[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. 1. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Batal-džamija- najveća i najlepša građevina

Do pred kraj sedamdesetih godina XIX veka, na mestu gde je sada Savezna skupština, nalazila se zapuštena Batal-džamija. Tada je doživljavala svoje gorke dane, dok je u vreme Mehmeda Četvrtog, koji ju je nazvao svojim imenom i podigao da zatre ideje srpstva, bila najveća i najlepša građevina u Srbiji.

Putopisci su je upoređivali sa Aja Sofijom. Oko nje su sahranjivani najpoznatiji Turci, a s njenog minareta mujezin je pozivao vernike na molitvu. Početkom XVIII veka stiže i njen kraj. Nemci su je pretvorili u bolnicu, a u napadu Austrijanaca, koje je predvodio Eugen Savojski, Batal-džamija je dobrim delom srušena.

Nakon ponovnog osvajanja Beograda Turci obnavljaju sve džamije u varoši, ali za staru lepoticu nemaju sredstava i prepuštaju je zubu vremena. Od džamije je načinjeno smetlište, pa otud i naziv "batal" (napuštena). Srpski ustanici su u džamiji držali svoje isturene straže prema Beogradu i s njenih ruševina kontrolisali dunavsku stražu Beograda i Vidin-kapiju.

Posle srpskih ustanaka beogradski paša je odredio prostor oko napuštene džamije za vežbu svoje vojske. Knez Miloš je odmah naredio da se zemljište prekopa i preore, a paši je poručio da će ga tužiti sultanu. Da bi bio siguran da se turska vojska neće vratiti, Miloš je naredio da se spali Savamala, a neposlušni Savamalci nasele oko Batal-džamije čije je minare prepolovila granata ustaničkog topa 1806. godine. Prostor između današnje Glavne pošte i Savezne skupštine tokom vremena je menjalo namenu. Dugo je tu bila stočna pijaca, a posle povratka Turaka stratište.

Ovaj nemi svedok nekadašnje turske moći srušen je definitivno 1878. godine, po naredbi namesnika Blaznavca, iako je postojalo više ideja o obnovi. Knez Mihailo je mislio da je valja obnoviti i renovirati, pa u njoj smestiti Državnu arhivu, ali nije bilo para za tako veliki poduhvat. Upravnik biblioteke Šafarik maštao je da se u preuređenoj džamiji otvori srpski narodni muzej.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:10h

Kultno mesto za klince i klinceze zatvoriće vrata na nekoliko meseci

22:17h

Sva gradska klizališta su otvorena, uprava zadovoljna posetom

22:28h

Na uglu Gospodar Jovanove i Dositejeve izbio gejzir kao na Islandu

22:36h

Problemi vozača GSP-a sa putnicima koji kupuju karte u autobusu

22:43h

Bombom protiv pismenih zadataka

22:51h

Gradska biblioteka povodom svog rođendana nagradila najbolje

22:59h

Inspekcija u Studentskom centru

23:07h

Podrška zahtevima zaposlenih u Veterinarskom zavodu "Zemun"

23:15h

Upoznajte Beograd: Batal-džamija- najveća i najlepša građevina

23:23h

Gradske vesti: Pokvario se autobus za dobrovoljno davanje krvi

23:32h

Obaveštenje iz Elektrodistribucije i izmene u saobraćaju
   


     


FastCounter by LinkExchange