[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 7. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Darko Marinković o sadašnjoj i budućoj srpskoj političkoj sceni: Kraj jedne političke i društvene elite

Vreme je za nove ljude

Postojeća elita je zarobljenik sopstvenih ograničenja, sebičnosti, nedostatka vizije i dugova iz prošlosti, nije u stanju da ponudi viziju izlaska iz krize

Prošlo je petnaest godina od rušenja Berlinskog zida, simboličnog i faktičkog početka procesa tranzicije. Zemlje centralne i istočne Evrope tada se krenule u neizvestan i trnovit put političkih, ekonomskih i socijalnih reformi, znajući unapred samo osnovni pravac kretanja - slobodno građansko društvo tržišne privrede.

Danas, deceniju i po kasnije, jedno je izvesno da se Srbija po nalazi na začelju ovog procesa. Na svim planovima - ekonomskom, socijalnom, političkom i moralnom, ako je ta reč uopšte prikladna u našem slučaju rezultati su katastrofalni. Dugotrajno ekonomsko propadanje, siromaštvo većine stanovništva, nezaposlenost, pravna nesigurnost, politička nestabilnost, korupcija, organizovani kriminal, podele, sukobi... Ličimo na skladište odbačenih stvari, kojih sva normalna društva žele da se oslobode, ili su ih se oslobodila pre mnogo decenija.

Danas je sve jasnije da se krivac, odnosno glavna prepreka odlučujućem civilizacijskom iskoraku Srbije nalazi se isključivo u sferi politike. Preciznije, isključivi krivac za ponižavajući položaj Srbije u Evropi i svetu danas je politička i društvena elita

Pri tome pod političkom i društvenom elitom podrazumevam ne samo vladajuću političku elitu, koja, objektivno, po prirodi svoje pozicije i ovlašćenja u ovom momentu snosi najveću odgovornost, već i opoziciju. Opozicija i pozicija su oktobra 2000. godine promenile uloge, ali građanima od toga nije bilo bolje. Ono što je ostalo stabilno, u čemu su se očigledno i jedni i drugi složili jesu njihove privilegije, lagodan život u izobilju, a bez odgovornosti.

Nesporno je da je u proteklim godinama u strankama na vlasti dominirala negativna selekcija, po podobnosti i poslušnosti. Ali, ne treba zaboraviti da je negativna selekcija vladala i u tadašnjoj opoziciji, koja je sada na vlasti. Rezultat jer poguban. Srpsko društvo je danas dominantno političko društvo, u kome niko, bez obzira na ljudske i stručne kvalitete ne može da napreduje, ako ne pripada jednoj od stranaka vladajuće koalicije.

Umesto prihvatljive razvojne strategije i realne perspektive za bolji život, oni su ponudili besomučnu i neograničenu borbu za opstanak na vlasti, međusobno optuživanje, dokazivanje da je onaj drugi lošiji od njih, nastojanje da se drugim akterima političke utakmice nanese šteta svim sredstvima, uključujući i ona nečasna.

Političke stranke vladajuće koalicije svakodnevno u javnost izlaze sa razlozima svojih međusobnih sukoba i neslaganja. Međutim, nikada se u javnosti nisu pojavili sa onim što je ključ njihove društvene uloge i odgovornosti, a to je - u čemu su saglasni, kako vide budućnost srpske države i društva, i puteve kretanja ka toj pristojnoj i dostojanstvenoj budućnosti.

Postojeća elita, zarobljenik sopstvenih ograničenja, sebičnosti, nedostatka vizije i dugova iz prošlosti, nije u stanju da ponudi tu viziju. Ona je, jer je tako nastajala, na stručnom planu nekompetentna i nedorasla, a politički i moralno istrošena. Ona definitivno pripada prošlosti - i to, u velikoj meri onim njenim mračnijim stranicama. Ovde, naravno nije reč o pojedincima, odnosno o činjenici da i u ovoj eliti ima kvalitetnih i časnih pojedinaca, već o tome da ona u celini nije u stanju da odgovori zahtevima i potrebama novog doba.

Odluku o tome daće, naravno, biračko telo, koje pokazuje da sazreva. Na prethodnim predsedničkim i lokalnim izborima pokazalo se da su one u osnovi definisale nove elemente strukture, sadržaja i nove aktere političkog života društva. Politička scena je dobila na ukrupnjavanju, sa scene su definitivno otišle "kombi" partije, težišta političkog života prebačeno je na ekonomska i razvojna pitanja, a pojavili su se nove snage i lideri.

Autor je profesor na Megatrend univerzitetu


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Darko Marinković o sadašnjoj i budućoj srpskoj političkoj sceni

17:25h

Poznati filmski režiser ovih dana ponovo predlagao Micu Trofrtaljku za poslanika

17:35h

Okrugli sto o prenošenju sudskih procesa iz Haga na domaće pravosuđe

17:40h

Nikola Jovanović: Nema konsenzusa za ulazak u EU

17:45h

General Lazarević se danas izjašnjava o krivici

17:55h

Hag: Nastavak suđenja Miloševiću

18:05h

Optužnica protiv Haradinaja predata Tribunalu

23:05h

Vučelić: SPS nije u interesu da ruši vladu

23:15h

Podgorica: Bulatović ponovo predsednik SNP

23:30h

Blokada Merdara 8. februara

23:45h

Drašković: Podrška Vašingtona Srbima na Kosovu
   


     


FastCounter by LinkExchange