[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tomislav Kresović navodi nove detalje o ciljevima DynCorpa

CIA želi kontrolu

duvana, energetike. . .

Pentagon i CIA preko američke firme planiraju i preuzimanje glavne uloge u reformi vojske SCG

BEOGRAD - Dolazak firme DynCorp u našu zemlju i preuzimanje kargo-terminala veća su bruka i sramota za Srbiju nego što je bila špijunska afera sa generalom Perišićem, kaže za Glas Tomislav Kresović, politički analitičar i dobar poznavalac prilika u američkim obaveštajnim službama. On navodi da je dolazak te firme, poznate kao ispostave američke Vlade i CIA, samo uvod u dalje aktivnsoti, a to su pre svega, instaliranje američke obaveštajne mreže na ovim prostorima, kao i preuzimanje glavne uloge u reformi naše vojske.

- Podsećam da je ta firma, kao specijalizovana organizacija na čijem su čelu Robert Piter Gelbard i Vilijem Voker bila ključna za reformu armija Hrvatske, BiH i Makedonije, kao i da je transformisala terorističku OVK u Kosovski zaštitini korpus, a sada žele to da urade i sa vojskom Srbije i Crne Gore. Taj posao bi, paralaleno sa Pentagonom, obavila CIA. Što se tiče kargo- terminala, preko njegove kontrole SAD bi imale potpuni uvid u promet robe i putnika na prostoru Balkana, a kasnije bi usledilo preuzimanje naše kontrole leta i radarskih stanica, čime bi bila uspostavljena potpuna kontrola celokupnog vazdušnog saobraćaja na Balkanskom poluostrvu - smatra Kresović.

Beograd sedište

Na pitanje da li je moguće da niko od naših funkcionera ili obaveštajaca ne zna za sve ovo i zašto nije sprečen dolazak DynCorp, Kresović kaže da su Voker i Gelbard još u vreme Živkovića ispitivali teren i tražili ljude u vladi koji bi radili za njih. "Svega ovog ne bi bilo da DynCorp nije imao saradnike u vladi. Još jednom ponavljam, CIA i Vašington sada će i definitvno zagospodariti ovim prostorom, a za ovu državu najveća bruka je da se tako nešto dozvolilo. Pored ovog, da li se iko zamislio šta je trebalo Amerikancima da kupe vojnu zgradu u Katanićevoj? Odgovor je jednostavan - zdanje je planirano za sedište CIA za Balkan, zaključio je Kresović.

Naš sagovornik navodi da bi ta kompanija preuzela i kompletnu organizaciju naših "viškova" specijalaca iz žandaremrije i bivše JSO i organizovala njihovo slanje na Bliski i Srednji istok, kao "pse rata".
- DynCorp se ni ovde ne bi zaustavio, već bi proširio poslove i na Filip Moris, kao veliku američku korporaciju, a poznato je da još početkom devedesetih CIA povezala svoje interese sa proizvođačima duvana, koji u velikoj meri finansiraju njene operacije.

Konkretan posao Vokera i Gelbarda bio bi borba sa dobro organizovanom duvanskom mafijom na Balkanu, koja švercom nanosi štetu Filip Morisu. Konačni korak bio bi da se preko smederevskog Ju-Es-stila izlobira izgradnja nuklearne elektrane na Dunavu. Na taj način bili bi zaokruženi interesi Vašingtona koji bi kontrolom duvana, vazdušnog saobraćaja, energetike i vojne industrije praktično držao pod šapom ovaj prostor, kaže Kresović.

Obrad Kesić: Ionako sve znaju

Firmu DynCorp jesu pre dvadesetak godina formirali Pentagon i CIA, ali otada, koliko god ostali pod patronatom američke vlade, oni posluju kao velika privatna firma i imaju dosta uticaja, rekao je za Glas Obrad Kesić, politički analitičar, koji živi u Vašingtonu i važi za veoma dobrog poznavaoca prilika u Americi. On dodaje da je, i pred svih priča koje kruže o toj kompaniji, DynCorp jedna od uglednijih američkih firmi koje se bave građevinarstvom i izgradnjom infrastrukuture. "Znam za spekulacije koje se čuju u Srbiji, ali ne mogu da ih komentarišem, već smatram da je ključno da se na sve nejasnoće odgovori, a prethodno da se pažljivo pogleda projekat kargo-terminala. A što se tiče eventualnih planova CIA da formira svoju mrežu u našoj zemlji, ne vidim da bi oni mogli da saznaju nešto novo, kad već sve znaju.


M. Mijailović


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:34h

Sindikat proziva vladu zbog skrivanja ponuda za RTB Bor

16:41h

Tomislav Kresović navodi nove detalje o ciljevima DynCorpa

16:49h

Aerodrom bez podataka o firmi Pentagona

16:56h

Vlada smenila direktora JAT-a

17:01h

Nestručno ugašena "osiguranja"

17:09h

Zbog deficita, dinar da depresira

17:13h

U EPS do kraja godine 7.371 radnik manje

17:20h

Grčka Eurobanka hoće Novosadsku banku

17:27h

Moguć autoput Beograd - Požega

17:35h

Karić demantuje da je vlasnik zatvorene banke u Rusiji

23:38h

Odložen generalni štrajk u JAT-u
   


     


FastCounter by LinkExchange