[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sindikat proziva vladu zbog skrivanja ponuda za RTB Bor

Ruska kompanija

nudi otplatu duga?

Projekat garantuje siguran posao za svih 9.000 zaposlenih, socijalni program za dobrovoljni odlazak iz preduzeća i namirenje duga od 500 miliona dolara

BOR - Dva pisma o namerama svetski poznate ruske kompanije "Južuralzoloto" za investiranje i konsolidaciju RTB-a Bor poslata prošle godine Vladi Srbije i resornim ministarstvima nisu naišla na odziv, niti je o tome upoznata javnost. Ruska firma se, posle svih neuspešnih pokušaja da uspostavi zvaničnu saradnju, obratila sindikatima upoznavši ih sa sadržajem ponude.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sindikatu "Nezavisnost" u Boru rečeno je da Rusi predlažu da u prvo vreme investiraju 15-20 miliona evra za kupovinu rudarske mehanizacije, a spremni su i da obezbede uvozni koncentrat bakra za topioničku preradu. Na taj način dostigla bi se godišnja proizvodnja 80-100 hiljada tona katodnog bakra. Pri kraju celog ciklusa od tri godine nivo proizvodnje bi se gotovo udvostručio, što ne osporavaju ni stručnjaci u Boru.

- Reč je o projektu koji garantuje siguran posao za svih 9.000 zaposlenih. Ukoliko bi bilo interesovanja za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, ruska kompanija obezbedila bi socijalni program. Istovremeno, omogućili bi školovanje kadrova za nove tehnologije. Posebno je važno da Rusi prihvataju i otplatu svih dugovanja u iznosu od blizu 500 miliona dolara, računajući i četiri neisplaćena lična dohotka radnicima - rekao je Rudolf Navijalić, predsednik sindikata "Nezavisnost" RTB-a.

Za nove rudnike - 750 miliona evra

- Izveštaj Svetske banke je, prema našim informacijama, odbačen kao nerealan. Oni, podsetimo se, tvrde da je najbolje sadašnje rudnike zatvoriti, da o radnicima brine država sve dok se ne otvore potencijalna rudna ležišta Crni vrh i Borska reka. Za rentabilnu proizvodnju u novim rudnicima potrebno je vreme od 8 do 10 godina, uz ulaganja od 750 miliona evra - kaže Aleksandar Ivanović, poverenik "Nezavisnosti" za Borski okrug.

Ruska kompanija predlaže vladi da posle trogodišnjeg proizvodnog i finansijskog oporavka RTB-a usledi priprema za uspešnu privatizaciju u kojoj bi i oni, ravnopravno sa ostalim zainteresovanim firmama u svetu, učestvovali.

Osnovna delatnost "Južuralzolota" jeste vađenje i prerada rude zlata. Godišnje se proizvede 20 tona zlatnih poluga, kao i više od četiri miliona i 200 hiljada tona energetskog uglja. U rudnicima uglja i zlata zaposleno je 11.000 radnika.
"Južuralzoloto", na isti način kao što predlaže i Boru, od prošle godine stabilizuje proizvodnju i uspešno oporavlja rudnik olova i cinka "Sase" u Srebrenici.

Đorđe Mihajilović, zamenik ministra za rudarstvo i energetiku i predsednik saveta za stratešku konsolidaciju RTB-a, odgovorio je 31. januara granskom sindikatu metalaca Srbije da je Ministarstvo upoznato sa pismima o nameri ruske kompanije, ali ne objašnjava da li je o tome u nadležnim državnim institucijama šire razgovarano.

B. F.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:34h

Sindikat proziva vladu zbog skrivanja ponuda za RTB Bor

16:41h

Tomislav Kresović navodi nove detalje o ciljevima DynCorpa

16:49h

Aerodrom bez podataka o firmi Pentagona

16:56h

Vlada smenila direktora JAT-a

17:01h

Nestručno ugašena "osiguranja"

17:09h

Zbog deficita, dinar da depresira

17:13h

U EPS do kraja godine 7.371 radnik manje

17:20h

Grčka Eurobanka hoće Novosadsku banku

17:27h

Moguć autoput Beograd - Požega

17:35h

Karić demantuje da je vlasnik zatvorene banke u Rusiji

23:38h

Odložen generalni štrajk u JAT-u
   


     


FastCounter by LinkExchange