[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 1. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Kosmetski Srbi ne prihvataju razgovore o statusu pre dostizanja standarda

Nema razgovora

bez učešća Beograda

Predstavnici ZSO i SNV poručili da stranačka prepucavanja moraju da uzmaknu pred činjenicom da naredno razdoblje znači biti ili ne biti za opstanak Kosmeta u sastavu Srbije

BEOGRAD - Stanje na Kosovu i Metohiji je sve teže i neki Srbi žive u uslovima prave humanitarne katastrofe jer su već tri meseca bez struje i vode, ispunjenje standarda nije ni u začetku, a učinak međunarodne misije je katastrofalan, istakli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu predstavnici Srpskog nacionalnog veća i Zajednice srpskih opština KiM.

Predsednik SNV-a severnog Kosova Milan Ivanović istakao je da vlasti u Beogradu treba da jasno poruče međunarodnoj zajednici da su razgovori o statusu Pokrajine neprihvatljivi dok se suštinski ne ispune standardi. Ivanović je rekao da vlasti u budućim pregovorima moraju da se pridržavaju Rezolucije SB UN 1244 i Ustava koji je jasan kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije.

Pritom je ponovio da je za Srbe nezavisnost Kosmeta neprihvatljiva i to bi, kada govore o konačnom rešenju, trebalo da imaju u vidu predstavnici međunarodne zajednice koji ističu da nema povratka na staro niti podele. - Ne mogu se prihvatiti razgovori o konačnom statusu Kosmeta dok u potpunosti ne budu ispunjeni standardi. U pismu predsednicima opština premijer Kosova Ramuš Haradinaj priznao je da oni nisu ispunjeni.

On je poručio da se ušlo u važnu fazu određivanja političkog statusa Kosova i tražio od njih da "odmah, bez imalo ustezanja, počnu da ispunjavaju standarde koji imaju veze sa jezikom, zapošljavanjem manjina, pravom vlasništva, povratkom, budžetom i osudom nasilja" - naglasio je Ivanović, koji je Haradinajev poziv raseljenim Srbima da se vrate ocenio kao licemeran, tvrdeći da iza prošlogodišnjeg martovskog nasilja upravo stoje kosovske institucije.

Osvrćući se na učešće Srba u privremenim institucijama, Ivanović je rekao da je to jedino u interesu Albanaca i da oni neće predstavljati srpski narod, te da Beograd mora da bude pregovarač. Uz napomenu da je potrebna konzistentna politika o Kosmetu, Ivanović je zamerio pojedinim političarima da "sede na dve stolice". Pritom je insistirao na aktiviranju Državnog saveta i izrazio očekivanje da će predsednik Srbije Boris Tadić zatražiti od poslanika Srpske liste za Kosovo i Metohiju da aktiviraju ostavke.

Predsednik ZSO KiM Marko Jakšić ponovio je da bi što pre trebalo usvojiti novi ustav Srbije u kojem bi stajalo da je Kosovo i Metohija sastavni deo ove republike, što bi ojačalo položaj Srba na Kosmetu i predstavljalo jasnu poruku međunarodnoj zajednici. Jakšić je posebno naglasio da "sva stranačka prepucavanja moraju da uzmaknu pred činjenicom da moramo biti svesni da naredni period znači biti ili ne biti za opstanak Kosova i Metohije u sastavu ove države.

Predsednik IO SNV KiM Dragan Velić upozorio je da na Kosmetu, zbog potrebe dostizanja standarda, vlada prividno dobra bezbednost i da je u toku zatišje zbog pritisaka sa strane da većinska zajednica ispuni međunarodne standarde.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Premijer Makedonije Vlado Bučkovski juče posetio Beograd

17:20h

Kosmetski Srbi ne prihvataju razgovore o statusu pre dostizanja standarda

17:35h

Batić: Agim Čeku sledeći

17:40h

Skupština Srbije nije usvojila rezoluciju o porodici Milošević

17:55h

Dušan Petrović: Proveriti mućke

18:00h

Andrić negirao tvrdnje tužioca Najsa

18:10h

Đukanović: Referendum u februaru 2006. godine

18:20h

Izbori za SCG posle referenduma

18:25h

Mihailović: Vuk je žalosna figura

18:30h

Radivoj Miletić otputovao u Hag
   


     


FastCounter by LinkExchange