[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stručnjaci kažu da nas zbog bombardovanja za deset godina očekuje prava eksplozija malignih bolesti

Četiri puta više obolelih

od raka zbog uranijuma

Italijansko Udruženje žrtava među oružanim snagama objavilo je da je izaslanik italijanske vlade profesor Univerziteta iz Firence Đovani Kazeli, koji je boravio na Kosovu posle NATO bombardovanja, umro je od posledica osiromašenog uranijuma

BEOGRAD - Iako su domaći lekari procenjivali da ćemo posledice bombardovanja 1999. godine osiromašenim uranijumom osetiti posle 15 do 20 godina, ishod ispuštanja nekoliko desetina tona municije (niko još nije rekao koliko tačno, a cifra ide i do 70.000 tona) sa ovim metalom stigao je mnogo pre nego što je iko i mogao da pretpostavi.

Naime, italijansko Udruženje žrtava među oružanim snagama juče je objavilo da je izaslanik italijanske vlade profesor Univerziteta iz Firence Đovani Kazeli, koji je boravio na Kosovu posle NATO bombardovanja, umro je od posledica osiromašenog uranijuma. Prema njihovim dosadašnjim podacima, do sada je od posledica osiromašenog uranijuma obolelo oko 300 Italijana koji su boravili na Kosovu.

Mediji u Italiji još marta 2002. godine su izveštavali da je 13 italijanskih vojnika zbog narušenog zdravlja otišlo kući, među belgijskim vojnicima u to vreme bilo je već pet smrtnih slučajeva leukemije i četiri slučaja raka. Od 8.000 pregledanih vojnika, već tada su kod 1.600 uočeni probleme kože, disajnih organa, hroničan umor i depresiju, a svi službenici Kfora i Unmika isključivo kupuju vodu za piće.

Osim toga što se pouzdano ne zna koje su tačno lokacije bombardovane osiromašenim uranijumom i koliko tona ovakve municije je ispaljeno (sem da je na četiri lokacije na teritoriji Vranja bačeno 15.000 tona osiromašenog uranijuma, a londonski Bi-Bi-Si je navodio da je reč o 113 lokacija), kod nas se ne zna ni koliko je domaćeg stanovništva već obolelo zbog ozračenosti radioaktivnim materijalom.

Broj obolelih u porastu

Nevladina organizacija "Milosrdni anđeo" uočila je da je broj obolelih od malignih bolesti posle bombardovanja porastao za 200 odsto.

Statistika

Broj umrlih od malignih bolesti u Srbiji (bez Kosmeta)

1999.

17.376

2000.

17.873

2001.

17.917

2002.

18.548

2003.

18.859

U Srbiji se vodi statistika samo ukupnog broja obolelih od malignih bolesti (koji je svakako veći nego u 1999), a na Kosmetu je do preciznih podataka o njihovom življu praktično i nemoguće doći. Tako smo, po svemu sudeći, o broju obolelih među našim stanovništvom možemo da procenjujemo samo na osnovu broja pripadnika mirovnih misija. Tu i tamo neka nevladina organizacija ili zdravstvena ustanova obavi pojedinačno istraživanje, ali tačan broj obolelih zbog osiromašenog uranijuma niko ne zna.

Nevladina organizacija iz Kosovske Mitrovice "Milosrdni anđeo" (kako se nazivala akcija bombardovanja Srbije) uočila je da je broj obolelih od malignih bolesti posle bombardovanja porastao za 200 odsto, a da je prosek obolelih spušten sa 65 na 40 godina, a ovakvi podaci odgovaraju i rezultatima istraživanja koje su sproveli lekari bolnice u ovom gradu.

- Pre tri godine radili smo jedno istraživanje po kom je broj onih koji su zbog malignih bolesti hospitalizovani u našoj bolnici veći za 220 nego godinu pre bombardovanja. To su, pre svega, maligna oboljenja kože i disajnih organa, ali se dešavaju i leukemije - izjavio je juče za Glas dr Milan Ivanović, zamenik direktora kosovsko-mitrovačke bolnice.

Prim. dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, rekao je juče za Glas da se prve posledice delovanja osiromašenog uranijuma najčešće uočavaju posle 15 godina, ali da je moguće da se već posle pet godina dešavaju leukemije i maligni limfomi.

- Pritom su deca najugroženija jer zbog njihovog oslabljenog odbrambenog mehanizma zdrava ćelija brzo prelazi u malignu. Što se tiče ostalih tumora, naša iskustva pokazuju da se oni dešavaju posle 15 godina izloženosti pojačanoj radijaciji. Mada, ako je već sada takvo stanje kao što objavljuju strane agencije, onda nas za deset godina očekuje prava eksplozija malignih bolesti - ističe dr Čikarić.

On kaže da tačne podatke o broju obolelih zbog osiromašenog uranijuma nema jer u naš institut za onkologiju i radiologiju Srbije ne stižu ovakvi podaci sa Kosmeta, a u Srbiji su, koliko on zna, osiromašenim uranijumom gađana četiri mesta na jugu Srbije - Bratoselce, Pljačkovica, Borovec i Reljan. O povećanom broju obolelih na jugu Srbije već svi znaju.

Gde se sve nalazi opasni metal

* Na teritoriju Jugoslavije ispaljeno 1999. godine 150 krstarećih raketa i 31.000 projektila sa osiromašenim uranijumom
* Gađano ukupno 119 lokacija sa opasnim metalom, uglavnom na Kosmetu
* Samo na četiri lokacije u području Vranja ispušeno je 15.000 tona osiromašenog uranijuma
* Na teritoriju SRJ ispušteno je 150.000 tona raznih štetnih materija - bar 130.000 tona avionskog goriva i 23.000 tona bombi
* Osiromašenom uranijumu, kada prodre u zemljište, potrebno je 250 godina da se potpuno razgradi, a nerastvorljiva jedinjenja i posle 800 godina preko genetskog materijala mogu da izazovu rađanje dece sa deformitetima.


D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:18h

Četiri puta više obolelih od raka zbog uranijuma

16:26h

Mnoga sela zavejana i odsečena od sveta, samo veći putevi prohodni

17:33h

Rezultati istraživanja javnog mnjenja: Masovni strah od gubitka posla

17:41h

Poslanici će jedva dočekati da "udare" novinare

17:49h

Požarevac: Dozvole za ribolov kupovaće se na trafici

17:58h

Učenici Elektrotehničke škole ne mogu da otputuju na takmičenje

18:06h

Vlada Srbije nudi povećanje cena lekova od 9,1 odsto

23:14h

Skupština usvojila set zakona

23:37h

Novi članovi Saveta za radiodifuziju
   


     


FastCounter by LinkExchange