[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 1. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nemanja Ilić, jedan od najdarovitijih učenika, nije dobio stipendiju

Birokratija jača od siromaštva

Petočlano domaćinstvo živi od plate Nemanjine majke koja je oko devet hiljada dinara i pomoći za tuđu pomoć i negu od četiri hiljade dinara koju prima njegov deda. Nemanja se nadao republičkoj stipendiji za talentovanu decu, ali odbijen je, uz obrazloženje da je prosek primanja po članu domaćinstva previsok

MAJDANPEK - Nemanja Ilić (16) iz Blizne kod Majdanpeka jedan je od najdarovitijih đaka sa ovog područja, što potvrđuju i njegovi rezultati. Pre dve godine, kao učenik sedmog razreda, bio je drugi na saveznom takmičenju iz fizike, dva puta osvajao treće mesto na republičkim takmičenjima, a prva i druga mesta na opštinskim i okružnim takmičenjima bila su normalna stvar za ovog talentovanog fizičara i matematičara.

Kao drugi na rang-listi upisao je prošle godine specijalizovanu gimnaziju u Nišu i, kako tvrdi njegov nastavnik fizike iz osnovne škole, Mladen Šarenac, on boljeg đaka u svom radnom veku nije sreo.

- Nevolja je što je Nemanja u teškoj materijalnoj situaciji. Petočlano domaćinstvo Ilića živi od plate njegove majke koja je oko devet hiljada dinara i simbolične pomoći za tuđu pomoć i negu od četiri hiljade dinara koju prima njegov deda. Nadao sam se da će Nemanja dobiti republičku stipendiju za talentovanu decu, ali odbijen je uz neverovatno obrazloženje: prosek primanja po članu domaćinstva je previsok - kaže nastavnik Šarenac.

Nemanjina majka Žikica, ali i sam nastavnik koji veruje da je neprocenjiva šteta da mali fizičar, zbog teške materijalne situacije, ne razvije svoj talenat do kraja, obijali su, kako kažu, mnoge pragove u potrazi za kakvom-takvom pomoći. Osim ministarstva, kontaktirali su lokalnu samoupravu, privatne preduzetnike, preduzeća.

- Lokalna samouprava pomogla mi je jednokratnom pomoći od 10 hiljada dinara u septembru mesecu. To nam je omogućilo da Nemanju pošaljemo u Niš, platimo depozit za domski smeštaj, kupimo udžbenike, radnu bluzu za vežbe iz hemije i nešto odeće - ispoveda se Nemanjina majka. - Bilo je reči i o nekoj vrsti stipendije, ali do danas ništa od toga nije realizovano.

Posle napisa u štampi o Nemanjinom uspehu na saveznom takmičenju iz fizike, ali i teškoj materijalnoj situaciji u kojoj se nalazi ova porodica, javilo se nekoliko dobrotvora i Nemanja je dobio kompjuter, nešto odeće, čak i televizor.

- Tu i tamo, pojave se dobri ljudi i pruže pomoć na neki način. Vlastimir Stevanović, privatni preduzetnik iz Majdanpeka, na primer, ovih dana obećao je da će finansirati participaciju za Nemanjin boravak na zimskom seminaru u istraživačkoj stanici Petnica. Međutim, sve je to nedovoljno bez neke sistemske pomoći, bez stipendije. - naglašava Nemanjin bivši nastavnik Šarenac.

D. Zlatić


vesti po rubrikama

^Srbija

17:04h

Majdanpek: Nemanja Ilić, jedan od najdarovitijih učenika, nije dobio stipendiju

17:11h

Politička prepucavanja preko leđa zaječarskih rukometašica

17:18h

Kladovo: Ledolomci "Greben" i "Bor" napuštaju Đerdap

17:24h

Jagodina: Lekari zatečeni skidanjem leponeksa sa liste

17:31h

Gornji Milanovac: Odbornici nisu podržali odluku o promeni grba

17:38h

Kruševac: Staru "Merimu" poklonio Opštini

17:43h

Bor: Autobusi zavejani, škole zatvorene

17:51h

Bratunac: Obnova 200 kuća za izbeglice

17:58h

Topola: Za vodovod milion evra

18:05h

Negotin: Makaze za neplatiše
     
 


     


FastCounter by LinkExchange