[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pančevačka "Petrohemija" ponovo planira izgradnju čađare

Ceo Elemir ustao na noge

Ideja o izgradnji fabrike karbonskih punila zaživela je početkom devedesetih, ali je ovih dana ponovo obnovljena. "Petrohemija" taj posao ubraja među prioritetne razvojne i investicione planove

ZRENJANIN - Pošto je pančevačka HIP "Petrohemija", posle višemesečnog zatišja, ponovo iskazala želju da u Elemiru započne izgradnju fabrike karbonskih punila, odnosno čađare, oglasilo se Društvo za zaštitu životne sredine "Okanj", koje se oštro protivi tome.

Ideja o izgradnji čađare, u krugu elemirske Fabrike sintetičkog kaučuka, zaživela je početkom devedesetih, ali su žitelji ovog i susednih srednjobanatskih sela pružili jak otpor, pa je "Petrohemija" privremeno odustala od realizacije navedenog projekta. Pre godinu dana pančevačko akcionarsko društvo, čiji je većinski vlasnik država, opet je započelo pripreme za podizanje novog pogona, ali je i tada odustalo, jer su Savet Mesne zajednice "Elemir" i ekolozi upozoravali da je reč o prljavoj tehnologiji i opasnim zagađivačem životne sredine.

Menadžment "Petrohemije", međutim, nedavno je predsedniku zrenjaninske opštine Goranu Kneževiću uputio "pismo o namerama", u kojem se među prioritetne razvojne i investicione planove ubraja i izgradnja fabrike karbonskih punila.

Zbog toga su se aktivisti "Okanja" obratili čelnicima opštine Zrenjanin, a Milan Topalov, član pomenutog ekološkog društva, najavio je da će ekolozi uskoro započeti jaku propagandnu kampanju, čiji je cilj da se spreči puštanje čađare u pogon. U sklopu akcije, javnosti će biti predstavljene i jezive fotografije iz jednog rumunskog naselja u kojem je izgrađena fabrika karbonskih punila.

K. S.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

18:02h

Pančevačka "Petrohemija" ponovo planira izgradnju čađare

18:10h

Novi Sad: Podstaći mlade na sopstveni biznis

18:18h

Novi Sad: Medija centar u "Spensu"

18:26h

Subotica: Stipendija za školovanje u Štutgartu

18:32h

Promovisan Turijska Kobasicijada

18:39h

Zrenjanin: Nema više parkiranja u centru
   


     


FastCounter by LinkExchange