[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 1. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


U Crnoj Gori formirana dva pokreta - za državnu zajednicu i nezavisnost

Državna zajednica

podelila Crnu Goru

BEOGRAD - Crna Gora se ponovo deli. Posle raskola u Crkvi, odvajanja jednog dela sveštenstva i vernika od Srpske pravoslavne crkve i osnivanja Crnogorske pravoslavne crkve, ovih dana u toj republici formirana su i dva pokreta sa različitim ciljevima.

Pokret za državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, koji je osnovan na Svetog Savu, 27. januara, u Miločeru, kao prioritet je postavio raspisivanje neposrednih izbora za parlament državne zajednice. Predlog za raspisivanje neposrednih izbora za Skupštinu državne zajednice izneo je pre nekoliko dana u Briselu i savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić.

Savetnik srpskog premijera potvrdio je tada da je Koštuničin kabinet Evropskoj uniji dostavio kompromisno rešenje izborne krize u državnoj zajednici, prema kome bi i izbori i referendum o državnoj nezavisnosti bili odloženi za godinu dana. U međuvremenu, vlasti u Srbiji i Crnoj Gori radile bi na rešavanju prioritetnih pitanja vezanih za evropske integracije i rešavanje pitanja Kosova.

Predsednika Upravnog odbora Pokreta za državnu zajednicu SCG Zoran Žižić, koji je zbog izbora na tu funkciju zamrzao članstvo u Socijalističkoj narodnoj partiji, smatra da su neposredni izbori zakonsko pravo i opšta obaveza. Ta stranka je, inače, poručila da neće podržati kršenje Ustavne povelje, koja jasno predviđa da izbori za Skupštinu SCG moraju biti održani u martu ove godine.

- Referendum je suspendovan i njegovo održavanje je moguće tek posle 2006. godine. Pokret je osnovan da bi se izborili za raspisivanje neposrednih izbora, očuvanje državne zajednice i poštovanje Ustavne povelje i Beogradskog sporazuma - istakao je Žižić ia najavio da će pokret za evropsku SCG delovati dvostruko - prema crnogorskim građanima i prema međunarodnoj zajednici.

I, dok su predstavnici crnogorskih opozicionih partija, Narodne stranke, Srpske narodne stranke, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke, počeli da razrađuju strategiju budućeg delovanja koje će se, između ostalog, sadržati i zahteve crnogorskim vlastima da "umesto logike sile primenjuje silu logike", vlast ne sedi skrštenih ruku.

Kasno preksinoć u Podgorici je konstituisan Savet Pokreta za nezavisnost Crne Gore, na čijem je čelu Branko Lukovac, ambasador SCG u Rimu. Konstitutivnoj sednici prisustvovao je i predsednik crnogorske vlade Milo Đukanović.

Posle ovog sastanka Đukanović je, kako prenose agencije, izjavio je da nije upoznat sa predlogom kolege iz Srbije Vojislava Koštunice u vezi sa neposrednim izborima za Skupštinu državne zajednice.
- Ništa nisam dobio od Koštunice. Crnogorska vlast će se sa predlogom iz kabineta srpskog premijera najverovatnije upoznati preko Brisela. Mi ćemo njemu odgovoriti preko Njujorka - rekao je Đukanović novinarima.

Predstavnici vladajućih stranaka u Crnoj Gori, koji joj trasiraju put ka Evropi, potvrdili su ranije da sa kolegama iz Srbije nisu razgovarali o bilo kakvom kompromisnom rešenju krize oko neposrednih izbora za zajednički parlament i poručili da odlaganja referenduma neće biti.

Lj. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

U Crnoj Gori formirana dva pokreta - za državnu zajednicu i nezavisnost

17:15h

Rugova planira otvaranje diplomatskih i privrednih predstavništava

17:25h

Direktor Kosovskog projekta MKG: Kosovo ide ka krizi

17:30h

Vilijam Montgomeri o Bušovim porukama

17:40h

Karić: Preti nam socijalni cunami

17:45h

Osnovan Pokret za evropsku državu SCG

17:50h

Prekrečen grafit u centru Beograda

17:55h

Gde su, šta rade: Vuk Obradović

18:10h

Da se ne zaboravi: Vojislav Koštunica
   


     


FastCounter by LinkExchange