[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 1. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kurir saznaje: Poreska uprava formirala 19 "mobilnih ekipa" za kontrolu izdavanja fiskalnih računa

Svakog dana da

se zatvori 38 firmi

"Mobilne ekipe" ići će u provokativnu kupovinu kao obični građani, a u slučaju da im se ne izda račun, praviće zapisnik koji posle uručenja vlasniku znači da je zabranjen rad

BEOGRAD - Poreska uprava izdala je naredbu o formiranju devetnaest "mobilnih ekipa" koje svakog dana moraju da zatvore bar 38 firmi u Srbiji. Ova naredba prosleđena je regionalnim centrima po Srbiji pod oznakom "službena tajna - za internu upotrebu", a potpisao ju je direktor Poreske uprave Vladimir Ilić. Inspektori će biti posebno nagrađivani za svaku radnju koju zatvore, piše Kurir.

Naredbe su u regionalne centre u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu stigle pod obrazloženjem da se sve to radi u cilju što bolje kontrole fiskalizacije. Zbog toga je, kako piše u naredbi, neophodno da se formiraju mobilne ekipe koje će ići "u provokativne kupovine" i kontrolisati da li firme izdaju fiskalne račune. U Beogradu je formirano šest takvih ekipa, u Novom Sadu pet, a po četiri u Kragujevcu i Nišu. Sve one imaju zadatak da svakog dana zatvore najmanje dve radnje.

Pošto Srbijom trenutno "ordinira" devetnaest "mobilnih ekipa", prostom računicom dolazi se do broje od 38 radnji koje dnevno moraju biti pod katancem. Ako je u svakoj od njih zaposleno, na primer, četiri radnika, to znači da u Srbiji svakodnevno 152 radnika ostane bez posla.

Poreska uprava: To je greška

Zoran Bajatović, šef Službe za komunikaciju i edukaciju Poreske uprave, kazao je da je odredba po kojoj svaka mobilna ekipa mora da zatvori najmanje dve radnje dnevno, tehnička greška.
- Radi se o običnoj tehničkoj greški. Mi smo već uradili ispravku i imamo potpuno novu verziju te naredbe u kojoj piše da mobilne ekipe moraju da izvrše najmanje četiri kontrole, a ne da se moraju zatvoriti najmanje dve radnje. Kažem vam, radi se o običnoj greški koju smo mi već ispravili. Nije mi jasno kako ste došli do te stare verzije, a nemate ovu novu - pita se Bajatović.
On navodi da su ispravili i deo naredbe u kojoj piše da će inspektori biti nagrađivani na osnovu broja zatvorenih radnji.
- Nikako broj zatvorenih radnji ne može biti kriterijum za nagrađivanje inspektora. Mi smo doduše i formirali ove "mobilne ekipe" jer smo primetili da su lokalni inspektori često jako fleksibilni. Od kada su te ekipe počele s radom imamo mnogo više otkrivenih radnji koje ne izdaju fiskalni račun. I pored toga nemamo pritužbe na rad "mobilnih ekipa " -naglašava Bajatović.

"Mobilne ekipe" će, naime, kako ih savetuje Poreska uprava u naredbi, ići u "provokativnu kupovinu". Kupovaće u radnjama robu kao obični građani, a u slučaju da im se ne izda račun, praviće zapisnik koji posle uručenja vlasniku znači da je tom objektu zabranjen dalji rad. Poreska uprava "preporučuje" inspektorima da prioritet daju kontroli manjih trgovinskih radnji, prodavnica brze hrane i ugostiteljskih objekata.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovakav način rada Poreske uprave predstavlja čist bezobrazluk. Ekonomista Milan Kovačević kazao je da će, ukoliko se bude poštovala naredba Poreske uprave, vrlo brzo sve radnje u Srbiji biti zatvorene.
- Ta odredba o zatvaranju najmanje dve radnje dnevno čist je bezobrazluk. Ako budu zatvarali dve radnje dnevno, onda neće proći puno vremena i sve radnje će biti zatvorene. Žalba koju bi podneo vlasnik radnje ne odlaže izvršenje zabrane. A ljudi ostaju bez posla - kaže Kovačević.

On naglašava da je ta akcija očigledno smišljena da bi ministar finansija mogao da se pohvali kako nešto radi.
- Poreska uprava prosto ide u rat sa poreskim obveznicima. Oni bi trebalo da shvate da je ubiranje poreza mirnodopska aktivnost. Poreska uprava treba da stekne poverenje poreskih obveznika, a ne da ih tretira kao da su kriminalci i stalno ih kažnjava - navodi Kovačević.

Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević kaže da je naredba Poreske uprave da se minimalno zatvore dve radnje dnevno apsurdna.
- To je još jedan apsurdan naloga Ministarstva koje svojim građanima daje 500 dinara za denunciranje radnji koje ne izdaju fiskalni račun. Šta će biti kada mobilna ekipa ne pronađe ni jednu radnju bez fiskalnog računa. Jednog dana možete naći 20 radnji, a drugi dan nijednu. Šta će onda da rade - pita Prokopijević.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:07h

Kurir saznaje: Poreska uprava formirala 19 "mobilnih ekipa" za kontrolu izdavanja fiskalnih računa

17:12h

Raste cena sirove nafte na svetskoj berzi

17:19h

Troškovi života u februaru veći za 3,8 odsto

17:25h

Strani bankari donose jeftin kapital i povećavaju konkurenciju

17:32h

Inženjerima JAT-a mala otpremnina

17:39h

Francuzi zainteresovani za "Merkator"

17:44h

Gornji Milanovac: Fabrike "Rudnika" na prodaju

17:51h

Sve o bankama na Sajmu
   


     


FastCounter by LinkExchange