[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Učestali zahtevi da se Miroslavljevo jevanđelje vrati u Petrovu crkvu u Bijelom Polju

Spomenik starosrpske

pismenosti politizovan

Narodni muzej jevanđelje čuva u najboljim uslovima, kažu u Bijelom Polju, ali ga ipak žele nazad

Najstarija rukopisna knjiga i "spomenik starosrpske pismenosti" Miroslavljevo jevanđelje otkriva nepoznate vidike u malo poznatoj istoriji pisane reči i kulture. Jevanđelje je nastalo u dubinama srednjeg veka, po svoj prilici, između 1180. i 1191. godine u Petrovoj crkvi u Bijelom Polju. Napisala su ga dvojica dijaka na "lepom belom" pergamentu za potrebe zahumskog kneza Miroslava, brata Stevana Nemanje. Autori su se predstavili na kraju knjige, a to su znani Gligorije i ne sasvim pouzdano identifikovani Varsameleon.

Miroslavljevo jevanđelje objašnjava poreklo "ćirilske pismenosti" koja se oslanja na "glagoljsku tradiciju". Knjiga odiše uzbudljivom "lepotom umetnosti", majstorski izvedenim kaligrafskim slovima, ilustrovana smelim, raskošnim i znalačkim minijaturama, vinjetama i inicijalima.

Ono se trenutno čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, a Crna Gora najavljuje kako će uložiti napore da se ovaj spomenik kulture vrati u Petrovu crkvu u Bijelom Polju.
- Zašto u svetu nema većih problema po tom pitanju? Zato što su predmeti koji se nalaze van granica neke zemlje istinski valorizovani i njihova istorija i dokumentarna vrednost nije stavljena u neke funkcije koje bih ja nazvao dnevnopolitičkim. Za razmišljanje je šta će se desiti ako nestane ova državna zajednica.

Ja mislim, a to je stvar dogovora, da bi bilo pametno da se na nivou muzeja napravi jedan ugovor o preuzimanju materijala koji pripada Crnoj Gori. Miroslavljevo jevanđelje, kao spomenik koji je stavljen na Listu svetske kulturne baštine, po mestu svog nastanka, po sadržaju i po značaju apsolutno bi trebalo da bude u Crnoj Gori, a pravo mesto za njega bi bilo u Bijelom Polju - kaže Predrag Malbaša, pomoćnik ministra kulture u Vladi Crne Gore.

I predsednik opštine Bijelo Polje Tarzan Milošević tvrdi kako je "došlo vreme da se jevanđelje skrasi u gradu u kome ga je rukopisao grešni dijak Grigorije, kako je zapisano i u njemu".
-Možemo da stvorimo uslove da taj dokument dođe u Bijelo Polje. To nam je obaveza. Da zajedno svi pokušamo da pokrenemo tu inicijativu. Nisam lokalista, ali, da je sreće, taj bi dokument trebalo da ostane za stalno u Bijelom Polju. Dokazano je da je taj dokument napisan u Bijelom Polju, a nalazi se u muzeju u Beogradu, što je sasvim nelogično, iako smo mi zahvalni što se čuva u najboljim uslovima. Mi bi trebalo da stvorimo, na nivou grada i cele Crne Gore, uslove da se čuva u Bijelom Polju.

Iako se ne zna zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve, starešina crkve Svetog apostola Petra protojerej Jovan Tomović ističe kako je Miroslavljevo jevanđelje deo te crkve i jedino je logično da se nalazi u njoj.

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^kultura

17:02h

Objavljena studija o istorijskim i književnim likovima glavnog grada

17:10h

Nada Stojimirov iz prištinskog pozorišta o problemima "u kući"

17:17h

Miroslavljevo jevanđelje, spomenik starosrpske pismenosti politizovan

17:24h

Uspeh na takmičenju mladih čelista u Drezdenu

17:30h

"Snežana i sedam patuljaka" u pozorištu "Boško Buha"

17:39h

Rečnik filozofije i religije u izdanju "Derete"

17:44h

Bijenale mladih pijanista u Kragujevcu

17:51h

Izložba u Galeriji Doma Vojske

18:02h

Koncert Beogradske filharmonije
   


     


FastCounter by LinkExchange