[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zavod za hitnu medicinsku pomoć teško radi u zimskim uslovima jer su pojedina sela potpuno odsečena

Pacijente voze sankama

Najteža je situacija na području sela Pasjača, Rautovo, Gornji Matejevac, Kamenica i Ostrovica jer se sneg i led uklanjaju samo na glavnim saobraćajnicama, dok su seoske ulice uglavnom zavejane, pa lekari idu peške

Zavod za hitnu medicinsku pomoć ima mnogo problema u radu jer su, zbog velikog snega, mnoga niška sela odsečena, pa lekari do pacijenata idu peške, a bolesnike do ambulantnih kola prevoze sankama.

Najteža je situacija na području sela Pasjača, Rautovo, Gornji Matejevac, Kamenica i Ostrovica jer ekipe zimske službe uklanjaju sneg i led samo na glavnim saobraćajnicama i autobuskim trasama, dok su seoske ulice, uglavnom, zavejane, tako da je pristup ambulantnim kolima nemoguć.
- Činimo sve što je u našoj moći da blagovremeno intervenišemo na terenu, ali u situaciji kada imamo povećan broj intervencija, funkcionišemo vrlo teško. Zbog vremenskih prilika koje ne pogoduju hroničnim bolesnicima, imamo veliki broj poziva pacijenata koji boluju od hipertenzije i astme.

Porađaj u kući

Ekipa hitne pomoći pretprošle noći je porodila jednu Nišlijku u njenom stanu, jer trudnica, zbog nevremena i ubrzanog porođaja, nije mogla da stigne do bolnice.

S druge strane, učestale su virusne infekcije, tako da trenutno na području Niša sto hiljada ljudi ima temperaturu. S obzirom da je broj naših ekipa ograničen, apelujemo na građane da nam se obraćaju u zaista hitnim situacijama, kako bi pomoć bila pružena onima kojima je zaista neophodna, navodi Milkica Kostić, pomoćnik direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Ova zdravstvena služba moli građane da im pomognu i na taj način što će pacijente prebaciti do terenskih vozila u situacijama kada je pristup domovima obolelih nemoguć zbog snega i leda.
- Praksa je da vozilo ide dokle može, a onda lekari nastavljaju pešice, bez obzira na vremenske prilike. Međutim, problem se javlja kada je potrebno pacijenta prebaciti do zdravstvene ustanove. U takvoj situaciji građani nam mogu pomoći ako svojim vozilima prebace obolelog do ambulantnih kola. Dobro mogu poslužiti i sanke, što se pokazalo na primeru jednog pacijenta u Durmitorskoj ulici, kojeg nije bilo moguće transportovati na drugi način - kaže Kostićeva.

Međutim, kako navode u ovoj službi, neki građani nemaju razumevanja za probleme sa kojima su lekari suočeni, pa je nedavno jedan Nišlija napao ekipu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć nezadovoljan što njegova rođaka nije prebačena u bolnicu već joj je pomoć pružena u stanu.

D. K.


vesti po rubrikama

^Niš

17:48h

Zavod za hitnu medicinsku pomoć teško radi u zimskim uslovima

17:56h

Učesnici Međunarodnog festivala čaja ponudili veliki izbor

18:03h

Izbeglice otišle, računi za struju ostali

18:11h

Koalicija o odlasku DS u opoziciju
        


FastCounter by LinkExchange