[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite namLjubav, nije

smešno!

 

Mislite li, dragi moji, da ljubavnici preteruju kada kažu: "Umirem od ljubavi" ili "izgubio sam glavu"? Ne, to nikako ne može biti preterivanje. Šta sad to znači reći "volim te"? Ništa drugo nego - umreti od ljubavi, izgubiti glavu! Kako to? Zar mi muškarci ne lažemo kada govorimo "draga, mila, ljubljena, volim te". Zar ne mislimo, u stvari, "draga, mila, ljubljena, skini se"?

Stvar nije nimalo jednostavna - ljubav nije samo reč. Ljubav je biće koje postoji nezavisno od izgovorenih reči, biće koje se hrani slobodom onih koji su u ljubavi. Reći "volim te", a da između one kojoj to govorim i mene nema ljubavi, to ne znači baš ništa. Svejedno je da li sam ja uradio to, ili se negde na dnu okeana nekakav slinavi crv koprcnuo ugledavši drugog crva koji je naumio da ga poždere. Između ta dva događaja nema ontološke razlike.

U tom postupku nema ničega - ni ljubavi, ni govora ni smisla. Tu se samo krevelji sirovo, razmaženo, balavo dete koje će doživotno da masturbira, bilo sa nekom ženom ili ne. Ako kažem "volim te", a ljubavi nema, već hoću da se uvučem u svilene gaćice priručne gospođice, onda ni ja ni ona ništa ne radimo. Ne postojimo. Kako sad to? Evo kako to ja vidim: Dat mi je život i on ima kraj. Sve što činim ili govorim tu gorku činjenicu ne može promeniti, pa čak ni velika količina samoljublja s kojom smo svi naoružani. Ali, to samoljublje me vuče izvan života - u smrt.

Glupo "ja" ne može da shvati da je ljubav, a ne ono, život. Ono hoće da se održi po svaku cenu, da sebi pribavlja zadovoljstvo na račun nekog drugog. Ono hoće zauvek, kako je naučeno u detinjstvu, da bude omiljeno "ja", koje sve dobija bez pogovora i to odmah. Hoće doveka da se poji, jede, onaniše. Ne može, bedno, da shvati šta je život; ne može da shvati da za njega nema nade, da je nikada nije ni bilo.

Da bih zaista živeo, moram se odreći života kakav sam naučen da vodim: moram žrtvovati slobodu, dati je njoj na poklon; moram prihvatiti njenu slobodu koju mi ona prinosi na žrtvu. Da bih živeo, moram umreti: odreći se prava na beskonačnost "ja" i zahtevati isto to od nje. Jalovo "ja" je beživotno i ostaje iza mene. Siguran u sve što jesam, sa usana mi se, ne nužno svesno, otima: "Volim te". U tom trenutku sam kročio u prazninu, u vakuum; ostavio sam život kakav sam poznavao iza sebe, u tom momentu sam umro.

U istom tom času sam spoznao svetu tajnu života, i kanuo žučnu suzu koju prolivaju prokleti: shvatio sam da je ljubav samo tragično saznanje načina na koji život "radi". Jezivo saznanje o tome da moram umreti da bih živeo, o tome da živeti znači umreti. Izgovorivši ove slatke i strahovite reči umro sam, nastavljajući da živim i preživeo sam - umrevši.

Igor Ćuzović


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za subotu

19:40h

Ljubav: Recite "volim te"

19:50h

Ljubav: Volite, ne gušite

20:00h

Ljubav: Pitajte vi njega

20:05h

Ne potcenjujte prevare putem Interneta

20:10h

Seks: Ljubavni trening

20:20h

Iz ženskog ugla: Ljubav, nije smešno!

20:30h

Iz muškog ugla: Ljubav, nije smešno!
   


     


FastCounter by LinkExchange