[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 7. 2. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zbog trošenja nezarađenog, banke dele specijalne pozajmice

Krediti za minuse

na tekućem računu

Kamata na nedozvoljene minuse građana je oko pet odsto, a na kredite za otplatu dugova kod nekih banaka je povoljnija nego kod prve pozajmice

BEOGRAD - Minusi na tekućim računima velika su omča oko vrata građanima koji koriste takozvane povoljnosti poslovnih banaka, odnosno mogućnost trošenja novca koji još nije zarađen. Te "usluge" banke i te kako dobro naplaćuju preko visokih, i u većini slučajeva, skrivenih kamatnih stopa, koje, kako je nedavno upozorila Narodna banka, u nekim slučajevima dostižu godišnje i do 60 odsto, odnosno, malo primetnih, četiri odsto mesečno.

Pored toga, veliki broj građana koristi i "uslugu" ulaska u nedozvoljeni minus, a kamata na takvu vrstu pozajmice mesečno iznosi pet i više odsto. Zbog nezavidnog materijalnog stanja, kažu u bankama, veliki broj građana, odnosno klijenata, je prinuđen da troši nezarađeno, a neretko se dešava da se nalaze u hroničnom nedozvoljenom minusu.

Novi vid usluge

Na tržištu bankarskih usluga zbog toga se pojavio novi vid usluge - krediti za otplatu dugova na tekućim računima drugih banaka uz povoljnije kamate od onih koje banke daju za dozvoljen i nedozvoljen minus.

U Komercijalnoj banci kažu da imaju dve kategorije dozvoljenih minusa. Nova kategorija je uvedena nakon odluke NBS da dozvoljeni minus klijenta ne sme da pređe jednomesečnu platu, a Komercijalna banka ga utvrđuje, računajući šestomesečni prosek zarade. Međutim, ova banka, klijentima koji imaju ranije sklopljeni ugovor koji važi do 30. aprila ove godine, i dalje omogućava minus od dve prosečne mesečne zarade. Mesečna kamata u Komercijalnoj banci na dozvoljeni minus iznosi 2,2 odsto, a za penzionere dva odsto. Međutim, kamata na nedozvoljeni minus iznosi pet odsto mesečno.

Meridijan banka klijentima koji pola godine koriste usluge te banke odobrava mesečni minus na tekućem računu u visini plate i po. Ako je građanin klijent Meridijan banke godinu dana, dozvoljen mu je minus u visini od dve prosečne plate. Prethodno, klijent podnosi zahtev za odobrenje dozvoljenog minusa uz koji mora da ima i dva jemca. Meridijan banka obračunava dnevnu kamatu koja iznosi 0,1 odsto, a to godišnje iznosi 36,5 odsto. Kamata na nedozvoljen minus u ovoj banci je veća i godišnje iznosi 47,45 odsto.

Delta banka odobrava minus na nivou proseka tromesečne ukupne zarade ili penzije. Kamata na dozvoljeno prekoračenje se obračunava tako što se na procenat mesečnog rasta cena na malo dodaje 0,5 odsto. Dakle, od inflacije zavisi i mesečna, odnosno godišnja kamata. Nedozvoljeno prekoračenje se destimuliše mesečnom kamatom od pet odsto.

Dve odluke NBS

Ukoliko klijent prekorači dozvoljeni minus za recimo 1.000 dinara, kamatna stopa od pet odsto obračunava se na "nedozvoljenu sumu" dnevno. U Delta banci kažu da kod njih postoji i pozitivna kamata, a na mesečnom obračunu, koji dobije svaki klijent, vidi se ukupno stanje i način obračuna.

Nova odluka NBS, koja stupa na snagu 1. marta, o iskazivanju efektivne kamatne stope, pomoću koje će biti "otkriveno" kolike su zapravo kamate koje obračunavaju banke, građanima će olakšati za koju banku zapravo da se opredele. Međutim, druga odluka o postepenom ukidanju kreditne funkcije čekova otežaće život velikom broju građana, naročito onima koji vode računa da ne pređu u nedozvoljeni minus.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:00h

Za trgovanje hartijama od vrednosti utrošeno 1,48 milijardi dinara

17:07h

Zbog trošenja nezarađenog, banke dele specijalne pozajmice

17:14h

Novi čekovi Poštanske štedionice: Stari žig do aprila

17:21h

Milan Kovačević: Samo čudo uvećava devizne rezerve

17:29h

PKS: Razmena sa svetom veća za 40 odsto

17:38h

Presednik UO "Knjaza": Za radnike po 1.000 evra

17:45h

Vojin Lazarević: Ne plašim se istrage poslovanja sa RS
   


     


FastCounter by LinkExchange