[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 1. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Troškovi života u februaru veći za 3,8 odsto

Inflacija 1,5 odsto

BEOGRAD - Inflacija u februaru bila je veća za 1,5 odsto nego u januaru, dok je za 4,2 veća nego u decembaru prošle godine, saopštili su juče stručnjaci Republičkog zavoda za statistiku. Cena robe veća je za 1,8 odsto u februaru, a usluge za 0,7 odsto nego pre mesec dana.

- Ne može se sa sigurnošću tvrditi da li će ove godine biti hiperinflacije, ali postoji opasnost da inflacija bude veća nego što je prognozirana. Sada je na vladi da preduzme korake, da u narednom periodu cena minimalno raste ili da čak padne - rekao je juče na konferenciji za novinare Andra Milojić, pomoćnik direktora Sektora nacionalnih računa i cena Republičkog zavoda za statistiku.

Troškovi života u Srbiji u februaru veći su u proseku za 1,55 odsto nego u januaru, 3,8 odsto nego pre dva meseca, dok su za čak 14 odsto veći nego u februaru prošle godine. U istom periodu, i inflacija je porasla 15 odsto, dodao je Milojić.

Poljoprivredni proizvodi u februaru poskupeli su za 4,9 odsto i to povećanje pretežno se odnosi na cene krompira, pasulja, šargarepe, praziluka, kupusa, jabuka, banana i mandarina, dok je u februaru zabeležen manji pad cene jaja. Cena pića veća je za 1,5 odsto (alkoholnih za 0,8, a bezalkoholnih za 2,5 odsto). Duvan je poskupeo za 3,8 odsto, cena neprehrambenih industrijskih proizvoda u proseku je viša za 1,9 odsto (tečna goriva skuplja su 4,9 odsto, a mazivo i goriva 7,3 odsto).

Industrijska proizvodnja u februaru veća je za 0,5 odsto nego u januaru, a niža za 16 odsto nego u februaru prošle godine.
Na povećanje cene usluga za 0,7 odsto najviše su uticale veće cene zanatskih i ličnih usluga. Januarski rast cena usluga bio je oko 7,5 odsto i bio je uglavnom uslovljen poskupljenjem komunalnih usluga.

A. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:07h

Kurir saznaje: Poreska uprava formirala 19 "mobilnih ekipa" za kontrolu izdavanja fiskalnih računa

17:12h

Raste cena sirove nafte na svetskoj berzi

17:19h

Troškovi života u februaru veći za 3,8 odsto

17:25h

Strani bankari donose jeftin kapital i povećavaju konkurenciju

17:32h

Inženjerima JAT-a mala otpremnina

17:39h

Francuzi zainteresovani za "Merkator"

17:44h

Gornji Milanovac: Fabrike "Rudnika" na prodaju

17:51h

Sve o bankama na Sajmu
   


     


FastCounter by LinkExchange