[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Direktori osnovnih i srednjih škola sa Slobodanom Vuksanovićem

Pazite s kim šaljete

decu na ekskurzije

Od aprila do juna prošle godine otkriveno je deset pijanih vozača koji su vozili učenike, a bilo je oko 600 neispravnih autobusa od 7.000 koliko je policija pregledala

Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sporta, održao je juče na Učiteljskom fakultetu sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola. Sastanak je podstaknut nesrećom koja se dogodila u ponedeljak uveče u kojoj su poginule dve osobe, a četrnaest đaka lakše povređeno. Zato je tema o kojoj se raspravljalo bila bezbednost đaka u školama i van školskog dvorišta.

Sastanak je okupio veliki broj direktora škola, a prisustvovali su i Bogoljub Lazarević, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, i Stojadin Jovanović, načelnik Uprave saobraćajne policije.
- Okupili smo se ovde zato što smo ljudi i osećamo odgovornost za decu i onda kada su u školi i van nje, pa i onda kada su na raspustu. Nemam fizičke mogućnosti da obiđem svaku školu u svakom selu u Srbiji, ali mogu da apelujem na vas i roditelje da paze sa kim svoju decu šalju na ekskurzije. Za nesreću koja se dogodila neko mora biti kriv, ali to sigurno nije direktor škole iz koje su povređena deca - rekao je Vuksanović.

Provizija do 3.000 dinara

Nastavnici koji organizuju ekskurzije i odlazak dece na rekreativnu nastavu dobijaju od turističkih agencija od 1.500 do 3.000 dinara po jednom učeniku, pokazuju nezvanični podaci Republičke prosvetne inspekcije. Bogoljub Lazarević, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, izjavio je Tanjugu da nadoknade za nastavnike koji vode decu na jednodnevnu ekskurziju iznose od 300 do 500 dinara po učeniku, a za ekskurzije u inostranstvu od 20 do 40 evra.

Slobodan Vuksanović je rekao da se Pravilnici o organizovanju ekskurzija moraju poštovati. Postoje tri Pravilnika o organizovanju ekskurzija, za osnovne škole, gimnazije i srednje stručne škole, a doneti su 1996. godine.

Bogoljub Lazarević istakao je da je ovaj sastanak odličan način da se udruženim snagam preduzmu mere za bezbednost đaka van i u skladu sa pravilnikom:
- Ne možemo zabiti glavu u pesak i zaboraviti činjenicu da se za vreme raspusta dešavaju putovanja u kojima škola nije organizator.

Na sastanku je govorio i Stojadin Jovanović, načelnik Uprave saobraćajne policije, koji je istakao da je pre dve godine uvedena provera autobusa prevozničkih firmi koje rade đačke ekskurzije i da je od aprila do juna prošle godine na taj način otkriveno deset vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola, kao i oko 600 neispravnih od 7.000 pregledanih autobusa.
- Treba shvatiti značaj svega ovoga kako bi se katastrofa sprečila - rekao je Jovanović.

I. Zdravković


vesti po rubrikama

^Beograd

22:04h

Naši planinari se posle osvajanja Akonkagve vratili u prestonicu

22:11h

Direktori osnovnih i srednjih škola sa Slobodanom Vuksanovićem

22:19h

Milijardu evra će biti izdvojeno za centralnu gradsku saobraćajnicu

22:24h

Ono o čemu se nedeljama pričalo, konačno se juče i dogodilo...

22:30h

Opština Palilula nagradila Renata Grbića, čuvenog dunavskog alasa

22:37h

Posle "izleta" pred Vladom Srbije, Krstići se vratili u Crnu Travu

22:43h

Porodica Halilović još u "Centralu"

22:49h

Policajac priveden zbog iznude

22:56h

Bivši profesori optužuju inspektore

23:03h

Radikali podnose novu prijavu

23:12h

Upoznajte Beograd: Badminton u Beogradu

23:20h

"Anđele 2" videlo 500.000 gledalaca

23:27h

Gradske vesti: Obijanje stanova u modi
   


     


FastCounter by LinkExchange