[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U britanskoj nuklearki nedostaje 30 kilograma radioaktivnog materijala

Birokrate zagubile plutonijum

Od količine koja manjka moglo bi da se napravi sedam atomskih bombi

LONDON - U britanskoj nuklearnoj elektrani Selafild nedostaje 30 kilograma plutonijuma, što je dovoljno da se napravi sedam atomskih bombi, piše juče londonski Tajms. List navodi da se očekuje da kompanija "Britanska nuklearna grupa" (BNG) objavi podatke o ovom slučaju.

Tajms je došao do godišnjeg izveštaja o proveri, koji tek treba da bude objavljen. U tom izveštaju, nestali plutonijum klasifikovan je kao "zagubljen materijal" tokom 2004. godine. Očekuje se da će kompanija "Britiš nuklear fjuels" priznati "zagubljenje dokumentacije".

U britanskom Ministarstvu trgovine i industrije tvrde da u izveštaju nije navedeno da je bilo koji materijal nestao.
"´To je računovodstveni proces. Nije neuobičajeno da se tokom sličnog procesa utvrdi da neki materijal nije na broju, ali to nije indikacija da nedostaje", navodi se u saopštenju.

Neslaganje izveštaja za 2004. godinu podudara se sa sličnim iz 2003. godine, kada je nedostajalo 19 kilograma plutonija. To bi moglo da obruka BNG, koja upravlja postrojenjem, ako se pokaže kao istina.
Plutonijum je radioaktivni metal koji se koristi kao nuklearno gorivo i za naoružanje, a "Selafild" pravi hiljade tona nuklearnog materijala godišnje, što je samo jedan odsto njihove proizvodnje. Ostatak čini proizvodnja uranijuma.

Očekuje se da zvaničnici kompanije ublaže strahovanja javnosti time što će saopštiti da su ´izgubljene količine u okviru dozvoljenih odstupanja i da je reč samo o nedostacima na papiru, a ne i u stvarnosti.
- Uvek će biti nekih neslaganja na papiru. To je razlog zbog kojeg ne treba ponovo prerađivati istrošeno nuklearno gorivo, jer se ne može sa sigurnošću reći gde taj materijal završava - kaže dr Frenk Barnabi, specijalista za nuklearno oružje.

Srna - J. M.


vesti po rubrikama

^svet

17:31h

U britanskoj nuklearki nedostaje 30 kilograma radioaktivnog materijala

17:44h

SAD pojačavaju pritisak na Siriju
        


FastCounter by LinkExchange