[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 1. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Subotičani pronašli ostatke građevina iz srednjeg veka

Grad ispod grada

Kada građevinari kopaju temelje po Subotici, gotovo uvek naiđu na ostatke građevina, starih i po nekoliko vekova, nekropola, crkava..., što se dogodilo i sada, prilikom gradnje novog hotela u centru grada. Subotičani pričaju da se ispod grada na severu Bačke krije čitav grad, a ne samo ostaci prvih subotičkih građevina.

Katakombe

Ispod Subotice nalaze se katakombe koje povezuju razne delove centra grada. Ulazi i izlazi u katakombe su stari bunari od kojih je najveći deo zatrpan. Kada je, u 14. veku, građena tvrđava od koje je kasnije nastala franjevačka crkva, katakombe su napravljene da bi se omogućio beg ako opsada potraje. U Drugom svetskom ratu u katakombama su se krili komunistički ilegalci.

Sudski spor oko bunara

Baron Vojnić upravljao je Suboticom sredinom 18. veka i vodio sudski spor s franjevcima pred Ugarskim kraljevskim sudbenim stolom. On nije dozvoljavao da se zakopa jedan bunar bez vode, zapravo glavni ulaz u katakombe - spor je izgubio, a bunar je zatrpan.

U međuopštinskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici kažu da se ispod strogog gradskog jezgra kriju zgrade koje potiču još iz srednjeg veka. Hotel se gradi baš na tom mestu, a obaveza je investitora da stručnjaci budu prisutni kad na proleće radovi budu nastavljeni.
- Ako bude pronađeno nešto zanimljivo, sasvim je izvesno da će gradnja biti usporena, a sve istraženo i dokumentovano - kaže za Glas Geza Vaš, direktor međuopštinskog Zavoda za zaštitu.

Arheolog Zvonimir Nedeljković tvrdi da je, s obzirom na blizinu pravoslavne crkve, ispod gradilišta nekropola, ali i srednjovekovne tvrđave.
Zna se i da deo Subotice leži na srednjovekovnom gradu u kojem je živelo 1.000 ljudi, s tvrđavom, za koju se pretpostavlja da je deo današnje franjevačke crkve i samostana.

Prilikom gradnje zgrade, u kojoj je u prizemlju robna kuća "Centar", a kojoj su stanovi namenjeni vojnim licima, početkom sedamdesetih, građevinari su naišli na grobove. Pošto je tadašnja JNA bila veoma uticajna, a oficiri su čekali obećane stanove, sve je zataškano, a arheolozi su morali da odustanu od istraživanja. Prilika im se ponovo pruža na proleće.

Blago cara Nenada

Jovan Nenad, koga su zbog crne šare na boku zvali Crni, vladao je Suboticom od 1526. do 1527. Sebe je nazivao carem, a prema legendi blago iz vojničkih pohoda krio je baš u katakombama. Nekoliko vekova kasnije, Marija Terezija tražila je blago, plaćajući čak i vešte kopače iz Rima, ali bez uspeha.

V. Kostadinov


vesti po rubrikama

^ljudi i dogadjaji

16:31h

Karling, olimpijski sport veoma omiljen u inostranstvu, najzad i u Srbiji

17:06h

Subotičani pronašli ostatke građevina iz srednjeg veka

17:23h

Večernji list: Posle serije provokacija, glumac Dragan Bjelogrlić se potukao sa zagrebačkim paparacima

17:44h

Lovci se na Zlatiboru takmičili i u streljaštvu

17:58h

Zanimljivosti: Majkl Džekson nema pojma o seksu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange