[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 1. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Premijer Makedonije Vlado Bučkovski juče posetio Beograd

Granica u regionu

neće se više menjati

Tokom 2005. godine Makedonija će postati kandidat za člana EU, a mi ćemo krajem marta dobiti pozitivnu Studiju izvodljivosti, posle koje sledi Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji

BEOGRAD - Demarkaciona linija između Srbije i Crne Gore i Makedonije političko je pitanje koje mora biti rešeno u najskorije vreme, saglasili su se juče Svetozar Marović, predsednik SCG, i Vlado Bučkovski, premijer Makedonije.
- Linija razgraničenja je goruće političko pitanje koje moramo da otklonimo kako ne bismo dali mogućnosti onima koji bi da stvaraju nove države. Predlažemo da u vezi sa granicom sa Kosovom pri pozovemo i Unmik radi iznalaženja kompromisa - rekao je Bučkovski.

Predsednik SCG je naglasio da je granična linija tehničko pitanje koje se mora regulisati političkim dogovorom.
- Ne mogu se menjati granice, Kosovo ne može biti nezavisno, niti proglasiti da SCG ne postoji, ali moraju biti poznate važeće pravne norme, koje su u skladu sa realnim političkim životom u regionu - kazao je Marović.

Bučkovski i Marović dele stav i da problem statusa Kosova treba rešiti razgovorom Beograda i Prištine.
- Srbi i Albanci moraju dijalogom da pronađu evropsku budućnost, a ne samo da zovu Brisel i Vašington, koji polako gube strpljenje. Od njih možemo dobiti samo rešenje dekretom - naglasio je Marović.

SCG i Makedoniju vezuje i težnja ka pristupanju evropskim integracijama, pa su dva državnika istakla da je počela godina uspeha za obe zemlje u tom smislu.
- Tokom 2005. godine Makedonija će da postane kandidat za člana Evropske unije, a mi ćemo krajem marta dobiti pozitivnu Studiju izvodljivosti, posle koje će da usledi Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU. Nadamo se da će SCG postati i deo NATO saveza ulaskom u Partnerstvu za mir - rekao je Marović i pozvao političke snage u zemlji da sve obaveze završe u martu, jer "SCG, iako je najjača u regionu, zaostaje za malom Makedonijom".

Planirano je i da ove godine ekonomska saradnja među dva suseda ima znatno veći obim nego što je to bilo u 2004. godini.
Boris Tadić, predsednik Srbije, i Bučkovski su tokom susreta ocenili da područje Balkana ne sme više biti "crna tačka Evrope" i da se posebna pažnja mora dati ekonomskom razvoju regiona, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Srpski predsednik je istakao i da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva.

Predsednik makedonske vlade juče se sastao i sa Vojislavom Koštunicom i tom prilikom je rekao da će novim zakonima o verskim zajednicama biti rešeno pitanje prava slobode veroispovesti i registracija verskih objekata, te da su odnosi dve zemlje veoma dobri. Posle Beograda, Bučkovski u sredu odlazi u Prištinu.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Premijer Makedonije Vlado Bučkovski juče posetio Beograd

17:20h

Kosmetski Srbi ne prihvataju razgovore o statusu pre dostizanja standarda

17:35h

Batić: Agim Čeku sledeći

17:40h

Skupština Srbije nije usvojila rezoluciju o porodici Milošević

17:55h

Dušan Petrović: Proveriti mućke

18:00h

Andrić negirao tvrdnje tužioca Najsa

18:10h

Đukanović: Referendum u februaru 2006. godine

18:20h

Izbori za SCG posle referenduma

18:25h

Mihailović: Vuk je žalosna figura

18:30h

Radivoj Miletić otputovao u Hag
   


     


FastCounter by LinkExchange