[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milijardu evra će biti izdvojeno za centralnu gradsku saobraćajnicu

Čekajući prsten

Ova magistrala bi se protezala od novosadskog autoputa, pored stanice Novi Beograd, preko novog mosta na Savi, pored Hipodroma, tunelom ispod Savskog venca do Autokomande, pored Novog groblja do Pančevačkog mosta

Gradske vlasti će pokušati da reše saobraćajne probleme Beograda izgradnjom unutrašnjeg magistralnog prstena. Magistralni prsten bi se protezao od novosadskog autoputa, pored Železničke stanice Novi Beograd, preko novog mosta na Savi, pored hipodroma, tunelom ispod Savskog venca do Autokomande, pored Novog groblja do Pančevačkog mosta. Ovakva trasa bi značajno rasteretila Gazelu, autoput i centar grada i njome bi bio ubrzan promet između Novog Beograda, zapadnih delova grada i leve obale Dunava. Pošto je vrednost investicije velika, procenjena na sedamsto miliona do milijardu evra, izgradnja će se obavljati etapno.

- Prvi deo ovog prstena je izgradnja mosta preko Save, a dalje će sve zavisiti od novca i projektne dokumentacije koja se sada radi. Naš plan je da unutrašnji magistralni prsten bude gotov u narednih 15 godina. Za sada je u planu ovaj deo koji povezuje Novi Beograd sa Čukaricom i Rakovičkim putem. Kad to sve osmislimo, onda moramo krenuti na drugu etapu. Ova prva faza je veoma ozbiljan posao i to je skoro 25 odsto celog prstena. Za dalje ćemo videti, ne volim da pričam o stvarima koje još nisu definisane - najavio je Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda.

Kao Moskva

Da li zbog decenijske ideološke povezanosti ili nekih drugih razloga, koncepcija sa dva saobraćajna prstena neodoljivo podseća na rešenje primenjeno u Moskvi. Dve najznačajnije moskovske saobraćajnice su spoljni prsten MDAK - moskovski kružni autoput koji okružuje celokupnu gradsku anglomeraciju i "Sadovaje kaljco" (Baštenski prsten) koji spaja centralne delove grada. I pored ovakvog rešenja i širokih bulevara kroz grad, u Moskvi vladaju velike saobraćajne gužve.

Prvi korak u izgradnji unutrašnjeg magistralnog prstena je izrada tehničke dokumentacije. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izdvojiće blizu sto sedam miliona dinara za izradu ekoloških studija, geoloških karata i drugih potrebnih dokumenata.
- Najbitnije je izraditi dobre planove za izgradnju, jer je onda sama izgradnja mnogo lakša. Potrebno je izraditi detaljne geološke i geodetske planove. Postojeći planovi su načinjeni pre više od trideset godina u razmeri 1:25.000. Oni će biti dopunjeni aero-foto snimkom koji je urađen pre tri godine i geološkim kartama manje razmere. Ovako detaljni planovi su potrebni zbog potencijalnog traženja kredita u budućnosti, pošto kreditori zahtevaju jasan i precizan koncept - rekao je na sednici Skupštine grada Đorđe Bobić, glavni arhitekta.

Izrada većeg dela planova biće poverena Javnom preduzeću "Urbanistički zavod", a biće raspisan i tender za neke planove. Iako obilaznica oko Beograda koja se trenutno gradi zapravo predstavlja spoljni saobraćajni prsten, unutrašnji prsten je mnogo važniji za grad.
- Beograd nema para za finansiranje obilaznice. Najveći deo novca odlazi iz Beograda u republički budžet, pa bi i Republika mogla da izgradi nešto u Beogradu. Obilaznica oko Beograda rešava samo problem prevoza opasnih materija kroz grad, dok unutrašnji magistralni prsten poboljšava stanje gradskog saobraćaja - kaže Nenad Bogdanović.

N. Čolić


vesti po rubrikama

^Beograd

22:04h

Naši planinari se posle osvajanja Akonkagve vratili u prestonicu

22:11h

Direktori osnovnih i srednjih škola sa Slobodanom Vuksanovićem

22:19h

Milijardu evra će biti izdvojeno za centralnu gradsku saobraćajnicu

22:24h

Ono o čemu se nedeljama pričalo, konačno se juče i dogodilo...

22:30h

Opština Palilula nagradila Renata Grbića, čuvenog dunavskog alasa

22:37h

Posle "izleta" pred Vladom Srbije, Krstići se vratili u Crnu Travu

22:43h

Porodica Halilović još u "Centralu"

22:49h

Policajac priveden zbog iznude

22:56h

Bivši profesori optužuju inspektore

23:03h

Radikali podnose novu prijavu

23:12h

Upoznajte Beograd: Badminton u Beogradu

23:20h

"Anđele 2" videlo 500.000 gledalaca

23:27h

Gradske vesti: Obijanje stanova u modi
   


     


FastCounter by LinkExchange