podacima BIA "pojela maca". Šef tajne službe Rade Bulatović glatko je parlamentarcima Srbije, kojima je odgovoran za podnošenje izveštaja, objasnio da nije iznosio nikakve podatke niti ih ikome saopštavao. I ne samo to.

Bulatović se, u međuvremenu, dosetio da sprovede brzu, ali efikasnu istragu unutar same službe, kojom je utvrđeno da podatke nije iznosio niko, nikada i nigde, a ponajmanje Goran Petrović, koga je samo nekoliko dana ranije najoštrije napao i okrivio za špijunažu. Naši poslanici bez zrnca sumnje poverovaše u Bulatovićevu istinu i pustiše niz vodu i diskove i BIA i Amerikance.

Neki od njih su se, u međuvremenu, dosetili da o celoj stvari nije trebalo da odlučuje Odbor pošto se radi o poslu za koji je nadležno tužilaštvo. Zaboravili da im je posao, upravo njima u Odboru za bezbednost i odbranu, da kontrolišu službe bezbednosti i da su najodgovorniji da o toj istoj - bezbednosti zemlje - brinu. Ili špijunaža više ne spada u opasno podrivanje države.

Napad savesti

I dok Srbija vodi bitku sa špijunima i žbirima, našim generalima optuženim pred Haškim tribunalom naprasno je proradila savest, te dvojica tokom proteklih 10 dana odleteše u Holandiju, dok treći već danas pakuje kofere. Milan Gvero, penzionisani general Republike Srpske, izjasnio se prošle nedelje pred Haškim tribunalom da nije kriv za ratne zločine nad muslimanima u BiH 1995. godine, dok je izjašnjavanje Radivoja Miletića, takođe penzionisanog generala, odloženo za mesec dana, jer, kako je sam objasnio, nije razumeo optužnicu.

- Iako sam optužnicu pročitao više puta, nisam je razumeo i iznenađen sam sam pravnim i činjeničnim kvalifikacijama u njoj, koje ću morati da razjasnim sa svojim advokatom - izjavio je pred haškim sudskim većem Miletić.

Zanimljivo je da je general Miletić negirao pred Tribunalom da se predao, već je insistirao na kvalifikaciji da je "dobrovoljno došao". On je, inače, u vreme koje je obuhvaćeno optužnicom, bio Mladićev zamenik za operativni rad, dok je general Gvero bio zadužen za moral. Optužnica ih tereti da su, zajedno sa drugim oficirima VRS, MUP i drugim zvaničnicima RS, bili učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio nasilno proterivanje muslimanskog stanovništva iz enklava Srebrenice i Žepe u području van kontrole RS.

Negiraju krivicu

Osim njih, put Haga već sutra će krenuti i general Momčilo Perišić koji je pre tri dana doneo odluku da se dobrovoljno preda. On je naglasio da je odluku o predaji doneo po sopstvenoj savesti i volji.

- Zločini nemaju nacionalnost i zato smatram, ma ko da ih je počinio, i ma gde, mora biti kažnjen. Stoga nemam nikakvu dilemu da izađem pred ma koji sud, a posebno pred Međunarodni u Hagu, jer je to jedini način da stanem u odbranu svoje časti, ugleda Vojske i dostojanstva naroda i da kroz iznošenje saznanja kojima raspolažem, dam svoj doprinos u rasvetljavanju istine - saopštio je Perišić.

O. Slavković


vesti po rubrikama

^društvo

16:26h

INTERVJU Goran Milić, novinar HRT

16:33h

Događaji nedelje U SPO se lome koplja, Srbija se bori sa "tasterima", a generali idu u Hag

16:40h

Na desetine hiljada stručnjaka u inostranstvu

16:47h

Žabljak ponovo odsečen od sveta

16:53h

Mećava i na Zlatiboru
   


     


FastCounter by LinkExchange