[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 2. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Film "Život je čudo" dobio nagradu Cezar u konkurenciji žešćoj nego na dodeli Oskara

Kusturica pre Bergmana i Almodovara

Politika nam je u Kanu oduzela ono što nam pripada. Ma, šta nas briga kad znamo da smo najbolji! - kaže Vuk Kostić

Emir Kusturica je veliko ime evropskog i svetskog filma, za šta nam je stigla još jedna potvrda. Ovog puta iz Pariza, sa dodele nagrada Francuske akademije filmske umetnosti i tehnike - Cezar, održane u subotu. Samo jedan da pre dodele Oskara, oči cele filmske Evrope bile su uperene u mesto gde se nisu nosile tako skupe garderobe kao u Holivudu, gde nije bilo izvikanih filmskih "faca", ali je u svakom slučaju bilo umetnosti.

Naime, najnoviji Kusturičin film "Život je čudo" podelio je nagradu za najbolji film Evropske unije sa ostvarenjem Britanca Kena Louča "Samo poljubac". Ova informacija nije izazvala veliku pažnju u našoj javnosti, budući da je Kusturica dobijao i nagrade zvučnije od ove, pa je više medijske pažnje izazvala 77. dodela Oskara.

Ipak, Cezar je evropski pandan Oskaru i ono što je svakako vredno pažnje je konkurencija u kojoj je Kusturica osvojio nagradu, koja je bila daleko jača od one iz Holivuda. Naime, u kategoriji u kojoj je film "Život je čudo" bio nominovan, takmičili su se Džonatan Nositer, Ken Louč, Pedro Almodovar sa filmom "Loše obrazovanje" koji se prikazuje na ovogodišnjem Festu i Ingmar Bergman sa povratničkim ostvarenjem "Saraband".

Ako ćemo po imenima, svako poređenje sa nakićenim i do krajnosti iskomercijalizovanim Oskarom je suvišno. Da je sve bilo po pravilima koja vladaju s one strane okeana, verovatno bi nagradu podelili Almodovar i Bergman, ali ovako su je dobila dva verovatno najbolja filma.

- Mi smo još i u Kanu znali da je film zaslužio veliku nagradu. Nažalost, politika mu je u Kanu oduzela ono što mu pripada. Sada nije bilo toliko upliva politike i stvari su došle na svoje mesto. Ova nagrada je vredna i značajna, ali nikako nije zamena za Kan. Ma, šta nas briga kad znamo da smo najbolji! - rekao je za Glas Vuk Kostić, koji igra jednu od glavnih uloga u nagrađenom filmu.

Ovogodišnja dodela Cezara je, inače, prošla u znaku trijumfa nezavisnog filma - mala i jeftina "Eskivaža" Tunižanina Abdelatifa Kešihea, koja se bavi socijalnom tematikom iz predgrađa Pariza, ostavila je iza sebe visokobudžetne "Hor" i "Veridba je dugo trajala", epski spektakl u koji su uloženi milioni i milioni evra.

E. G.


vesti po rubrikama

^kultura

17:04h

Karlos Sorin o komediji "Bombon pas" i "bumu" argentinskog filma

17:11h

Film "Život je čudo" dobio nagradu Cezar u konkurenciji žešćoj nego na dodeli Oskara

17:18h

Glumci u komercijalnim ulogama - dve reklame ili telenovela donose godišnju platu

17:23h

Književnik Milan R. Simić o novoj knjizi: Priručnik za buduće mučitelje i ubice

17:31h

Izložba i premijera u Somborskom narodnom pozorištu

17:37h

Stevanu Raičkoviću uručena nagrada Meša Selimović

17:45h

Nove knjige: "Likovi baroka", prvi naslov edicije "Čovek u istoriji"

17:54h

Francuska: Sto godina od smrti Žila Verna

18:01h

Beograd: Karte za Rundekov koncert u prodaji
   


     


FastCounter by LinkExchange