[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 2. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Inspektori Poreske uprave Srbije izriču drakonske mere zbog fiskalnih kasa i neizdavanja računa

Upustva za kazne

jača od zakona

Poreznici se prema ugostiteljima Novog Sada ponašaju kao da su lopovi pre nego što to utvrde - kaže predsednik Udruženja Dragan Stanojević

NOVI SAD - Novosadski ugostitelji su ogorčeni postupanjem inspektora i drakonskim kaznama koje im svakodnevno izriču. U nastojanju da zaustave, kako smatraju, nezakonito postupanje inspektora, novosadske "kafedžije" organizovale su se u posebno udruženje i povezali se sa kolegama iz Beograda i drugih mesta, najavljujući jedinstven nastup u nastojanju da se "hajka na sitne preduzetnike" konačno prekine.

- Ne osporavamo zakonske odredbe niti bežimo od obaveze da se "fiskalizujemo". Problem je, pre svega, odnos u kojem se mi apriori tretiramo kao lopovi. Nije svaki prekršaj isti i ne može se za sve izricati mera zatvaranja i novčanog kažnjavanja - kaže predsednik Udruženja ugostitelja Dragan Stanojević.

Ekskluzivni lokali na udaru

Prema uputstvu koje je izdala Poreska uprava u Novom Sadu, inspektori treba da prvenstveno kontrolišu "ekskluzivne lokale sa velikom frekvencijom gostiju", kao i ugostiteljske objekte u turističkim mestima. U uputstvu se navodi da vreme početka kontrole treba odrediti "na osnovu procene najveće frekvencije gostiju u toku radnog vremena".

Ugostitelji smatraju da im je prilikom zatvaranja lokala ograničeno ustavno pravo na rad i posed. NJima je, navode, posle zatvaranja zabranjen pristup lokalu, zbog čega su u nekim lokalima zbog niskih temperatura popucale i instalacione cevi. Ne mogu da prihvate ni praksu "zatvaranja po PIB-u", u kojoj se blokira rad čitave firme zbog propusta u jednom lokalu. Oni navode primer firme "Bezdan", kojoj je zatvoreno 256 lokala zbog propusta radnika u jednoj radnji.

- Problem leži u činjenici da zakonski propisi nisu dorečeni, zbog čega poreski organi izdaju dodatna uputstva, koja se onda stavljaju iznad samog zakona. Uputstvima se inspektorima nalaže koju kaznu da izreknu, bez prava da se oceni težina prekršaja i proceni adekvatna kazna - smatra advokat Udruženja ugostitelja Nikola Šijan.

Do 28. februara ove godine kontrolori Regionalnog centra Uprave prihoda Kragujevac zatvorili su 276 objekata zbog nepoštovanja propisa o fiskalizaciji. Žarko Savić, zamenik direktora ovog centra, ističe da pojedini vlasnici objekta nisu imali kasu, ali u najvećem broju slučajeva reč je o neizdavanju fiskalnih računa.

Koliko je tačno kazni "izmereno" Kragujevčanima nismo mogli da saznamo jer se, kako nam je rečeno, šef filijale pre tri dana udala i koristi slobodne dane. Savić kaže da same kontrole nisu prijatne, ali da nije bilo incidentnih situacija koje bi zahtevale intervenciju organa reda. Na udaru inspektora našli su se i neki od najpoznatijih kragujevačkih ugostiteljskih objekata, ali i lokali i kafići koji mesečno pazare taman toliko koliko im je "odmerena" kazna.

Od jula prošle godine, kada smo započeli kontrolu, pa do kraja 2004. godine na području niške filijale PU privremeno je zatvoreno 248 radnji, a naplaćeno je na ime prekršajnih kazni oko 15 miliona dinara. Od početka ove godine privremeno su zatvorene još 54 radnje, kaže Radan Ilić, direktor PU u Nišu.

- Sve filijale imaju terenske kontrole, a ja nisam dobio nikakav nalog iz republičke centrale o navodno "obaveznom dnevnom broju radnji koje moramo zatvoriti". Naš svakodnevni cilj je da terenskim kontrolama ulovimo što više prekršilaca i to nije nikakva vanredna već redovna obaveza naših ljudi na terenu - dodao je Ilić.

Samo deset Šapčana je telefonom prijavilo poreskoj upravi vlasnike radnji i prodavnica koji im nisu dali fiskalni račun, a troje je steklo pravo da za to zaradi 500 dinara, jer su u ostalim slučajevima prijave bile neosnovane. Zahvaljujući tim prijavama, zatvorene su dve pekare u Šapcu i jedan ugostiteljski objekat u Bogatiću.

Ekipa Glasa

 

Na 500 dinara mora još da se sačeka

Ministarstvo finansija zadovoljno je aktivnošću građana koji već desetak dana prijavljuju nesavesne trgovce i to "iznad svih očekivanja". Zbog toga je broj operatera koji primaju pozive o prodavcima koji ne izdaju fiskalne račune udvostručen.
"Do sada bilo je 700 poziva. Samo za prva dva dana stiglo je više od 300 prijava", kažu u ovom ministarstvu.
- Od prošle nedelje, kada je akcija i počela, zatvoren je svaki četvrti objekat, dok je ranije zatvaran svaki sedamnaesti. Do sada niko nije dobio novčanu nadoknadu, one će biti podeljene na kraju akcije. Ima više građana koji odbijaju novac, poklanjajući ga fondu za Kosovo, Dečjoj klinici u Tiršovoj..." - kažu u ovom ministarstvu.
Inače, po proceduri, inspektori u roku od pet do sedam dana izlaze na teren po prijavi, posle čega "cinkaroš" može da očekuje poziv iz Poreske uprave, kada će ga obavestiti da li je bio prvi i da li će dobiti 500 dinara. Rok za prijavljivanje nije određen, a ministar Mlađan Dinkić je najavio da će do kraja godine, svi objekti u Srbiji izdavati fiskalne račune. On je naglasio da građani potkazuju i inspektore koji nesavesno obavljaju posao, "duple knjige", pa se ukazuje potreba da se otvori jedan "Call centar" putem kojeg bi se prikupili podaci o svim tim problematičnim stvarima.

A. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:12h

Inspektori Poreske uprave Srbije izriču drakonske mere zbog fiskalnih kasa

17:19h

Sukob MUP-a i Zavoda za izradu novčanica zbog ličnih isprava

17:25h

Anketni odbor o "Knjazu" podeljen

17:32h

Suvlasnik "Jugoremedije" seli fabriku lekova iz Zrenjanina u Niš

17:39h

Labus: Bolji uslovi za poslovanje

17:44h

Prodaje se DDOR Novi Sad

17:51h

Sremska Mitrovica: "Cimos" hoće fabriku ventila

17:59h

Trgovci sa buvljaka neće kase

18:06h

Krediti za poljoprivrednike

23:22h

Novi ciklus nagradne igre "Najsrećniji račun"
   


     


FastCounter by LinkExchange