[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 13. 1. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prošlu godinu građani pamte po povećanju zarada funkcionera i direktora

"Najteži" direktor JAT-a,

a sledi ga Koštunica

Ako bi se merilo platama, značilo bi da Koštunica odradi posao kao 38 kožarskih radnika ili Milutinović kao njih 66. Drugim rečima, premijer i direktor JAT-a rade koliko pojedini pogoni u firmama, a možda i kao cele fabrike u kožarskoj i industriji krzna

BEOGRAD - Kraj prošle i početak ove godine pamtiće se ne po gomili problema srpske tranzicije u kojoj grca privreda, već po povećanjima platama državnih službenika i zaposlenih u javnim preduzećima. Radnici JAT-a sutra će započeti štrajk jer, iako su unapred spiskali platni fond za prošlu godinu, pa im za novembarsku i decembarsku platu nije ostalo ništa, uspeli su da pred novogodišnje praznike iskamče pozajmicu od 15.000 dinara. Time se, međutim, nisu zadovoljili već će piloti sutra prizemiti avione ako im se ne isplati i razlika plata zbog rasta troškova od juna 2002. godine.

Startna osnova pilota je oko 120.000 dinara. Istina, ne primaju svi u JAT-u toliko. Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije, tvrdi da je plata komercijaliste u ovoj kompaniji 11.000 dinara, ali direktor Aleksandar Milutinović zarađuje 185.000 dinara. Tako se može zaključiti da je pilotiranje firmom u kojoj se ređaju štrajkovi skuplje za 30 odsto nego avionom sa stotinak ljudskih života. Ovako visoke plate su prošle godine dovukle i prosek u JAT-u do 37.000 dinara.

Možda piloti ne bi štrajkovali da im ideju nije dala sama Vlada Srbije koja je, tik pred Novu godinu, častila svoje članove povišicama. Premijer Vojislav Koštunica u januaru će "zaraditi" 106.000 dinara, ali je odlučio da blagodeti njegove povećane plate prvo osete Srbi sa Kosova jer će je pokloniti u Fond za pomoć.

Koštunica i njegovi najbliži saradnici, kao kvalifikovana radna snaga, izmakli su ovim povećanjem još više od nekvalifikovanih radnika iz najbližeg okruženja jer je povećan i raspon između najviše i najniže zarade i umesto 3,81:1 iznosiće 10:1. Potpredsednik vlade mesečno će inkasirati 93.000 dinara, ministri oko 90.000, a zamenici oko 78.000 dinara.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije je ovo povećanje nazvala "sramnim činom", ali je to odneo vetar, niko se iz kabineta nije ni izvinio a kamoli pomislio da lične dohotke prilagodi efikasnosti poslovanja države.

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću, kao ni imenovanim i postavljenim licima u Predsedništvu, Administrativni odbor nije povećavao plate. Tako je Tadić, sledeći premijera, kosovsko-metohijskim Srbima poklonio mesečnu platu, koja je doduše više nego dvostruko manja od Koštuničine i iznosi 50.518 dinara. Tako ispade da su se, po tom kriterijumu, Srbi s Kosova i Metohije više obradovali Koštunici nego Tadiću. Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković uplatio je dve plate, a njegova mesečna zarada iznosi oko 57.500 dinara.

Strpljenje čelnih ljudi u najprofitabilnijim kompanijama kao što su Naftna industrija ili Elektroprivreda verovatno bi do sada već puklo da nema pretnji Međunarodnog monetarnog fonda da se rast fonda zarada u javnim preduzećima mora ograničiti. Prvi čovek EPS-a Vladimir Đorđević za sada prima oko 85.000 dinara, a NIS-a Željko Popović oko 72.000 dinara.

Za razliku od ovih astronomskih zarada, od januara do novembra 2004. prosečne zarade u privredi su iznosile 12.882 dinara, a u vanprivredi 16.080 dinara. Najveće su imali zaposleni u sektoru sirove nafte i gasa - 22.762 dinara, zatim zaposleni u preduzećima za vađenje uglja, a skoro isto zarađuju i radnici u firmama za proizvodnju električne energije - 21.767 dinara.

Na samom dnu lestvice već godinama preživljavaju radnici u industriji kože i krzna sa prosečnom platom od 2.779 dinara. Ako bi se merilo platama to bi značilo da Koštunica odradi posao koliko 38 kožarskih radnika ili Milutinović koliko njih 66. Drugim rečima, premijer i direktor JAT-a rade koliko celi pogoni u ovoj industriji, a možda i cele fabrike.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:10h

Prošlu godinu građani pamte po povećanju zarada funkcionera i direktora

17:23h

Predsednik UO "Knjaz Miloš": Nećemo prevariti državu za 33 miliona evra

17:30h

Fabrika alkoholnih pića "Rubin" dobija novog vlasnika

17:46h

Bivši ministar rudarstva i energetike uvozi naftu

17:52h

Ilić: Neznatna poskupljenja zbog PDV-a

18:04h

Drakulić: ulaganja u Valjaonicu

18:10h

"Simens" kupio beogradsku firmu

18:23h

Državna lutrija Srbije: Jedan LOTO za sve igrače

18:31h

"Zastava promet": Jeftinije autogume, ulje, mazivo...
   


     


FastCounter by LinkExchange