[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SAD pojačavaju pritisak na Siriju

Samo nekoliko sati pošto su Sirija i Iran najavili savez, SAD su saopštile da je sve više problema sa Damaskom. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je na saslušanju pred Senatom da je povukla ambasadora iz Sirije kako bi toj zemlji poslala snažnu poruku nezadovoljstva.
- Već ćemo predočiti kakav bismo razvoj događaja želeli da vidimo - kazala je Rajsova.

Tenzije su porasle pošto je bivši libanski premijer Rafik Hariri ubijen u eksploziji u Bejrutu u ponedeljak.
- Liban je samo neposredan povod, ali nažalost, lista problema sa Sirijom je sve duža - rekla je Rajsova, dodajući da Damask, kao faktor destabilizacije Libana, ima posebnu odgovornost. U samom Libanu došlo je do eskalacije antisirijskog raspoloženja. Veliki broj Libanaca smatra da živi pod sirijskom okupacijom, budući da Sirija još drži 14.000 vojnika u njihovoj zemlji.

Sirija i Iran, koji je takođe pod američkim pritiskom zbog sumnji da razvija nuklearno oružje, saopštili su da će formirati zajednički front kako bi se oduprli pretnjama.
- Spremni smo da u svemu pomognemo Siriji kako bi se suprotstavila tim pretnjama - izjavio je Mohamed Reza Asef, potpredsednik Irana, posle sastanka sa sirijskim premijerom Nadžijem al Otarijem.
- Ne želimo da stvaramo front ni protiv koga, posebno ne protiv SAD. Nismo neprijatelji Americi, niti želimo da budemo uvučeni u neprijateljstvo - odgovorio je sirijski ambasador u SAD Imad Mustafa na pitanje novinar Si-En-Ena o kakvom je zajedničkom frontu reč.

Portparol Bele kuće Skot Meklilan pozvao je te dve zemlje da radije ispune svoje obaveze.
- Oni pogrešno predstavljaju ceo slučaj, zato što te dve zemlje nemaju problem samo sa SAD već sa celom međunarodnom zajednicom. I Sirija i Iran imaju međunarodne obaveze koje treba da ispune u skladu sa obećanjima koje su dali međunarodnoj zajednici - rekao je Meklilan.

Mada je Sirija kategorično porekla svaku umešanost u ubistvo Haririja, izgleda da su se sirijske vlasti odjednom našle u svojevrsnoj izolaciji. Kako sada stvari stoje, stranu im drži samo Iran, što uopšte nije ohrabrujuće za Damask. Posebno kad se zna da se o sankcijama protiv Sirije razmišlja još od septembra lane, kad se ta zemlja oglušila o rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se od nje tražilo da povuče svoje vojnike iz Libana.

Pripremila: V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

17:31h

U britanskoj nuklearki nedostaje 30 kilograma radioaktivnog materijala

17:44h

SAD pojačavaju pritisak na Siriju
        


FastCounter by LinkExchange