[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 13. 1. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predstavljena osmotomna Izabrana dela Milana Kašanina

Srpski Evropejac od glave do pete

Osam tomova sa šesnaest naslova iz istorije umetnosti, književnosti, esejima, ogledima, pripovetkama, romanima. Dostojna rehabilitacija velikog prevratnika u vrednovanju srpske književne tradicije

Izabrana dela Milana Kašanina, u izdanju Zavoda za izdavanje udžbenika, predstavljena su juče, i o ovom osmotomnom kapitalnom delu, kojim je rehabilitovan jedan od najvećih srpskih intelektualaca i pisaca, govorili su Radoš LJušić, direktor Zavoda za izdavanje udžbenika, akademik Dinko Davidov, profesor Dragan Nedeljković i pisac Milovan Vitezović.

- Izabranim delima Milana Kašanina u osam obimnih knjiga, sa šesnaest naslova, može se steći potpuni utisak o monumentalnosti dela ovog izvrsnog istoričara književnosti i umetnosti, književnog i umetničkog kritičara, esejiste, pripovedača i romansijera. Kašanin je bio miljenik svoga dara, ali i zatočenik istorijske sudbine svoga naroda - rekao je na promociji Milovan Vitezović, podsećajući da je Kašanin svojim kapitalnim delom "Srpska umetnost u Vojvodini" postao vodeći autoritet srpske umetničke kritike, dok je u delima o srpskoj srednjovekovnoj književnosti dao svoj prevratnički doprinos u vrednovanju srpske književne tradicije.

- Prihvativši modernu evropsku misao, Milan Kašanin je izvršio prvo temeljno vrednovanje dela srpske umetničke tradicije, sagledavajući je u evropskom kontekstu. Međutim, sudbina njegovog naroda u mnogo čemu bila je i njegova. Posle martovskih događaja, princ Pavle pošao je u emigraciju, a Kašanin je ostao u Beogradu, i za četiri godine okupacije uspeo je da sačuva blago Muzeja princa Pavla. Kada su oslobodioci ušli u Beograd, nikome se nisu zahvaljivali, i on se kod njih našao na crnoj listi - rekao je Vitezović.

Prema njegovim rečima, jedan od najtalentovanijih i najobrazovanijih Srba posle rata izdržavao je svoju porodicu tako što je (nepotpisan) pisao za Politikinu rubriku "Da li znate", a čaršijska mitologija još ne može da se složi da li je za njegovu rehabilitaciju zaslužniji Dobrica Ćosić (u to vreme član Agitpropa) ili Miroslav Krleža, kao osnivač Leksikografskog zavoda i komesar Pariske izložbe umetnosti, čija je "duša" zapravo bio Kašanin.

Monumentalno delo velikog gospodina srpske književnosti, prema rečima Milovana Vitezovića, konačno je dobilo je svoje zasluženo izdanje, bez obzira što je rehabilitacija Milana Kašanina bila duga i spora.

Izabrana dela Milana Kašanina objavljena su za vreme Sajma knjiga prošle godine, a na Sajmu knjiga u Nišu i nedavno održanom Božićnom salonu knjiga dobila su i specijalna priznanja za izdavački poduhvat.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

17:02h

Predstavljena osmotomna Izabrana dela Milana Kašanina

17:10h

Enki Bilal uskoro u Beogradu

17:25h

Filharmonija izazvala sukob

17:37h

Koncert Stefana Milenkovića 14. januara u Centru "Sava"

17:46h

Basara, Marković i Tasić u najužem izboru za ninovu nagradu

17:54h

REM ne otkazuje koncert u Zagrebu, u Beogradu karte idu odlično
   


     


FastCounter by LinkExchange