[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 1. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Skupština Srbije nije usvojila rezoluciju o porodici Milošević

Poslanici promašili temu

BEOGRAD - Posle deset dana pauze zbog odmora, poslanici Skupštine Srbije nastavili su juče raspravu o predlogu radikala i socijalista da parlament posebnim dokumentom, rezolucijom, obustavi procese protiv porodice Slobodana Miloševića kako bi mu se omogućila i olakšala odbrana pred Tribunalom u Hagu.

Rezultat te rasprave, koja je proticala u velikom broju optužbi i uvredama poslanika dva suprotstavljena bloka, dakle SRS i SPS, uglavnom sa DS, jeste da rezolucija nije izglasana. Od 220 prisutnih poslanika 121 je bio protiv dok je 99 podržalo rezoluciju i to glasovima SRS i SPS. Radikali su najavili inicijativu pred nadležnim telom u skupštini da se grupa poslanika pošalje u posetu svima optuženima u Hagu. O njihovoj rezoluciji bi se razgovaralo po povratku te grupe ih Holandije.

Nikolić: Tadić ili Marković

Šef poslaničke grupe SRS-a Tomislav Nikolić zamerio je predsedniku Skupštine Predragu Markoviću što nije prekinuo odmor i skijanje kako bi se izbegla afera koja je izbila u vezi sa zakonom o radu.
- Pojavile su se veoma teške optužbe i ako se utvrdi da Tadiću niste dostavili pravi tekst zakona o radu, ili da to nije tačno, SRS će prva podneti zahtev da jedan od vas dvojice podnese ostavku. Neću da pravdam nikakve falsifikate i jedan od vas dvojice će morati da ode iz politike - izjavio je Nikolić, obraćajući se predsedniku Skupštine Markoviću.

Dvodnevna rasprava o zaštiti porodice Milošević protekla je u mnogobrojnim replikama, svađama i uvredama, a juče su se SRS i SPS više bavili prethodnom vlašću DOS-a nego samom temom. Demokrate su prigovorile i da je predsednik Skupštine prekršio poslovnik zbog toga što rezoluciju nije najpre dao na verifikaciju Zakonodavnom odboru.

Skupštinska sala je bila poluprazna, bez većine poslanika iz DSS i G17 plus, koji su demonstrativno napustili skup još prvog dana rasprave o rezoluciji. Ponuđenim dokumentom SRS i SPS su inače tražili od državnih organa da se obavežu da "momentalno prekinu politički motivisani progon članova Miloševićeve porodice i da se obustavi zloupotreba sudske i izvršne vlasti u političke svrhe". Tom stavu suprotstavili su se poslanici DS-a, kao i SDP-a koji su tražili da se navede bar jedan primer političkog progona članova porodice Milošević.

U Skupštinu je juče stigao i "očišćen" tekst zakona o radu o kojima bi poslanici trebalo da se ponovo izjasne, pošto je prethodno predsednik Republike Boris Tadić odbio da potpiše ukaz o proglašenju tog zakona jer mu je prošle nedelje poslat tekst koji Skupština, u stvari, nije usvojila.

Demokrate su takav postupak "nekoga u Skupštini" kvalifikovale kao težak falsifikat, aferu goru od "svakog Bodruma i Soluna", dok su vladajuće stranke i socijalisti tvrdili da je reč samo o "neredigovanom tekstu", koji je trebalo "samo popraviti" i uraditi pravno-tehničku redakturu. Skupština, kako tvrde u vladajućim strankama, neće ponovo raspravljati o zakonu, nego će se na posebnoj sednici, a to će verovatno biti na prvom redovnom zasedanju parlamenta (8. marta), izjasniti glasanjem o celini teksta zakona.

M. D. - O. N. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Premijer Makedonije Vlado Bučkovski juče posetio Beograd

17:20h

Kosmetski Srbi ne prihvataju razgovore o statusu pre dostizanja standarda

17:35h

Batić: Agim Čeku sledeći

17:40h

Skupština Srbije nije usvojila rezoluciju o porodici Milošević

17:55h

Dušan Petrović: Proveriti mućke

18:00h

Andrić negirao tvrdnje tužioca Najsa

18:10h

Đukanović: Referendum u februaru 2006. godine

18:20h

Izbori za SCG posle referenduma

18:25h

Mihailović: Vuk je žalosna figura

18:30h

Radivoj Miletić otputovao u Hag
   


     


FastCounter by LinkExchange