[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 13. 1. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kriminalci koriste tragediju u jugoistočnoj Aziji da bi se obogatili

Siročići na meti

bandi otmičara

Policija je privela 60-godišnjaka u logoru za raseljene kada je pokušao da proda dečake od sedam i devet godina

KOLOMBO - Prema poslednjim podacima, najmanje 153.585 ljudi je poginulo u snažnom zemljotresu i cunamiju u južnoj Aziji, prenose juče agencije. Asošijeted pres prenosi sledeće podatke o žrtvama cunamija koji je 26. decembra zahvatio obale jugoistočne Azije sve do obale Afrike: Indonezija - 106.523 Šri Lanka - 30.893 Indija - 10.327 Tajland - 5.291 Somalija - 298 Mjanmar - 90 Maldivi - 82 Malezija - 68 Tanzanija - 10 Bangladeš - 2 Kenija - 1.

U identifikaciji žrtava cunamija neće biti nikakve diskriminacije u pogledu etničke ili rasne pripadnosti, tvrde međunarodni zvaničnici, odbacujući kritike da su zainteresovani prvenstveno za turiste iz Evrope. Interpol i međunarodni stručnjaci pokrenuli su dosad najveći sistem identifikacije žrtava nedavne katastrofe u južnoj Aziji, kako bi sredili masu forenzičarskih podataka sa tela više od 5.000 nastradalih na Tajlandu.
- Koristimo najbolju i najnoviju svetsku tehnologiju - rekao je australijski forenzičar Džef Emeri, koji se nalazi na čelu tima oko 60 detektiva, lekara i patologa iz 20 zemalja.

Da li neko zna ovog dečaka?

Internetom ovih dana kruži imejl sa slikom dečaka koji je preživeo cunami, za razliku od njegovih roditelja koji nisu bili te sreće.
"Niko ne zna kome ovaj dečak pripada! Molim vas, pošaljite ovo svim ljudima koje znate. Tražimo njegovu porodicu. Dečak ima oko dve godine i izgubio je roditelje u Koa Laku. Niko ne zna iz koje je zemlje. Ako ga bilo ko prepozna, molim vas da nam se javi na broj telefona 076-249-4004 ili na imejl info@phuket-inter-hospital.co.th", piše u imejlu.

Stranci koji su se pretvarali da žele da kupe siročad posle cunamija pomogli su vlastima Šri Lanke da uhapse muškarca koji je želeo da proda svoju unučad za 1.000 dolara, prenosi Srna. Policija je privela 60-godišnjaka u logoru za raseljene osobe u blizini južnog obalskog grada Balapitije, kada je pokušao da proda dečake od sedam i devet godina.

Brigu o deci preuzela je policija, a osumnjičeni je kasnije izveden pred sudiju i oslobođen uz kauciju. Interpol je upozorio da bi deca koja su u cunamiju izgubila roditelje ili su razdvojena od njih mogla da budu meta bandi kriminalaca koji bi želeli da ih prodaju u ropstvo.

Ari Afrizal (21), jedan od preživelih u naletu razornog cunamija, objašnjava da se 15 dana održavao u životu sanjareći o Mančester junajtedu. Lutao je Ari više od 200 milja od Indonezije do obale Malezije.

- Branio sam se od crnih misli sanjareći o utakmicama koje je gledao na Old Trafordu. U mislima sam takođe video i Bekama kako igra za Real Madrid. Plašio sam se samo da, ako ne preživim, nikada neću videti lepšu sliku od te - izjavio je prekjuče, dok se oporavljao u malezijskoj bolnici.

Na kraju je napustio svoj, skoro smrskan drveni splav i najzad doplivao do skalamerije sačinjene od delova kuća, sa kojih ga je spasao brod. U tih teških 15 dana, Ari se hranio kokosovim orasima koji su plutali po moru, a jedva je uspevao da ih razbije zubima.

A. K - agencije


vesti po rubrikama

^svet

18:12h

Kriminalci koriste tragediju u jugoistočnoj Aziji da bi se obogatili

18:26h

Evropski parlamentarci izjasnili se za najviši pravni akt Unije

18:34h

Kako će izborna pobeda Mahmuda Abasa uticati na izraelsko-palestinske odnose

18:45h

Kalifornija: Preživeli se bore za vazduh

18:50h

Buš nominovao novog sekretara za unutrašnju bezbednost

23:49h

Bagdad: Pobunjenici menjaju taktiku
        


FastCounter by LinkExchange