[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 4. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sportsko društvo crveno-belih danas proslavlja veliki jubilej

Šest decenija Crvene zvezde

Prvu utakmicu, 4. marta 1945. godine, odigrali fudbaleri protiv ekipe Prvog bataljona Druge proleterske brigade, čiji su navijači svaki gol proslavljali pucanjem iz automatskog oružja i izrešetali već oštećenu krovnu konstrukciju zapadne tribine

Na današnji dan, pre ravno šest decenija, osnovano je Sportsko društvo Crvena zvezda. Crveno-bele su osnovali omladinci, članovi Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije i u duhu vremena nazvali je Omladinsko-fiskulturno društvo. Pokretači akcije za osnivanje SD Crvena zvezda bili su Zoran Žujović, Slobodan Ćosić, Ljubiša Sekulić i Dušan Bogdanović, a među osnivačima nalazili su se i Nebojša Popović, Mira Petrović, Svetozar Gligorić i Milovan Ćirić.

Prvo rukovodstvo Zvezde radilo je u sastavu: predsednik Đorđe Paljić, potpredsednici Zoran Žujović i Slobodan Ćosić, sekretar Ljubiša Sekulić, ekonom Predrag Đajić, a vođa fudbalske sekcije bio je Kosta Tomašević. Osnivači su dugo većali o imenu društva. Postoje razne verzije tog čina, ali se većina slaže da su "kumovi" bili Slobodan Ćosić (kasnije legendarni generalni sekretar fudbalskog kluba) i Zoran Žujović. Ćosić je predlagao ime Zvezda, a Žujović je spontano dodao: "Ako je Zvezda, neka bude crvena".

Najbolji Marko i Jasna

Pod sloganom "Naših šezdeset godina" biće proglašeni najbolji sportisti i klubovi u svim kategorijama u 2004. godini. Najbolji sportski par za minulu godinu je odavno već poznat. Dakle, to je naš najbolji strelac Jasna Šekarić (srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Atini) i fudbaler Marko Pantelić ("dupla kruna"). Ljubitelji crveno-belih posebno će biti oduševljeni Enciklopedijom kluba koja na 322 strane, sa 1.200 fotografija i 4.800 imena, ispisuje slavnu istoriju našeg giganta.

Nezvanično, u davanju imena učestvovao je i tadašnji politički moćnik Slobodan Penezić Krcun, kome se čak pripisuje da je dao i predlog za osnivanje sportskog društva. S obzirom na položaj i uticaj koji je Penezić imao u strukturama titoističke vlasti, sve ove priče ostale su u sferi nagađanja i nikada nisu dobile zvaničnu potvrdu.

Fudbaleri su se prvi okupili i odigrali prvu utakmicu u Beogradu posle oslobođenja. Protivnik je bio tim Prvog bataljona Druge proleterske brigade. Ovaj tim je, u stvari, preteča prvog sportskog društva u Beogradu, pošto je odmah po osnivanju dobilo na poklon dve lopte, koje su članovi predratnih klubova Obilić i Slavija čuvali u ratnim danima. Prvi ekonom Predrag Đajić jedva je sakupio deset dresova iste boje. Najveću radost izazvala je vest da je Zvezdi dodeljen bivši stadion predratnog kluba Jugoslavija na Topčiderskom brdu.

Tradicija je počela prvom zvaničnom utakmicom koja je odigrana 4. marta 1945. godine protiv Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a, a koja je završena rezultatom 3:2 (2:0). Kuriozitet ovog uzbudljivog fudbalskog susreta je da su borci golove svog tima (Prvog bataljona Druge brigade KNOJ) pozdravljali pucnjavom iz pušaka, pa su tako izrešetali već oštećenu krovnu konstrukciju zapadne tribine.

Iz godine u godinu Zvezda je napredovala krupnim koracima, a danas će u novoizgrađenom Medija centru na "Marakani" proslaviti 60. rođendan.

G. B.


vesti po rubrikama

^sport

17:05h

Sportsko društvo crveno-belih danas proslavlja veliki jubilej

17:10h

Danas u Novom Sadu počinje teniski duel sa reprezentacijom Zimbabvea

17:20h

Bojan Đorđić, ofanzivni vezista Rendžersa, progovorio o boravku na "Old trafordu"

17:35h

Ne zaboravljajte na Radmanovića

17:40h

Predsednik SSS Siniša Krajčinović: Niko nije tražio da se otcepi od nas

17:55h

Ruski sportski mediji otkrili ko odande špijunira za Partizan

18:05h

Dragan Stojković, predsednik FSSCG: Kako da objasnim zvižduke himni?

18:15h

Topić "gađa" prvih pet na EP u Madridu

18:20h

Ser Bobi Robson smiruje Murinja

18:35h

Preminuo Mihels

18:40h

Spartak traži Gavrančića

18:50h

Kraj sezone i za Melora

22:34h

Selekcija trenera uspešnija od "novinara" 113:108 u humanitarnom meču za decu Kosova i Metohije

22:48h

Prvo polufinale za Jelenu
   


     


FastCounter by LinkExchange