[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Badminton u Beogradu

Badminton je sport kojim se većina ljudi u nekom trenutku bavila rekreativno. Za badminton nije potrebna specijalna oprema, teren ili rekviziti. Potrebna su samo dva reketa i badmintonska loptica, što se može kupiti u skoro svakoj prodavnici plastike ili igračaka. Zbog toga je badminton široko popularan kao igra i među odraslima i među decom. I pored ovako široke rasprostranjenosti, badmintonom se kod nas profesionalno bavi jako malo sportista.

Igra slična badmintonu igrana je u staroj Kini, Indiji i antičkoj Grčkoj. Moderan badminton je nastao u Engleskoj krajem devetnaestog veka i dobio je ime po rezidenciji lorda Biforta u čijoj su rezidenciji igrani prvi mečevi. Međunarodna badminton organizacija osnovana je 1934. godine.

Iako je badminton dugo prisutan kod nas kao rekreativna igra, prvi klubovi se osnivaju tek 1993. godine. U Beogradu je 19. septembra iste godine osnovan i Badminton savez Jugoslavije. Dve godine kasnije ova organizacija je primljena u Internacionalnu badminton federaciju i Evropsku badminton uniju. U zemlji se organizuju turniri, a Otvoreno prvenstvo Beograda postaje tradicionalno.

Naša reprezentacija je do sada učestvovala na seniorskim, juniorskim i dečjim prvenstvima Balkana i na Mediteran kupu. Iako je badminton olimpijski sport od 1992. godine, naša reprezentacija nikada nije učestvovala na Olimpijadi.

Danas se badminton kod nas igra u šest glavnih centara: Beogradu, Subotici, Šapcu, Ljigu, Kragujevcu i Novom Sadu. U Srbiji i Crnoj Gori trenutno je aktivno osam klubova i 130 igrača. Balkansko prvenstvo, na kome naša reprezentacija do sada nije zabeležila nijednu pobedu, održano je 1997. godine u Šapcu. Prvaci države su do sada bili Nataša Ostojić, Jovanka Knežević, Jelena Obrić i Ana Marić u ženskoj i Ivan Đurić, Jovan Marković i Radomir Jovović u muškoj konkurenciji.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:04h

Naši planinari se posle osvajanja Akonkagve vratili u prestonicu

22:11h

Direktori osnovnih i srednjih škola sa Slobodanom Vuksanovićem

22:19h

Milijardu evra će biti izdvojeno za centralnu gradsku saobraćajnicu

22:24h

Ono o čemu se nedeljama pričalo, konačno se juče i dogodilo...

22:30h

Opština Palilula nagradila Renata Grbića, čuvenog dunavskog alasa

22:37h

Posle "izleta" pred Vladom Srbije, Krstići se vratili u Crnu Travu

22:43h

Porodica Halilović još u "Centralu"

22:49h

Policajac priveden zbog iznude

22:56h

Bivši profesori optužuju inspektore

23:03h

Radikali podnose novu prijavu

23:12h

Upoznajte Beograd: Badminton u Beogradu

23:20h

"Anđele 2" videlo 500.000 gledalaca

23:27h

Gradske vesti: Obijanje stanova u modi
   


     


FastCounter by LinkExchange