[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Aerodrom bez podataka o firmi Pentagona

Vlada da oceni

američku firmu

BEOGRAD - Od medija smo prvi put čuli da se "DynCorp. Internacional LLC" bavi nelegalnim poslovima. Zvanične informacije o tome nemamo. Ne vidim na osnovu kojih indicija smo mogli da krenemo to da istražujemo. Pitanje je da li treba da verujemo Internet pretraživaču.

Ne možemo na osnovu toga da utvrdimo da jedna firma nije verodostojna da radi u Srbiji - rekao je juče Goran Kaličanin, zamenik generalnog direktora JP Aerodroma "Beograd" i predsednik Tenderske komisije koja je odlučivala o izboru strateškog partnera za izgradnju kargo-terminala.

Kaličanin je naglasio da, ukoliko ne uslede ozbiljni argumenti koji bi doveli u pitanje kredibilitet DynCorp-a, posao neće biti doveden u pitanje. To znači da ako Vlada Srbije, kojoj je prosleđen izveštaj ne reaguje, i ako eventualne žalbe kandidata koji nije prošao na tenderu ne rezultiraju pozitivno, DynCorp će biti partner Aerodromu.

Bolja ponuda

"Dyn Corp." je ponudio da će u prvoj godini investirati 60,6 miliona dolara, da će te godine izgraditi 206.688 kvadratnih metara prostora kargo-centra i da jedinični troškovi u prvoj godini iznose 293,2 dolara po kvadratnom metru. "Engel Europe ltd.", drugi kandidat, ponudio je da, u istom periodu, uloži 21,7 miliona dolara, da izgradi 66.256 kvadratnih metara prostora, a da će troškovi iznositi 327,8 dolara po kvadratnom metru.

- DynCorp je bio bolji u dva parametra koje smatramo najvažnijim za ovaj projekat. To je ubrzani razvoj centra i uticaj strateškog partnera na inostrane klijente, a drugo je posvećenost projektu - što smo videli kroz želju partnera da uloži dosta sredstava i da ima nameru da sa Aerodromom deli i profit i eventualni rizik - obrazloženje je Kaličanina.

On je potvrdio da će pomenuta američka kompanija u paketu sa firmom "Njashington Group International" graditi kargo-centar, a koja je radila na nekoliko srednjih i velikih aerodroma u SAD.

Gradnja će početi osnivanjem zajedničke kompanije u kojoj će, po sadašnjoj projekciji, strateški partner imati 65 odsto vlasništva, a Aerodrom 35 odsto. Kaličanin naglašava da se ne radi o koncesiji i da ne postoji vremenski limit za korišćenje kargo-centra DynCorp-a i Aerodroma.

- Kargo će se koristiti samo u civilne svrhe. Vojne proizvode ne treba mešati sa civilnom upotrebom karga. Sada godišnje u teretnom saobraćaju radimo sa 12.000 tona robe, a sa kargom ćemo to povećati na 80 hiljada do 100.000 tona. Strani partner dovešće najveće svetske distributere DHL, UPS, Air Frans cargo - tvrdi Kaličanin i dodaje da, ako ne bude odlaganja, izgradnja prvog dela kargo-logističkog centra može da počne u aprilu i biće završeno u septembru.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:34h

Sindikat proziva vladu zbog skrivanja ponuda za RTB Bor

16:41h

Tomislav Kresović navodi nove detalje o ciljevima DynCorpa

16:49h

Aerodrom bez podataka o firmi Pentagona

16:56h

Vlada smenila direktora JAT-a

17:01h

Nestručno ugašena "osiguranja"

17:09h

Zbog deficita, dinar da depresira

17:13h

U EPS do kraja godine 7.371 radnik manje

17:20h

Grčka Eurobanka hoće Novosadsku banku

17:27h

Moguć autoput Beograd - Požega

17:35h

Karić demantuje da je vlasnik zatvorene banke u Rusiji

23:38h

Odložen generalni štrajk u JAT-u
   


     


FastCounter by LinkExchange