[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 2. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pobuna zbog zlostavljanja u Kazneno-popravnom domu Banjaluka

Kivni osuđenici

blokirali zatvor

Uprava od zatvorenika uzimala novac, pretila im, a jednom robijašu su čak slomili glavu i rebra

BANJALUKA - Oko 80 osuđenika Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, smeštenog u naselju Tunjice, blokiralo je preksinoć dva sprata zatvorskog krila ove ustanove, tražeći da se otkrije sve o kriminalnim radnjama i zlostavljanjima koja se, kako tvrde, dešavaju u KPZ Banjaluka, a iza kojih stoji Uprava ovog zatvora.
Prema rečima upravnika Stojana Davidovića, stanje u zatvoru je juče tokom dana normalizovano, a on je potvrdio da su se zatvorenici žalili na uslove u zatvoru i da traže amnestiju.

Osuđenici su blokirali zatvor oko 19 časova, u vreme večere, zahtevajući da razgovaraju sa ministrom pravde RS Džerardom Selmanom, pomoćnikom ministra pravde Republike Srpske za izvršenje krivičnih sankcija Mlađenom Mandićem, ombudsmanom BiH, kao i međunarodnom policijom. Oni su su potvrdili da je Mandić posetio zatvor i razgovarao s njima predlažući im da prekinu pobunu, na šta oni nisu pristali. Zatim su zatražili da dođe i okružni tužilac i da pokrene istragu na osnovu informacija koje oni imaju o kriminalnim radnjama u zatvoru.

Naši državljani stižu iz Lepoglave

BEOGRAD - Prva grupa od pet zatvorenika, državljana SCG, biće danas prebačena iz hrvatskog zatvora "Lepoglava" u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Oni će biti preuzeti na graničnom prelazu "Batrovci" danas posle 12 sati, potvrđeno je agenciji Beta u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava državne zajednice. Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić najavio je da će sledeće nedelje u Zagrebu razgovarati o prebacivanju druge grupe zatvorenika.
- Što se tiče dobijanja državljanstva SCG za još četvoricu osuđenika, postupak je u toku. Predali smo zahtev za dobijanje državljanstva i nema nikakvih prepreka, posebno posle usvajanja Zakona o državljanstvu - rekao je Ljajić.

Osuđenici kažu da je Mandić pristao na njihove zahteve i da očekuju dolazak tužioca. Prema rečima osuđenika, zatvor je više logor, a čuvari ih tuku, uzimaju im novac i niko ništa ne preduzima da bi se to promenilo.

Jedan od njih čak tvrdi da mu je uprava zatvora uzela 60.000 KM kako bi ga navodno oslobodili. Oslobođen naravno nije, niti mu je vraćen novac, a kako zatvorenici tvrde, sada prete i njemu i njegovoj porodici kako ne bi rekao kome je dao novac i zašto. Za jednog osuđenika tvrde da je u izolaciji, jer su ga čuvari pretukli i, prema njihovim rečima, on je dobio frakturu lobanje i slomljena su mu rebra. Pojedinci koji su osuđeni zbog nekog krivičnog dela uopšte nisu u ustanovi, a vode se da su tu, dok se za neke tvrdi da su odležali kaznu, a nisu ni bili u zatvoru, navode zatvorenici.

O pobuni zatvorenika u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka odmah su upoznati i predstavnici Evropske policije koji zajedno sa banjalučkom policijom nadgledaju stanje u zatvoru.

Fonet - Tanjug


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange