[an error occurred while processing this directive]  

LOOPIA

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 13. 1. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Lola sistem" predstavio Centar za sortiranje industrijsko-komunalnog otpada, koji dnevno obrađuje 1.200 tona

Možemo da živimo od đubreta,

a ne u đubretu

BEOGRAD - Može da se desi, nije šala, da nas smeće uskoro zatrpa! Bacamo ga gde stignemo, na reciklažu i ne pomišljamo... Deponiju u Vinči nadleću jata ptica, kada se smeće upali, visoko iznad grada vije se gust dim, a o "mirisu" i da ne govorimo!

Jedno od mogućih rešenja predstavio je juče "Lola sistem" u Upravi za zaštitu životne sredine. Reč je o postrojenju za sortiranje otpada od papira, kartona, građevinskog otpada, kao i bele tehnike, limenki, tekstila, plastične i tetrapak ambalaže. Ovakva jedna fabrika dnevno bi sortirala 1.200 tona komunalnog otpada, nešto manje od količine koja se iz celog Beograda dnevno slije na deponiju u Vinči, oko 1.400 tona.

Neće to uspeti kod nas

- Sve je ovo lepo, ali mislim da kod nas ne može da profunkcioniše - rekla je juče Verica Nešković Zdravić, član Gradskog veća Novog Sada, za zaštitu životne sredine. - U Parizu postoje kante za sortiranje otpada, kod nas ne. U Novom Sadu ima izvesnih pomaka po tom pitanju. Prema rečima Dušanke Vučurović, direktorke komunalnog preduzeća "Ada", prvo mora da se uradi integralni plan upravljanja otpadom u svim opštinama.

- U ovom pogonu moguće je odvajanje organskog od neorganskog otpada - kaže Slobodan Jakšić, generalni direktor "Lola sistema".
- Neorganski otpad, plastika, recimo, posle obrade se vraća u proces proizvodnje. Od prerade organskog otpada prirodnim procesom fermentacije proizvode se biogasovi koji se posle koriste za dobijanje toplotne i električne energije.

Prema Jakšićevim rečima, električna energija nastala od jednog ovakvog postrojenja može da zadovolji potrebe Aerodroma "Orli" u Francuskoj ili jednog gradića od oko 30.000 stanovnika.
- Pored Pariza smo montirali ovakav pogon, koji je početkom ove godine počeo sa radom. Vrednost radova je četiri miliona evra. U Marseju ćemo graditi pogon gde će se organski otpad prerađivati putem fermentacije u humus - priča Jakšić.

J. Vučić


vesti po rubrikama

^društvo

17:06h

Domaći naučnici osporavaju apokaliptična predviđanja kolega iz sveta

17:16h

Sukobi u "Keramici" iz Kanjiže se nastavljaju, proterano rukovodstvo optužuje policiju

17:27h

Vatrometom ispred Hrama biće proslavljena Srpska nova godina

17:32h

Beograd: Funkcioneri ne plaćaju kazne

17:44h

"Lola sistem" predstavio Centar za sortiranje industrijsko-komunalnog otpada

17:51h

Majdanpek: Paparaco ucenjivao drugarice

18:03h

Novi Sad: Uručena nagrada "Dr Zoran Đinđić"

18:10h

Novi Pazar: Pešterska vuna u Engleskoj

00:05h

Tadić: Rata na jugu Srbije neće biti
   


     


FastCounter by LinkExchange