[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kir II Veliki (558-529)

Voda koja je potopila svet

Veliki osvajači inspiracija su za mnogo legendi, pa nije čudo što je život Kira II Velikog, persijskog cara i tvorca najveće imperije, toliko obavijen mitovima da je teško odvojiti istinu od legende. Svi biografi slažu se oko jednog - Kir je bio unuk međanskog vladara Astijaga.

Preteći san

Astijag je sanjao da je njegova kći Mandana izrodila toliko vode da je potopila celu Aziju. Kada su magi, sveštenici, čuli ovaj san, nisu sumnjali - sin Mandane biće taj koji će uništiti Mediju. Astijag je zato svoju kći dao za ženu Kambizu, ostarelom Persijancu kraljevske krvi.

Kambiz i Mandane nisu bili u braku ni godinu dana kada je Astijaga uznemirio još jedan san - iz Mandanine utrobe rastao je čokot koji je brzo prekrio celu Aziju. Astijag je odmah poslao stražu po svoju trudnu kći i naredio je Harpagu, svom povereniku, da po porođaju ubije dete.

Harpag nije hteo lično da ubije dečaka pa je dete dao konjušaru da to učini. Konjušareva žena se porodila istog dana, ali rodila je mrtvorođeno dete. Svog muža ubedila je da Harpagu predaju svog nesuđenog sina, a da kraljevog unuka odgajaju kao svoje dete.

Odrastanje

Posle par godina kralj je posumnjao u prevaru, pozvao je konjušara i naterao ga da prizna odakle je ovaj dečak, a potom je kaznio Harpaga na veoma okrutan način. Zaklao mu je sina i poslužio ga na svečanoj večeri.

Po nagovoru maga Kir je vraćen svojim roditeljima i nastavio je da živi u Persiji gde je 558. godine pre Hrista nasledio svog oca.

Na tronu

Persijanci nisu bili zadovoljni životom u Mediji. Govorili su isti jezik i imali isto poreklo kao Međani, ali nisu imali isti položaj. Po nagovoru Harpaga, koji je želeo da se osveti, Kir je 553. podigao veliki ustanak.

"Astijag je sakupio svoju vojsku i pošao protiv Kira, cara Anšana, da ga pobedi. Ali se Astijagova vojska pobunila protiv njega i, zarobivši ga, predala Kiru. Kir je krenuo u njegovu prestonicu Egbatanu. Srebro, zlato i ostale riznice Egbatane bile su opljačkane i odnesene u Anšan," piše u Vavilonskoj hronici.

Medija je prestala da postoji, a nastalo je novo carstvo - Persija. Ipak, Kir je pokazao da je milostiv i Astijaga je zadržao na dvoru.

Osvajanja

Osvajanje čitave Medije, a zatim i Kilikije uplašilo je vladare Lidije, Vavilona i Egipta, pa su stupili u koaliciju koja je trebalo da porazi Persiju. Ipak, Kir je znao da ne sme da dozvoli sastanak trupa ove tri zemlje, pa je udario na najslabiju od njih - Lidiju u kojoj je vladao Krez, jedan od najbogatijih vladara. Ipak, njegovo zlato nije moglo da zaustavi Kirov čelik.

Kada su se 547. godine pre Hrista persijske trupe sukobile sa Krezovim, Liđani su se povukli u Sard ne očekujući novi napad pošto je zima već počela. Ali Kir se nije zaustavio. Iznenadio je stražu i, posle četrnaestodnevne opsade, razorio je prestonicu Lidije, njenog vladara zarobio i postavio za svog savetnika.

Sledeći cilj bilo je osvajanje Vavilona. Ovaj grad bio je neosvojiv, pa je posle nekoliko pobeda nad Nabonidovom vojskom, Kir morao da pristupi lukavstvu. Potplatio je vavilonske sveštenike, pa su mu oni 538. godine otvorili gradsku kapiju. I on je postao vladar Vavilona i četiri strane sveta.

Smrt u borbi

Sledeće što je Kir želeo da osvoji bio je Egipat. Zato je Jevrejima dozvolio povratak u Palestinu i ostvario saradnju sa Fenikijom. Planirao je da stvori jaku podršku odakle bi mogao da napadne zemlju faraona, ali ovaj san nije ostvario. Narodi na zapadu su se pobunili i on je krenuo u borbu protiv njih. U borbi protiv Masageta osvajač sveta je poginuo. NJegov sin i naslednik Kambiz uspeo je da pobedi ova skitska plemena, povrati telo svog oca i sahrani ga u Pasargadeji.

A. Ivanović


vesti po rubrikama

^civilizacija

18:10h

Kir II Veliki (558-529)

18:35h

Slovenska mitologija

18:50h

Frodo je postojao?

19:10h

Otkrivaju se tajne drevnih piramida
        


FastCounter by LinkExchange