[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 2. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle Kraljeva i Obrenovac počeo da primenjuje novi zdravstveni projekat

Pacijenti sami

biraju lekara

Ukidaju se šalteri, kartoni su elektronski i postoji mogućnost zakazivanja pregleda telefonom. Bolesnik može da promeni svog lekara ukoliko nije zadovoljan

BEOGRAD - Posle zdravstvenog centra "Studenica" u Kraljevu, i Dom zdravlja Obrenovac, tačnije ambulanta u Bariču, počela je da sprovodi projekat izabranog lekara, kakvog bi, u doglednoj budućnosti, mogli da dobiju svi građani Srbije, a sledeći su žitelji Pančeva.

Kako je na jučerašnjoj promociji objasnio prof. dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, reč je o sistemu u kom pacijenti sami biraju svog lekara i medicinsku sestru, ukidaju se šalteri, kartoni su elektronski i postoji mogućnost zakazivanja pregleda telefonom.
- Svrha ovog projekta je da se vrati poverenje u primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i da se stvori mogućnost da pacijenti u svom domu zdravlja ostvare minimum 60 odsto neophodnih pregleda - rekao je ministar.

Dr Dubravka Šaranović-Racić, direktorka DZ "Obrenovac", objasnila je da pacijent prilikom dolaska na pregled dolazi kod svoje izabrane sestre koja takođe može da obavi jedan deo poslova za koje nije neophodan lekar, kao kod prepisivanja lekova kod hroničnih pacijenata, a pacijenti mogu i telefonom da najave da im je potrebna nova terapija i onda sestra može da pripremi recepte pre nego što pacijent dođe.

Koga više vole, ima veću platu

Pogodno je i da se cela porodica leči kod istog izabranog lekara, jer on onda poznaje celu porodicu u dušu, zna materijalne prilike, geneteske predispozicije i on je pravi porodični lekar. Predviđeno je da lekar može da ima najviše 2.300 pacijenata, a minimum još nije propisan, mada će to, verovatno, biti učinjeno po ugledu na Hrvatsku gde se postavlja pitanje smisla radnog mesta lekara koji ima svega 800 pacijenata. Takođe, dodatno je plaćen rad lekarima koji imaju više pacijenata - hroničnih bolesnika, kao i onima koji rade na terenu.

Inače, pacijent može da promeni svog lekara ukoliko nije zadovoljan. Predviđeno je da lekar može da bude pacijentov izabrani lekar najmanje 12 meseci, ali ukoliko je zaista neophodno, on može da bude zamenjen i ranije.
- Lekari se u ovakvom sistemu takmiče za naklonost pacijenata, jer njihova plata zavisi od toga koliko će se pacijenata opredeliti za njih. Oni za koje se opredeli najveći broj pacijenata dodatno su novčano stimulisani pa, imajući to u vidu, svi su dodatno motivisani da rade što bolje i zadrže pacijente - kažu u "Studenici".

Dr Dragan Arsić, direktor ovog centra, tvrdi da u Kraljevu pacijenti više ne idu kod lekara opšte prakse samo zbog uzimanja uputa i recepata. Tamo je trebalo otprilike 2,5 godine da projekat u potpunosti zaživi, a ono čime su pacijenti bili najviše oduševljeni je to što medicinske sestre ne mogu više da vam zalupe vrata ili se sakriju iza šaltera, nego su sve vreme pod vašim budnim okom, odmah iza stakla kroz koje možete da pratite sve vreme šta one rade. Zbog ovakve pozornosti i sve većeg obima posla, dešavalo se da sestre negoduju, ali im to nije pomoglo.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

17:14h

Žabljak: Do pekare ili pošte kroz tunel od snega

17:23h

I Obrenovac počeo da primenjuje novi zdravstveni projekat

17:31h

Zvečan: Trovanje olovom u kolektivnom centru

17:38h

Zrenjanin: Apotekarka pogrešila ali ne namerno

17:43h

Rajder: U Srbiji rasprostranjeno kršenje sindikalnih prava

23:14h

U primeni Zakon o državljanstvu
   


     


FastCounter by LinkExchange