[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Niko nije imun na ljubomoru zbog straha od gubitka voljene osobe

Volite, ne gušite

Od kada je sveta i veka, ili bliže rečeno, muškarca i žene, pa do danas, postoji i ona koju svi drugačije formulišu ili doživljavaju, ali niko nije imun na nju - to je, naravno, ljubomora. Po Šekspiru, to je monstrum koji se rađa i hrani sam od sebe. Neki ne priznaju da su ljubomorni ili samo da jesu onda kada za to "stvarno postoji razlog". Bilo kako bilo, da li se ona doživljava kao dokaz ili naličje ljubavi, govori se zapravo o traganju za "istinom" čije bi vam dokazivanje upropastilo život.

Trebalo bi imati u vidu da je ljubomora kompleksno osećanje i, u zavisnosti od stepena u kome se ispoljava, može ozbiljno da utiče na psihičko i fizičko stanje žrtve, pa čak i da joj ugrozi normalan život.

Ljubomorna osoba opterećena je snažnim, često kontradiktornim emocijama koje osciluju izmeđi besa i nemoći, rivaliteta, nesigurnosti i nepoverenja. Živi u stalnoj sumnji i strahu od gubitka voljene osobe.

Da li se osobe rađaju kao ljubomorne ili je to posledica životnog iskustva - još nije utvrđeno, ali je sigurno da se ona javlja samo kod osoba koje su u vezama i to kada jedna strana želi da ima ekskluzivno pravo da voli i poseduje drugog. To je mešavina pozitivnog i negativnog osećanja prema istoj osobi. Nekada se ljubomora može shvatiti kao kompliment, ali kada preraste u opsesivno osećanje, praćeno neprestanim optužbama, može ozbiljno da ugrozi ne samo vezu već i samog partnera.

Postoji više vrsta ljubomornih osoba

1 Posesivne - nisu ljubomorne samo na suprotni pol, već na sve i svakoga što odvlači pažnju voljenog bića - majka, rodbina, prijatelji.

2 Hiperemotivne - uvek sumnjaju u partnera i strahuju od njegovih prethodnih veza. Razmišljaju o tome šta je voljena osoba doživela i radila sa drugim osobama i zbog toga pati. Želi da bude prva i jedina ljubav svog partnera.

3 Neurotične - listaju rokovnike i papire, čitaju imejlove, proveravaju brojeve mobilnih telefona. Najgore od svega jeste to što, kada se partner požali da mu to smeta, to doživljava kao njegovo priznanje da, ipak, postoji nešto.

4 Agresivne - veoma često napadaju partnera iz različitih razloga i bez konkretnog uzroka. Često postavljaju pitanja: Od kada ti voliš akcione filmove, s kim si ih gledala?, Ima li nekog novog na poslu? Da li je zgodan, zabavan, slobodan? Kako te gleda?

5 Pritajene - ne reaguju kada mu osoba sa kojom je u vezi daje povoda za ljubomoru, što, naravno, pokreće pitanja da li uopšte nešto oseća i da li joj je stalo do partnera. Treblo bi znati da one to ne rade iz ponosa već smatraju da, ukoliko reaguju ili naprave scenu, samo pokazuju svoju nesigurnost.

Svako ko je voleo moći će da se bar delimično prepozna u nekom od ovih opisa. To je deo nas samih i teško je to suzbiti, ipak nemojte se opterećivati slikama i razmišljanjima o onome što bi se moglo dogoditi već uživajte u divnim trenucima koji vam se sada dešavaju sa osobom koju volite!

Priredila J. Nikolić


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za subotu

19:40h

Ljubav: Recite "volim te"

19:50h

Ljubav: Volite, ne gušite

20:00h

Ljubav: Pitajte vi njega

20:05h

Ne potcenjujte prevare putem Interneta

20:10h

Seks: Ljubavni trening

20:20h

Iz ženskog ugla: Ljubav, nije smešno!

20:30h

Iz muškog ugla: Ljubav, nije smešno!
   


     


FastCounter by LinkExchange