[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 1. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Raste cena sirove nafte na svetskoj berzi

Poskupljenje goriva

zavisi od Dinkića

BEOGRAD - Iako je cena sirove nafte juče dostigla novi rekord u poslednja četiri meseca, poskupljenje naftnih derivata u Srbiji je neizvesno. Ako se u narednim danima nastavi ovakav rast cene nafte, oko 15. marta bi mogli da se ispune uslovi za poskupljenje goriva koje predviđa Uredba o ceni derivata. Inače, gorivo je poslednji put poskupelo 12. februara za skoro pet dinara.

Dva uslova za korekciju cene goriva, prema Uredbi, jesu poskupljenje sirove nafte za više od 2,5 odsto i promena kursa dolara. Promena cene moguća je ako se jedan od ova dva uslova ostvari i ako od poslednje korekcije prođe mesec dana. Uredba prati poseban tip sirove nafte "ural". Sudeći po kretanjima cene sirove nafte na svetskim berzama, ovaj uslov će verovatno biti ispunjen.

Cena veća 49 odsto nego u 2004

Analitičari kažu da je cena nafte dostigla rekord zbog pojačane kupovine i pada zaliha u SAD. Trgovce crnim zlatom najviše brine da li će organizacija OPEK-a na sastanku, 16. marta u Iranu, odlučiti da dalje redukuje proizvodnju kako bi izbegla mogući nagli pad cene u drugom tromesečju sa sezonskim padom tražnje. Cena je sada otprilike 49 odsto veća nego prošle godine.

Cena nafte na svetskim berzama dospela je u petak na najviši nivo za poslednja četiri meseca. Juče je cena počela da raste, pa je američka laka nafta na robnoj berzi u NJujorku 51,75 dolara po barelu, što je najviši nivo od 10. oktobra 2004, a evropski "brent" u Londonu ugovara se po 49,28 dolara. I američka laka nafta i "brent" od petka do juče poskupeli su za više od 30 centi dolara. Inače, nafta tipa "ural" manje ili više prati cenu ova dva tipa nafte.

Da bi gorivo poskupelo, saglasnost na cenovnik koji u skladu sa Uredbom radi Ministarstvo energetike, mora da daju ministarstva finansija i trgovine. U prošloj godini gorivo u više navrata nije poskupelo jer to nije odobrilo Ministarstvo finansija što je izazavalo milionske gubitke kako Naftne industrije Srbije tako i privatnika, a na kraju je izazvalo i nestašice na pumpama.

Početkom ove godine gorivo je dva puta pojeftinilo za po jedan dinar, ali je početkom februara i poskupelo najviše u poslednjih godinu dana za skoro pet dinara. Uredba o ceni derivata trebalo bi da se primenjuje automatski uvek kada se ispune uslovi. Za sve trgovce naftom prijatno "iznenađenje" bilo je poskupljenje od skoro pet dinara jer ministar finansija u prošloj godini u više navrata nije dozvoljavao poskupljenja od dva dinara.

V. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:07h

Kurir saznaje: Poreska uprava formirala 19 "mobilnih ekipa" za kontrolu izdavanja fiskalnih računa

17:12h

Raste cena sirove nafte na svetskoj berzi

17:19h

Troškovi života u februaru veći za 3,8 odsto

17:25h

Strani bankari donose jeftin kapital i povećavaju konkurenciju

17:32h

Inženjerima JAT-a mala otpremnina

17:39h

Francuzi zainteresovani za "Merkator"

17:44h

Gornji Milanovac: Fabrike "Rudnika" na prodaju

17:51h

Sve o bankama na Sajmu
   


     


FastCounter by LinkExchange